Kalp Krizi ve Önlemeye Yardımcı Olacak 5 Alışkanlık

Kalp krizinin gelişmesinde rol oynayan birçok faktör vardır. Buna rağmen, bazı sağlıklı alışkanlıkları benimsemek, acı çekme riskini azaltmanıza yardımcı olabilir. Bu makaledeki bazı ipuçlarını keşfedin!
Kalp Krizi ve Önlemeye Yardımcı Olacak 5 Alışkanlık

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Miyokard enfarktüsü olarak da adlandırılan kalp krizi, kan akışı kesildiğinde başlayan ve dolayısıyla dokuların yeterli oksijen almasını engelleyen ciddi bir hastalıktır. Bundan dolayı kalp kası ölmeye ve ciddi hasar görmeye başlar. Kalp krizini nasıl önleyeceğinizi öğrenmek ister misiniz?

Bazı insanlar, ailelerinde kalp hastalığı öyküsü olduğu için veya risklerini artıran diğer koşullar nedeniyle bu duruma daha yatkındır. Bununla birlikte, sağlıklı bir yaşam tarzı benimserseniz bundan kaçınmanız mümkün.

Yukarıdakilerden dolayı, alışkanlıklarınızı geliştirmek ve risklerinizi önemli ölçüde azaltabilecek bazı rutinler benimsemek iyi bir fikirdir. Bu hastalıktan acı çekmekten korkuyor musunuz? Bu yazıda, kalp krizini önlemenize yardımcı olacak günlük yaşamınız için 5 alışkanlığı sizlerle paylaşacağız.

Kalp krizini önlemeye yardımcı olacak alışkanlıklar

Kalp krizini önlemek için öncelikle semptomların ne olduğunu bilmeniz gerekir. Bu şekilde göğüs ağrısı, sebepsiz aşırı terleme, mide bulantısı, yorgunluk veya nefes almada zorluk gibi belirtilerin farkında olacaksınız.

Bahsettiğimiz semptomlardan herhangi birini fark ederseniz. Bu, doktorunuzu görmek için yeterli sebeptir. Ne kadar hızlı teşhis koyarsanız, prognoz o kadar iyi olur. Genel olarak kalp krizinden kaçınmak için bazı sağlıklı alışkanlıklar edinebilirsiniz. Bunları pratiğe dökün!

1. Sağlıklı bir diyet uygulayın

sağlıklı beslenme
Kaseler halinde meyve ve yulaf, kalp krizini önlemek için sağlıklı bir diyetin parçası.

Diyetiniz, kardiyovasküler hastalıkları tetikleyen ana faktördür.

Kalp krizi ve diğer kardiyovasküler hastalıkları önlemede diyetiniz önemli bir rol oynar. Beslenme gereksinimleriniz yaşınıza, kilonuza ve genel sağlığınıza bağlı olarak değişebilse de, aşağıdakileri öneririz:

  • Taze meyve ve sebze tüketiminizi artırın
  • Lif açısından zengin tam tahıllar yiyin
  • Diyetinize yağsız proteinler ekleyin
  • Omega-3 içeren yiyecekler ve takviyeler tüketin
  • Bol su ve diğer sağlıklı sıvılar için

Amerikan Kalp Derneği gibi kuruluşlar, omega 3 yağ asitleri içeren yiyecekleri haftada en az iki kez yemenin, yüksek kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürdüğü için kalp rahatsızlıklarından kaçınmak için çok faydalı olduğunu öne sürüyor. Bu besini şuradan alabilirsiniz:

  • Yağlı balıklar (somon, ringa balığı, sardalya, uskumru ve diğerleri)
  • Kurutulmuş meyveler ve kuruyemişler
  • Sızma zeytinyağı
  • Avokado

2. Kalp krizi için tütünden kaçının

Sigara dumanı içen veya soluyan kişilerde tütünden kaçınanlara kıyasla kalp krizi geçirme riski daha yüksektir. Pek çok kişinin bildiği gibi, sigaranın toksik bileşenleri hem akciğer hem de kalp sağlığınız üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.

Bu nedenle, koroner veya kardiyovasküler hastalık riskiyle karşı karşıya kaldığınızda sigaradan kaçınmak önemlidir. Zor olsa da, bu hedefe ulaşmanıza yardımcı olacak birçok strateji vardır.

