Karaciğeri Alkolün Zararlarından Korumak için 5 Yol
Aşırı miktarda alkol tüketmenin, sindirim ve metabolizma başta olmak üzere vücudunuzdaki başlıca sistemler üzerinde çok büyük zararlı etkileri vardır. Karaciğeri korumak için bu yazıdaki önerilere kulak verin.
Alkolün içindeki zararlı maddeler sindirim sırasında emilir ve kanın kalitesini korumak için karaciğer tarafından süzülür.
Karaciğerde bulunan dehisrojenaz enzimi sayesinde alkolün %90’ı metabolize edilir. Ancak çok fazla alkol tüketildiğinde karaciğer fazla zorlanmış olur.
Üzün süre bu çeşit maddeye maruz kalmak, karaciğerin hücresel yapısını bozar ve yağın sindirimi sırasında problemler yaşanır.
Bunun sonucu olarak, hücreler zarar görür ve hayatınızı etkileyen ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Gereken dikkati göstermesek de, karaciğerin; toksinlerden arınmak, yağları ve proteinleri ayrıştırmak, bazı hormon seviyesini dengelemek gibi önemli görevleri vardır.
İyi haberse, bazı tavsiyeler ve alışkanlıklar sayesinde alkol ve diğer zararlı maddelerin etkilerinden karaciğeri korumak mümkündür.
Ne olduklarına bakalım:
1. Yediklerinize Dikkat Edin
Az yağlı, dengeli bir beslenme karaciğerinizdeki hasarı gidermek için en önemli alışkanlıklardan biridir. Beslenme, karaciğerin temizlenmesinde ve düzgün çalışmasında önemli bir rol oynar.
Antioksidan, vitamin ve su açısından zengin bir beslenme düzeni, toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve hücresel yapının bozulmasını engeller.
Beslenmenize eklemeniz gereken besinler:
- Kırmızı meyveler
- Elma
- Yeşil sebzeler
- Kavun
- Karpuz
- Narenciye meyveleri
Daha az işlenmiş ve hayvansal ürünler tüketmeye de dikkat etmelisiniz. Karaciğerinizi fazla yormamak için bu besinleri daha az sıklıkta yemeyi tercih edebilirsiniz.
Şu da ilginizi çekebilir: Karaciğer Büyümesinin 6 Belirtisi
2. Daha Fazla Su İçin
Vücudunuzu sıvılardan ve toksinlerden arındırmak için günde 6 ila 8 bardak su içmelisiniz. Diğer organlar gibi, karaciğerin de en iyi şekilde çalışması için suya ihtiyacı vardır.
Vücudunuzun su ihtiyacını gazlı içeceklerle karşıladığınızı düşünebilirsiniz ancak gazlı içeceklerde toksin kaynağıdır. Bu yüzden en iyisi su içmektir.
3. Hidrojene yağlardan kaçının
Hidrojene ve doymuş yağlar karaciğeri yağlandırarak karaciğer sağlığına zarar verir. Düzenli olarak bu yağları tüketmeye devam ettiğinizde, karaciğerin düzgün çalışmasını engeller ve alkole ve zararlı maddelere karşı savunmasız kalır.
Bu yağlara örnek olarak:
- Margarin
- Mısır yağı
- Soya yağı
- Kanola yağı
- Aspir yağı
4. Hindistan Cevizi Yağı Tüketin
Her gün bir çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı tüketmek karaciğerinizi toksinlerden ve bakteriyel enfeksiyonlardan korur.
%92 orta zincir trigliserit, %6 mono doymamış yağ ve vücuda yararı olan %2 çoklu doymamış yağ içerir. Ayrıca iltihap sökücü ve antibiyotik özellikleri sayesinde alkolün, sigaranın ve çevresel toksinlerin zararlı etkilerini en aza indirir.
Bu yazımızı da okuyun: Karaciğer Arıtıcı Diyet
5. Limon ve Zeytinyağı Kürü
Limon ve zeytin yağı, karaciğeri ve safra kesesini temizlemeye yardımcı olan geleneksel bir tedavidir. %100 organiktir ve yüksek antioksidan özelliği sayesinde alkolün etkisini azaltır ve atıkları azaltır. Bu karışımı her sabah sağlıklı bir kahvaltıdan önce içmelisiniz.
İçindekiler
- 1 çorba kaşığı zeytin yağı (16 gr)
- 1/4 limon suyu
Hazırlanışı
- Çeyrek limonun suyu ile bir çorba kaşığı zeytin yağını karıştırın ve derhal için
- Yarım saat geçtikten sonra, bir bardak ılık su için ve kahvaltı yapın
- 3 hafta boyunca her gün tekrar edin
- Dilerseniz, bir diş rendelenmiş sarımsak da ekleyebilirsiniz.
Bu tavsiyeleri alışkanlık haline getirerek alkolün zararlarını en aza indirebilirsiniz. Tabii ki, karaciğeri korumak açısından en iyi sonucu alkol tüketimini bırakıp sağlıklı bir hayat tarzı edindiğinizde alacaksınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Choi, S. S., & Diehl, A. M. (2017). Alcoholic liver disease. In Handbook of Liver Disease. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-47874-8.00008-0
- Sherlock, D. S. (1994). Alcohol and The Liver. The Journal of The Royal Society for the Promotion of Health. https://doi.org/10.1177/146642409411400212
- Parry, C. D., Patra, J., & Rehm, J. (2011). Alcohol consumption and non-communicable diseases: Epidemiology and policy implications. Addiction. https://doi.org/10.1111/j.1360-0443.2011.03605.x