Karın Çevresinin Optimal Boyutu

Karın çevresinin ölçülmesi bir kişinin obez olup olmadığını belirlemek ile ilgilidir. Bu ölçüm kardiyovasküler risk ve kan dolaşımına hasar gelmesi olasılığı söz konusu olduğunda da anahtar bir faktördür.
Karın Çevresinin Optimal Boyutu
Elisa Martin Cano

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Elisa Martin Cano.

Tarafından yazılmıştır Edith Sánchez

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Karın çevresi estetiğin ötesinde önemlidir. Bunun nedeni vücudun bu bölgesinde biriken yağın bir kardiyovasküler risk faktörü olmasıdır. Kendi riskinizi belirlemek için tek yapmanız gereken kendinizi bel çevresinde, göbek hizasında ölçmektir.

Peki, ama karın çevresinde aşmamamız gereken sınır nedir? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bu ölçümün kadınlarda 89 cm ve erkeklerde 101 cm’yi geçmemesi gerektiğini belirlemiştir.

Karın Çevrenizin Daha Geniş Olmasının Riskleri

Obez olduğunuzda kardiyovasküler risk alarmı birden çalmaya başlar. Bu arada, karnınızın çevresi sağlıklı kabul edilen ölçüleri aşarsa risk aniden artar. Bunun nedeni bu durumun dolaşım problemlerinde bir artışa işaret etmesidir.

Fazla kilolar vücudun farklı bölgelerine eşit olarak dağıtıldığında gerçek bir kalp hastalığı tehlikesi vardır. Ancak karın bölgesi diğer vücut bölgelerine göre daha fazla yağ biriktirdiğinde bu risk artar. Bunun nedeni, karnın içindeki yağ dokusunun, yüksek metabolik değere sahip belirli miktarda hormon üreten, adiposit adı verilen hücreler içermesidir.

Bu tür adipositler, karaciğerin metabolize ettiği ve enerji için glikoz yerine kullandığı serbest yağ asitlerini serbest bırakır. Sonuç olarak karaciğerin kullanmadığı şeker vücutta kalır ve artar. Bu süreç kan lipitlerini artırır ve kan şekeri seviyeleri gerçekten yükselir.

Bunu böyle gördüğünüzde, şişkin bir karın neden sadece estetiğin ötesine geçen bir sorun olabilir, anlayacaksınız. Bunun nedeni, kötü kolesterol ve trigliseritlerde bir artış ile karakterize olan metabolik sendroma yol açabilmesidir. Bu; iyi kolesterolde bir düşüşe, kan basıncında bir artışa ve hiperglisemiye ek olarak gerçekleşir.

Karnını ölçen bir kadın.
Yumuşak bir mezura ile bel ve karın çevrenizi kolay bir şekilde ölçebilirsiniz.

Nasıl Doğru Bir Şekilde Ölçüm Yaparsınız

Karın çevrenizin ölçümlerini yapmak için ihtiyacınız olan tek şey bir mezura ve bazı ipuçlarıdır. Doktorlar bunu genellikle rutin bir tıbbi kontrol sırasında yaparlar. Ayrıca, bunu vücut kitle indeksinde (BMI) bir artış fark ettiklerinde de yaparlar çünkü bu aşırı kiloyu gösterir.

Karnınızın çevresini doğru bir şekilde ölçmek için kollarınız yanlarınızda bir şekilde dik durmalısınız. Göbek hizasında vücudunuzun çevresini ölçmek için varsa kemerinizi gevşetin ve gövdenizi örten bir giysi varsa çıkarın.

Mezurayı göğüs kafesinin altına ve kalça kemiğinin üst kısmına yerleştirin. Karnınızı gevşetin. Ardından, ölçüm bandını yerleştirmeden önce nefes verin. Bilgilerini unutmamak için rakamları hemen not edin.

Karın Ölçümüne Bağlı Olarak Obezite Türleri

Fazla yağın bulunduğu yere bağlı olarak iki tip obezite vardır.

  • İlki periferik obezitedir. Bu, şişkinliğin uyluklarda, bacaklarda ve kalçalarda bulunduğu zamandır.
  • Diğeri ise merkezi obezitedir. Bu, fazla yağın neredeyse sadece karın çevresi seviyesinde olduğu zamandır.

Merkezi obezitesi olan kişiler, iki kat yüksek bir kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riski altındadır. Bununla birlikte, fazla yağın bulunduğu yere bakılmaksızın her zaman zararlı olduğunu unutmayın.