3. Egzersiz yapmak kalp krizi sorununu önlemeye yardımcı olabilir

egzersiz yapmak
Düzenli fiziksel egzersiz yapmak vücudunuzun sağlığını olumlu yönde etkiler.

Düzenli egzersiz yapmanın kalbiniz için birçok faydası vardır. Kalp kasınızı güçlendirmenin yanı sıra, kan basıncınızı, kolesterolünüzü ve kalp krizi riskinizi azaltmanıza yardımcı olur. Hatta stresi azaltabilir ve ruh halinizi iyileştirebilir.

En iyisi de bunun için yoğun bir egzersiz rutinine ihtiyacınız yoktur. Haftada 5 gün 30 dakika yürümek gibi basit bir şey büyük bir fark yaratır. Elbette koşma, yüzme, bisiklete binme, spor salonu rutini vb. gibi başka aktiviteler de yapabilirsiniz.

4. Meditasyon yapın

Bazı araştırmalara göre, günlük meditasyon, koroner hastalıkları ve kalp krizlerini önlemenin anahtarı olabilir. Stresi ve kan basıncını azaltma kabiliyeti nedeniyle, bu türde bir terapi sağlığınıza önemli ölçüde katkıda bulunur. Bazı meditasyon türleri şunlardır:

  • Rehberli meditasyon
  • Mantra meditasyonu
  • Tai Chi
  • Yoga
  • Aromaterapi ile meditasyon
  • Çigong

5. Ağırlığın kalp krizi ve sağlığınıza etkisi

kilo vermek
Sağlıklı bir kilo, metabolik ve kardiyovasküler hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir.

Birçok insan bunu görmezden gelse de aşırı kilolu olmak ve obezite kalbinizin daha çok çalışmasını sağlar. Her ikisi de yüksek tansiyon, hiperkolesterolemi, diyabet ve kalp krizini etkileyen diğer faktörlerdir.

Yukarıdakilerden dolayı kalp krizini önlemek için sağlıklı ve sabit bir kiloda kalmak için mümkün olan her şeyi yapmalısınız. Bunu sağlıklı beslenme alışkanlıkları, egzersiz ve genel olarak iyi bir yaşamla başarabilirsiniz.

Özetle…

Kalp krizini önlemek ve kardiyovasküler sağlığınızı iyileştirmek için günlük rutininize ekleyebileceğiniz birçok basit alışkanlık vardır. En önemli şey, özellikle başka risk faktörleriniz olduğunda bunları tutarlı bir şekilde uygulamaktır. Uygun kontroller için doktorunuza görünmeyi unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Lu, L., Liu, M., Sun, R. R., Zheng, Y., & Zhang, P. (2015). Myocardial Infarction: Symptoms and Treatments. Cell Biochemistry and Biophysics. https://doi.org/10.1007/s12013-015-0553-4
  • American Heart Association. (2017). The American Heart Association’s Diet and Lifestyle Recommendations.
  • Verschuren, W. M. M. (2012). Diet and cardiovascular disease. Current Cardiology Reports. https://doi.org/10.1007/s11886-012-0318-2
  • Jain, A. P., Aggarwal, K. K., & Zhang, P. Y. (2015). Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease. European Review for Medical and Pharmacological Sciences.
  • World Heart Federation. (2012). Tobacco : totally avoidable risk factor of CVD. WHO, World Health Organization, Media Center, Fact Sheet N 339World Health Organization, Media Center, Fact Sheet N 339.
  • Fuchs, R. (2015). Physical Activity and Health. In International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-097086-8.14115-7
  • Tacón, A. M., McComb, J., Caldera, Y., & Randolph, P. (2003). Mindfulness meditation, anxiety reduction, and heart disease: A pilot study. Family and Community Health. https://doi.org/10.1097/00003727-200301000-00004
  • Lumma, A. L., Kok, B. E., & Singer, T. (2015). Is meditation always relaxing? Investigating heart rate, heart rate variability, experienced effort and likeability during training of three types of meditation. International Journal of Psychophysiology. https://doi.org/10.1016/j.ijpsycho.2015.04.017
  • Evans, J. C., Larson, M. G., Kannel, W. B., Kenchaiah, S., Levy, D., Wilson, P. W. F., … Benjamin, E. J. (2002). Obesity and the Risk of Heart Failure. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/nejmoa020245

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.