Kardiyak Stres Testi Nedir ve Nasıl Uygulanır?
Kardiyak stres testi, vücudun fiziksel egzersize tepkisini değerlendirmek için yapılan basit, invaziv olmayan bir testtir. Genel amaç, tepkiyi ve vücudun fiziksel çabanın taleplerine uyum sağlama şeklini gözlemlemektir.
Bu tür testler, kişinin sağlık durumu ve yetenekleri hakkında değerli bilgiler sağladığı için günümüz dünyasında giderek yaygınlaşmaktadır. Hem tanısal hem de prognostik amaçlar için bir kardiyak stres testi yapılır.
İnsanların bir egzersiz rutinine veya bir spor için antrenmana başlamadan önce bir stres testinden geçmeleri önerilir. Koşullara bağlı olarak, egzersiz ve spor belirlenememiş hastalıkları ağırlaştırabilir veya yenilerini oluşturabilir.
Okumaya devam edin: Elektrokardiyogram veya EKG: Yorumlamak için Adımlar
Kardiyak stres testi nedir?
Stres testi, çeşitli fiziksel egzersizlerin performansı sırasında vücudun izlendiği bir fiziksel dayanıklılık testidir. Amaç, kalbin fiziksel aktiviteye nasıl tepki verdiğini değerlendirmektir.
Bu teste ergometri de denir. Birçok kalp hastalığı, kişi istirahat halindeyken herhangi bir belirti göstermez. Bununla birlikte, vücudun daha fazla çalışması gerektiğinde ortaya çıkabilirler. Egzersiz bu talebi simüle edebilir.
Stres testi, herhangi bir kardiyak problem olup olmadığını tespit etmeyi veya daha önce teşhis konmuş bir hastayı takip etmeyi mümkün kılar. Elde edilen bilgiler, kalbin performansı hakkında bir tahminde bulunmaya ve varsa tedavinin etkinliğini değerlendirmeye yardımcı olur.
Kardiyak stres testi kimlere uygulanır?
Hem sağlıklı insanlar hem de halihazırda bir kalp hastalığı olan kişiler kardiyak stres testi yaptırabilir. Bu test, koroner kalp hastalığı veya aritmileri teşhis etmek için yararlıdır. Ayrıca kalp krizi veya ciddi hastalık riskinin düzeyini belirlemeye yardımcı olur. Bir yararı da, her bir kişi için hangi düzeyde egzersizin güvenli olduğunu belirleyebilmesidir.
Genellikle doktorlar bu tür testleri aşağıdaki durumlarda uygularlar:
- Kalbe giden kan akışının azaldığına dair belirtiler olduğunda. Bu belirtiler göğüs ağrısı, nefes darlığı, düzensiz kalp atışı ve taşikardiyi içerebilir.
- Kalp hastalığı riski olduğunda. Bu, diyabetli veya ailesinde kalp hastalığı öyküsü olanlarda daha yüksektir.
- Bir patolojiyi veya tedaviyi değerlendirmek için. Kalp krizi geçirmiş, kalp ameliyatı geçirmiş veya kalp hastalığı için bir tür tedavi görenlerde bu test uygulanabilir.
- Bir egzersiz programına başlarken. Test, potansiyel egzersiz riskinin değerlendirilmesine izin verir.
Kardiyak stres testi neleri içerir?
Stres testi, hazırlık süresi dahil yaklaşık bir saat sürer. Tıp uzmanlarının yaptığı ilk şey, hastanın göğsüne, kollarına ve bacaklarına yapışkan parçalar veya elektrotlar yerleştirmektir. Bunlar tellerle elektrokardiyogram üreten bir makineye bağlanır.
Ayrıca test sırasında kan basıncını izlemek için bir manşet yerleştirilir. Düzenli egzersiz yapmayanlara damardan ilaç verilir. Daha sonra hasta yüzünde sıcaklık, nefes darlığı veya baş ağrısı hissedebilir.
Daha sonra hasta bir koşu bandı veya sabit bisiklet üzerinde egzersiz yapmaya başlayacaktır. Önce yavaş bir tempo sürdürülür, sonra zorluk derecesi giderek artar. Sağlık personeli, solunum fonksiyonunu değerlendirmek için test sırasında muayene edilen kişiden bir tüpten nefes almasını isteyebilir.
Test, önceden belirlenmiş hedefe ulaşana kadar veya daha fazla test yapılmasını engelleyen semptomlar görünene kadar devam edecektir. Egzersiz ölçümü yapıldıktan sonra hastanın, monitörler hala takılıyken, önce hareketsiz kalması ve ardından uzanması gerekecektir. Doktor, testin ne zaman bittiğini bildirecektir.
Daha fazlasını öğrenin: Hareketsiz Yaşam Tarzı ve Kalp Üzerindeki Etkileri
Dikkate alınması gereken noktalar
Stres testleri güvenlidir ancak hamile kadınlar için önerilmez. Sadece çok nadiren düşük tansiyon, aritmi veya kalp krizi gibi komplikasyonlara yol açar. Nadiren, enjekte edilen ilaca karşı alerjik bir reaksiyon meydana gelir.
Hekim, hastanın bu tür bir test için nasıl hazırlanması gerektiğini belirtmelidir. Eğer bunu yapmazsa, hasta bu konuyu hekime sorarak bilgi almalıdır. Genel olarak, sadece rahat kıyafetler ve ayakkabılar giymeniz ve testten birkaç saat önce yiyecek alımını azaltmanız istenir.
Bazıları test sonuçlarını değiştirebileceğinden, kullandığınız ilaçlar hakkında sağlık uzmanınıza bilgi verin. Bu tür bir test, test yapılmadan önce imzalanacak bir bilgilendirilmiş onama formunu gerektirir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Montero, F. C., Peinado, P. B., & Zapico, A. G. (2002). Aplicación práctica de las pruebas de esfuerzo. Selección, 11(4), 202-209.