  • Ek olarak, karın ya da iç organlarda daha fazla yağ olduğunda android ya da elma şeklinde obezite de vardır.
  • Ayrıca kollarda, bacaklarda ve kalçalarda birikmenin neden olduğu obezite jinoid ya da armut şeklindeki obezite olarak adlandırılır.

Karın çevresi bölgesinde bulunan bazı önemli organlar vardır: karaciğer, mide, dalak ve safra kesesi. Bunlar, bu lokalize yağın aktivitesinden muzdarip olan organlardır. Kadınlar söz konusu olduğunda, menopoz sırasındaki hormonal değişiklikler de vücut yapısındaki değişikliklere katkıda bulunur.

Kilolu bir kişinin karnını ölçen bir doktor.
Günümüzde karın çevresinin ölçümü rutin kardiyolojik kontrollerin bir parçasıdır.

Karın Çevreniz Olması Gerektiğinden Genişse Ne Yapmalısınız?

Karın çevrenizin artmaması için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemelisiniz. Uzmanlar, kuvvet egzersizleri ile birlikte yapılan aerobik egzersizler önermektedir. Bunun nedeni, ilk egzersizler kalori harcamasına katkıda bulunurken, ikincisinin kasları güçlendirmesi ve vücudunuzun duruşunu iyileştirmesidir.

Doymuş yağ ve basit şekerler içermeyen sağlıklı bir beslenme düzeni de kilo kontrolüne yardımcı olur. Ayrıca bu tür bir diyet kalbiniz için de iyidir. Buna ek olarak hidrasyon, sıvı tutulmasını önlemeye yardımcı olduğu için önemli bir faktördür. Ayrıca, uygun şekilde dinlenmek stresi azaltır ve hormonal işlevi de iyileştirir.

Son olarak, vücudunuzun duruşu önemlidir, bu nedenle tek seferde birkaç saat oturmamaya çalışın. Bunun nedeni, otururken omurganızın girdiği eğimli pozisyonun karın kaslarını gevşetmesi ve bunun sonucunda bu bölgede yağ birikimini teşvik etmesidir. Bu nedenle, yılda en az bir kez tıbbi kontrollere gidin, böylece doktorunuz karın çevrenizi takip edebilir ve bu bölgenin küçülüp küçülmediğini onaylayabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Moreno González, M. I. (2010). Circunferencia de cintura: una medición importante y útil del riesgo cardiometabólico. Revista chilena de cardiología, 29(1), 85-87.
  • Aguilar, N. C. M., & Cáceres, V. A. S. (2016). Obesidad Central y Obesidad Periférica como Factor de Asociación de Hipertensión Arterial en Escolares Adolescentes de los Principales Colegios de la Ciudad de Chiclayo. Revista Experiencia en Medicina del Hospital Regional Lambayeque: REM, 2(2), 44-49.
  • Remón Popa, I., González Sotolongo, C., & Arpa Gámez, Á. (2013). Estimación del punto de corte de la circunferencia abdominal como criterio diagnóstico del síndrome metabólico. Revista Cubana de Medicina Militar, 42(1), 29-38.
  • Chambilla, Mari Carrión, et al. “Índice de masa corporal, circunferencia abdominal y su impacto en los niveles de presión arterial.” Revista Diagnostico 46.1 (2007).
  • Johnson, Steven T., et al. “Metabolic risk varies according to waist circumference measurement site in overweight boys and girls.” The Journal of pediatrics 156.2 (2010): 247-252.
  • Ramírez, Robinson, and Ricardo A. Agredo. “El sedentarismo es un factor predictor de hipertrigliceridemia, obesidad central y sobrepeso.” Revista Colombiana de Cardiología 19.2 (2012): 75-79.
  • Pavón de Paz, I., C. Alameda Hernando, and J. Olivar Roldán. “Obesidad y menopausia.” Nutrición Hospitalaria 21.6 (2006): 633-637.
  • Siqueira, Gisela Rocha de, and Giselia Alves Pontes da Silva. “Alterações posturais da coluna e instabilidade lombar no indivíduo obeso: uma revisão de literatura.” Fisioterapia em movimento 24.3 (2011): 557-566.
  • Jorquera, A. Carlos, and L. Jorge Cancino. “Ejercicio, obesidad y síndrome metabólico.” Revista Médica Clínica Las Condes 23.3 (2012): 227-235.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.