Karaciğer Temizlemek için 5 Tarif
Karaciğer çok önemli bir organdır. Alkol ve kızarmış yiyecekler gibi tükettiğiniz yiyeceklerdeki tüm toksinleri vücudunuzdan atmakla görevlidir. Ancak, sizi sadece toksinlerden korumaz. Aynı zamanda kendini iyileştirme yeteneğine de sahiptir.
Ancak bu yeteneğe sahip olması, dikkatsizce ona zarar verebileceğiniz anlamına gelmez. Aslında bunun tam tersidir: ona bakmak için yapabileceğiniz en iyi şey, iyi beslenmek ve aşırı çalışmasına neden olan toksinlerden uzak durmaktır. Karaciğerinizi temizlemenin birçok yolu vardır. En etkili doğal tariflerin bazılarını burada topladık.
Böylece, cüzdanınıza fazla yüklenmeden doğanın size sunduğu nimetlerden faydalanabilirsiniz.
1. Greyfurt, portakal ve limon suyu
İçerdiği antioksidanlar sayesinde, kalın bağırsağınız ve karaciğerinizi desteklemesinin yanı sıra turunçgiller, vücudunuzu her türlü toksinden ve yağdan arındırmak için idealdir.
Ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve sağlıklı kalmanızı desteklerler. Bu üç meyvenin kombinasyonu, karaciğerinizi arındırmanıza yardımcı olacak süper bir meyve suyu oluşturur.
Malzemeler
- 2 portakal
- 1 limon
- 2 greyfurt (pembe veya beyaz)
- 1 çay kaşığı zeytinyağı (5 g)
Hazırlanışı
- Meyveleri alın ve tamamen soyun, ardından çekirdeklerini çıkarın.
- Tüm malzemeleri bir miksere koyun. Eğer isterseniz biraz su veya buz ekleyin.
- İyice karışana kadar karıştırmaya devam edin.
Bu meyve suyunun, sabahları ve her zaman taze olacak şekilde içilmesi tavsiye edilir. Eğer sizin için fazla asitliyse, biraz yeşil sebze ekleyin.
2. Limon ve pancar suyu
Pancar, antioksidanlar açısından zengindir ve ona karakteristik koyu kırmızı rengini veren madde betalaini içerir. Pancar, ağır metallerin vücudunuzdan atılmasını destekler. Böylece, karaciğer kanseri gibi hastalıkları önlemeye yardımcı olur.
Limonun zaten bildiğiniz sağlığınıza olan tüm yararlarıyla birlikte, suyu güçlü bir karaciğer temizleyici görevi de görür.
Malzemeler
- 1 büyük pancar
- 1 büyük ya da 2 küçük limonun suyu
Hazırlanışı
- Pancarı yıkayın, soyun ve parçalar halinde doğrayın.
- Limonu sıkın.
- Hepsini bir miksere boşaltın ve karıştırın.
Hiçbir besin kaybının olmaması için bu meyve suyunu hemen içmek en iyisidir.
3. Portakal ve zencefil suyu
Bu meyve suyu, portakalda bulunan bol antioksidanı zencefilin gücü ile birleştirir. Zencefil, sindirimle ilgili her şeyi iyileştirmeye yardımcı olur ve anti-enflamatuvar. Bu lezzetlerin karışımı çok lezzetlidir. Sonuç, nazikçe karaciğerinizi temizleyen ferahlatıcı bir meyve suyudur.
Malzemeler
- 1 büyük ya da 2 küçük portakal
- 1 çay kaşığı taze rendelenmiş zencefil (5 g)
Hazırlanışı
- Portakalları soyun ve çekirdeğini çıkarın.
- Portakalları ve zencefili bir mikserde veya mutfak robotunda karıştırın.
Bu meyve suyunun 3 gece üst üste içilmesi tavsiye edilir. Ancak, daha iyi sonuçlar almak isterseniz, art arda 7 gece içebilirsiniz.
4. Karahindiba, elma, sarımsak, zencefil ve soğan karışımı
Bu etkili ve güçlü içecek, karaciğerinizi temizlemekte ve onu, vücudunuzdan kendi kendine gitmeyen toksinlerden arındırmakta harikadır. Karahindiba, vücudunuza işini yapması için gereken enzimleri verir.
Bu içecek aynı zamanda, ödem, abdominal iltihaplanma ve menstürasyon döneminde şişkinlik konularında yardımcı olan bir idrar söktürücü görevi görür. Ayrıca cildinize bile iyi gelir.
Temel olarak, hepsi bir arada!
Malzemeler
- 1 avuç dolusu taze karahindiba
- 1 su bardağı su
- 4 tane elma
- 2 küçük diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı taze rendelenmiş zencefil (10 gr)
- 1 dilim soğan
Hazırlanışı
- İlk olarak, karahindiba ve su ile bir çay yapın.
- Elma ve sarımsak dişlerini soyun ve doğrayın.
- Her şeyi bir miksere koyun ve topakları gidene kadar karıştırmaya devam edin.
- Bu muhteşem meyve suyunun tadını çıkarın!
5. Greyfurt, sarımsak ve zencefil suyu
Greyfurt, toksinlerden arınmak için mükemmeldir ve karaciğer sağlığı söz konusu olduğunda büyük yardımı vardır. Greyfurtu, zencefilin ve sarımsağın faydalarıyla birleştirin ve karaciğerinizi temizlemek üzere mükemmel bir meyve suyu elde edin.
Malzemeler
- 2 greyfurtun suyu
- 4 limonun suyu
- 2 diş sarımsak
- 1 parça zencefil
- 1 1/2 su bardağı su (300 ml)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı (32g)
Hazırlanışı
- Greyfurtları ve limonları sıkın
- Zencefili rendeleyin
- Diğer malzemelerle birlikte meyve sularını bir miksere koyun ve iyice karıştırın.
Buna da bir göz atın: Su Tutulumu ile Savaşmak için Maydanoz ve Limon Suyu
Karaciğerinizi temizlemek zor ya da pahalı olmak zorunda değildir
Bütün bu meyve suları karaciğerinizi arındırmanız için birebirdir. Bununla birlikte, aşırıya kaçmanın iyi bir şey olmadığını unutmayın, bu meyve sularını 3 ya da en fazla 7 gün boyunca üst üste için ve sonra bırakın.
Karaciğerinizde düzenli olarak bir ağrı hissederseniz, doktorunuza danışmanız en iyisi olacaktır. Sağlıklı bir beslenmenizin olması önemlidir çünkü meyve suları kendi başlarına yeterli değildir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Madrigal-Santillán, E., Madrigal-Bujaidar, E., Álvarez-González, I., Sumaya-Martínez, M. T., Gutiérrez-Salinas, J., Bautista, M., … Morales-González, J. A. (2014). Review of natural products with hepatoprotective effects. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.v20.i40.14787
- Domitrović, R., & Potočnjak, I. (2016). A comprehensive overview of hepatoprotective natural compounds: mechanism of action and clinical perspectives. Archives of Toxicology. https://doi.org/10.1007/s00204-015-1580-z
- Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu7042801
- Vulić, J. J., ć;ebović, T. N., ćanadanović-Brunet, J. M., ćEtković, G. S., Čanadanović, V. M., Djilas, S. M., & Tumbas Šaponjac, V. T. (2014). In vivo and in vitro antioxidant effects of beetroot pomace extracts. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2013.10.003