Kan Şekeri Seviyenizi Düşürmek İçin 4 Çay
Çay, bitkilerin tıbbi özelliklerinden yararlanmanın ve kan şekeri seviyenizi düşürmenin en kolay yoludur. Çay yapmanın en yaygın yolu küçük çay poşetleri kullanmaktır. Bunlar, herhangi bir marketten paket içinde satın alınabilir.
Fakat size aşağıda vereceğimiz tarifler için otları gevşek yapraklar halinde almanız gerekir. Kuru da, taze de olabilirler. Marketlerden veya aktarlardan satın alabilirsiniz.
Çayı nasıl yaparsınız?
Yapımı çok kolaydır. Sadece şunlara ihtiyacınız olacak:
Malzemeler
- 1 bardak arıtılmış sıcak su
- 1 yemek kaşığı yaprak, çiçek, kök veya kuru bitki, eğer bitki taze ise 2 yemek kaşığı.
Kullanılacaklar
- Bir çaydanlık veya demlik
- Bardak
Ne yapmalısınız?
- Otu ve sıcak suyu demliğe koyun.
- Bırakın 7 dakika demlensin.
- Demlendiğinde, bardağınıza koyun.
İsterseniz tat vermek için bal ekleyebilirsiniz. Fakat, bu çayların amacı kan şekeri seviyenizi düşürmek olduğundan, bugün bal kullanmayacağız. Bu süreç tüm çaylar için aynı şekilde geçerlidir.
Bunu okumak isteyebilirsiniz: Bu ferahlatıcı yeşil çay, greyfurt ve nane içeceği ile metabolizmanızı hızlandırın
Neden kan şekerimi düşürmeliyim?
Kanınızdaki glikoz fazlası veya glisemi, sağlığınız için zararlıdır. Günlük hayatta enerjiye ihtiyacımız var, bu doğrudur. Ancak sınırları aşmak sizi prediyabete (diyabet öncesi evre) doğru götürür. Ve bunu iyi kontrol etmezseniz, bir tür şeker hastalığına yol açabilir.
Bu genellikle, bir kişinin prediyabetten muzdarip olup semptom göstermemesi anlamına gelir. Öte yandan şeker hastalığına yakalananlar özellikle diyetlerine dikkat etmelidirler. Ayrıca glikoz seviyelerini sürekli izlemeleri gerekir.
Ayrıca, bugün konuşacağımız çayları diyetinize eklemeden önce bir uzmanla konuşmanız akıllıca olacaktır.
1. Çemen otu
Çemen otu, Avrupa ve Güney Asya’dan gelen yıllık bir bitkidir. Doğu mutfağında çeşni olarak kullanılır. Geniş tıbbi kullanımları vardır. Bu bitki aşağıdakilerin tedavisine yardımcı olur:
- Gastrit
- Yüksek kolestorol
- Boğaz enflamasyonu
- Karaciğer için de iyidir.
Kumarin, nikotin asidi ve trigonellin sayesinde, insüline bağımlı olmayan diyabet vakalarında oral şeker azaltıcıların yerini almıştır. Çemen otunun insülinin periferal işlevlerini artırdığını gösteren birkaç çalışma bulunmaktadır. Ayrıca, emilen karbonhidratları azaltır.
Nasıl içilir?
- Bir ay boyunca, günde bir bardak çemen otu çayı için.
- Bir hafta ara verin, sonra tedaviyi tekrarlayın.
Şu da ilginizi çekebilir: Yeşil Çay İçmenin 6 Önemli Yararı
2. Ginseng
Ginseng, Panax ailesinin birkaç türünü tanımlamak için kullanılan addır. Nepal’den Mançurya’ya, Batı Sibirya’dan Kore’ye kadar dağlık bölgelerde yabani olarak yetişir. Ancak, talep nedeniyle diğer ülkelerde de yetiştirilmektedir.
Kan şekerini düşürme (hipoglisemik) özelliği, bu işleme yardımcı ginsenosidlerin içeriğinden kaynaklanmaktadır.
Nasıl içilir?
- Üç ay boyunca her gün bir bardak ginseng çayı için.
- Sonra, bir ay boyunca içmeyi bırakın.
- Tıbbi bir değerlendirmeden sonra tedaviyi tekrar alabilirsiniz. 9 haftadan fazla içmemelisiniz.
3. Papatya
Papatya, antispazmodik ve sindirim özellikleri ile bilinen yıllık bir bitkidir. Ayrıca, diğer sorunları da iyi hale getiren özelliklere sahiptir:
- Uykusuzluk
- Romatizmal ağrı
- Hemoroid
Papatya, kan şekeri seviyenizi düzenlemenin yanı sıra karaciğerinizdeki glikojen deponuzu da artırır. Ayrıca, pankreasınızı fazla miktarda glikozun neden olduğu oksidatif stresden korur.
Nasıl içilir?
- Günde 3 kez olmak üzere yemeklerden sonra tüketin.
4. Yeşil çay
Yeşil çay, çay bitkisinden (Camellia Sinensis) gelir. Aslında Çin kökenlidir. Ancak, tüketimi bütün gezegene yayılmış durumdadır. Sahip olduğu kateşinler sayesinde antioksidan özellikleri bulunmaktadır ve bunun haricinde içinde beta-karoten, C ve E vitaminleri de vardır.
Glikoz düzeylerinizi düşürmedeki etkisi, yaprakları içerisinde bulunan polisakkaritlerden kaynaklanmaktadır. Bunlar insülinle aynı şekilde hareket eder.
Nasıl içilir?
- İki ay boyunca 3-5 fincan yeşil çay için.
- Bu çayı aç karna içmeyin.
- Tedavi süresinden sonra, devam etmeden önce bir tıbbi değerlendirme yapılması gereklidir.
Ana görsel referans: © wikiHow.com
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Foldes, E. (1947). Diabetes and hypertension. The American Journal of Medicine. https://doi.org/10.1080/13854040802368684
- Diabetes.co.uk. (2017). Blood Sugar Level Ranges. https://doi.org/10.1016/j.bbadis.2016.09.015
- Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial Effects of Green Tea—A Review. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2006.10719518
- Tsuneki, Hiroshi & Ishizuka, Mitsuyo & Terasawa, Miki & wu, Jinbin & Sasaoka, Toshiyasu & Kimura, Ikuko. (2004). Effect of Green tea on blood glucose levels and serum proteomic patterns in diabetic (db/db) mice and on glucose metabolism in healthy humans. BMC pharmacology. 4. 18. 10.1186/1471-2210-4-18.