Kalp Krizi ve Panik Atak Nasıl Ayırt Edilir
Sıklıkla panik atağı kalp krizi ile karıştırırız; çünkü ilk bakışta çok benzer semptomları vardır. Eğer bu durumda olduysanız ya da sinirleriniz üzerinizde oyun oynadıysa, hangisinin hangisi olduğunu ayırt etmenize yardımcı olacak bu farklılıklara göz atın.
Kalp krizi nedir?
Koroner arterdeki bir kan pıhtısı kalbinize giden kan akışını ve oksijen hareketini bloke ettiğinde kalp krizi meydana gelir. Bunun yaşanmasına düzensiz kalp ritmi veya aritmi neden olur.
Buna karşılık, kalp krizi kalbinizin kan pompalama yeteneğini önemli ölçüde azaltır. Tıkanıklık kısa bir süre içinde tedavi edilmezse, etkilenen kalp kasında doku ölümüne neden olur.
Bunu da okuyun: Kadınlarda Genelde Gözden Kaçan 7 Kalp Krizi İşareti
Kalp krizi belirtileri nelerdir?
- Kalp krizi geçiriyorsanız, göğsünüzün ortasında, muhtemelen sol kolunuzda ve sırtınızda da baskı yapan bir ağrı hissedersiniz.
- Daha sonra ağrı, boynunuza, çenenize ve azı dişlerinize de yayabilir.
- Yoğunluk değişebilir, ancak 5 dakikadan fazla sürer ve nefesinizi etkilemez.
- Ayrıca, çoğu zaman sadece sol kolunuzda kaşıntı hissedersiniz.
- Aynı zamanda soğuk terlemeler, mide bulantısı ve hatta kusma da yaygındır.
Kalp krizi geçiren kişilerde rahatsız edici solunum olmaz. Bu nedenle, bir panik atağı tetiklediği çok az vaka vardır. Bu belirtilerden bazılarının olduğunu ve 5 dakikadan fazla sürdüğünü görüyorsanız, hemen bir ambulans çağırın ya da acil servise gidin.
Panik atak nedir?
Panik atak olarak da bilinen anksiyete saldırısı, sinirleriniz üzerinde hiçbir kontrole sahip olmadığınız hissinin eşlik ettiği çok yoğun bir reaksiyondan oluşur. Genel olarak anahtar, saldırıyı kışkırtan düşüncelerin türünü bulmakta yatmaktadır.
Bunlar panik yaratma eğilimindedir ve çok hızlı, genel bir fizyolojik hareketlenmeyi tetikler. Anksiyete fiziksel düzeyde amigdala aşırı aktive olduğunda gerçekleşir. Beynin bu kısmı bir tehlike algıladıktan sonra çok uyanık olur.
Bu sorunu çözmeye çalışırken, hiçbir tehlike olmadan bu alarmın çalmasındaki dürtü veya sebebini bulmalısınız. Durum ne olursa olsun, düzenli olarak böyle semptomlarınız varsa, doğru teşhis için bir doktora görünmek en iyisidir. Psikolojik tedavi, bu bozukluğun gerçek kökenini keşfetmenize yardımcı olacaktır.
Okumanızı tavsiye ediyoruz: Anksiyetenin Vücudunuz Üzerinde Az Bilinen 6 Etkisi
Panik atağın belirtileri nelerdir?
- Panik atağa gelirsek, günlük yaşamınızın en sıradan ve görünüşte en sakin anlarında olabileceğini unutmayın.
- Genel olarak, bir panik atağın semptomları genellikle maksimum 10 dakika sürmektedir. Göğüs bölgenizde aralıklı ağrıdan oluşurlar. Gelir ve gider.
- Ayrıca, uyuşukluk hissi ve bıçaklama hissini de fark edeceksiniz. Ancak sol kolunuzla sınırlı kalmaz; sağ kolunuzda, bacaklarınızda, parmaklarınızda veya ayak parmaklarınızda da hissedebilirsiniz.
- Birisi panik atak geçirdiğinde, delirmek gibi irrasyonel korkulara sahip olma eğilimindedir.
Ancak hangisini yaşadığınızdan emin değilseniz, hemen bir doktora görünmek en iyisidir. Tahmin edebileceğiniz gibi, kalp krizinde hemen doktora gitmezseniz; aksi takdirde ölümle sonuçlanabilir. Panik atağınız varsa, bir uzman görmek korkularınızı aşmayı ve gelecekteki saldırıları önlemeyi öğrenmenize yardımcı olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Ornato, J. P., & Hand, M. M. (2001). Warning signs of a heart attack. Circulation. https://doi.org/10.1161/hc2501.093258
Potokar, J. P., & Nutt, D. J. (2000). Chest pain: Panic attack or heart attack? INTERNATIONAL JOURNAL OF CLINICAL PRACTICE.