Farklı Karın Şekilleri ve Anlamları
Farklı karın şekilleri olduğunu kimse inkar edemez. Fazla yağlı yiyecekler tüketmek, şişkinlik, ödem ya da doğum yapmış olmak gibi farklı sebepler karın şeklini değiştirebilir.
Bel bölgesini forma sokabilmek için farklı yöntemler uygulanması gerekiyor. Bu yazıda, sizlere karın şekilleri hakkında detaylı bilgi vereceğiz.
Karın Şekliniz Hakkınızda Neler Söylüyor?
Birçok kadın düz bir karnın hayalini kuruyor. Bazıları çok katı diyetler yaparken, diğerleri de düz bir karın için spor salonlarına gidiyor. Yine de, hedefine ulaşamayan pek çok kadın var. Neden mi? Çünkü karın şekilleri için uygun bir kilo verme yöntemi uygulamıyorlar.
Ayrıca bakınız: Hızlı Kilo Verme Yöntemleri Nelerdir?
Karnınıza en çok benzeyen şekli bilip kabul ettiğinizde, size en iyi sonuçları verecek olan doğru teknikleri seçebilirsiniz.
Göbek yağlarından kurtulmak binlerce mekik çekmek ve aç kalmaktan ibaret değildir. Bu kadar katı olmadığı halde etkili olan başka yöntemler de vardır.
İşte farklı karın şekilleri:
1. Şişkin Karın
Bu karın tipinin en belirgin özelliği günün diğer vakitlerine kıyasla, sabahları daha düz olmasıdır. Gaz birikimi veya hazımsızlık sebebiyle zaman geçtikçe şişkinlik artar.
Bu tür bir karın, hem fazla kilolu hem de zayıf kadınları etkileyebilir ve gıda intoleransları, alerji veya yetersiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan “ bağırsak tembelliği” ile ilgilidir.
Yani, eğer mideniz sürekli aynı besinleri tüketmeye alışkınsa, örneğin haftada birkaç kez aynı şeyleri yiyorsanız, bu gıdalara intoleransınız olup olmadığını anlamak biraz zor olacaktır.
Laktoz, maya, alkol ve gluten intoleransı çok sık görülür. Bu maddelere intoleransınız olup olmadığını test etmek ve şişkinliğe sebep olan besini ayırt edebilmek için bir süre bunları yemeyi kesmelisiniz.
Soruna hangi yiyecek türlerinin neden olduğunu öğrendikten sonraki adım, bunları tüketmeyi kesmektir. Ayrıca, eğer tembel bir bağırsağınız varsa, gıda intoleransından kurtulmak için bu besinleri hayatınızdan çıkarmalısınız.
Bu, daha farklı ve çeşitli bir kahvaltı yapacağınız ya da sabah kahvaltısında bir fincan kahve içmek gibi alıştığınız yiyecek ve içecekleri artık tüketmeyeceğiniz anlamına gelir.
Ayrıca aşağıdaki hususlara dikkat etmenizi öneriyoruz:
- Gece çok geç saatlerde yemek yemeyin.
- Gün içinde bol su için.
- Bağırsak faaliyetlerinizi düzenlemek için sağlıklı probiyotikler tüketin.
2. Doğum sonrası karın
Son iki yıl dahil, eğer son zamanlarda doğum yapmışsanız, alt kısmı şişkin bir karnınızın olması mümkündür.
Doğum sonrası rahim sarkar ve ağırlaşır.Bazen daha da uzun sürse de, karnınızın normal haline dönmesi için en az altı hafta beklemeniz gerekebilir.
Bu, doğumdan sonraki gün egzersiz yapmaya başlamanız gerektiği anlamına gelmez. Aslında doktorlar egzersiz yapmaya başlamadan önce 3 ay beklemeyi önermektedir. Sürekli, hamileliğiniz boyunca aldığınız kiloları düşünmemelisiniz. Bu dönemde düşünmeniz gereken tek şey sağlığınız ve bebeğiniz..
Biraz daha rahatlayıp, kendinize bakmaya fırsat bulduktan sonra, yağ yakımına yardımcı olan ve yiyeceklerde bulunan iştah açıcı hormonların salgılanmasını azaltan balık yağı takviyesi almanızı öneriyoruz.
Bir başka alternatif ise, avokado, somon ve chia tohumunda bulunan iyi yağ asitlerini tüketmektir. Bu asitler vücut için çok besleyicidir, yorgunluğa iyi gelir ve vitamin deposudur.
Karnınızın daha sıkı olması için, karın egzersizi değil pelvik egzersizler yapmalısınız çünkü bu egzersizler daha önce iyi durumda olan kaslar içindir. Pelvik egzersizlerinin en iyi bilinen şekli Kegel egzersizleridir. Doğumdan sonra pelvik kaslarımız ayrılır bu nedenle bir süre kaslarınızın iyileşmesini beklemeniz gerekir.
3. Alt karın şişkinliği
Yoğun bir iş temposuna sahip kadınların veya çok meşgul annelerin karın tipi genellikle budur.
Spor salonuna giden veya diyet yapan, ancak hep aynı egzersizleri tekrarlayan ve aynı şeyleri yiyen kadınlarda da şişkin bir alt karın görülmesi olasıdır. Vücutlarının geri kalan kısımları güzel görünür, ancak şişkin alt karınları, görüntülerini bozar.
Bu tipteki bir karın için, aşırı miktarda karın egzersizi yapmak ya da bisiklet çevirmek gibi sabit egzersizler yapmak hiçbir işe yaramayacaktır.
Bu egzersizler, bacaklardaki ve kollardaki yağların yakılmasında işe yarayabilir ancak karın yağlarına bir faydası yoktur.
Dahası, dengeli bir beslenme alt karın yağlarından kurtulmak için çok gereklidir. Doğru beslenme kabızlığı ve şişkinliği önler.
- Yapraklı sebzeler, taneli meyveler yiyin.
- Karın egzersizlerinizi değiştirin ve yerine dayanıklılığınızı artıracak çekme-bırakma egzersizleri yapın.
- Aerobik hareketleri yapın, mesela squat yapabilir veya ip atlayabilirsiniz.
4. Strese bağlı karın yağlanması
Ofiste saatlerce bilgisayar başında oturup, sağlıksız şeyler atıştırmak sağlığa birçok yönden zararlıdır. Ama en önemli zararlarından birisi, karnınızda yağ birikmesine neden olur.
Bu karın şekli, diyaframdan karın bölgesine doğru sert ve belirgin bir şişme olarak tanımlanabilir.
Bunun nedeni sadece yediğimiz sağlıksız yiyecekler değil, aynı zamanda kortizol adı verilen ve midenin etrafında yağ birikmesine neden olan bir hormonun üretilmesidir.
Çok fazla kafein tüketiyorsanız, fazla fast food yiyorsanız ve beslenme saatleriniz düzensizse, bu göbek türünü geliştirmeye daha yatkınsınızdır.
Bunu önlemenin bir yolu daha fazla dinlenmektir, çünkü dinlendiğinizde vücudunuz kendi kendini düzenler ve daha az stresli olursunuz böylece de daha az yersiniz.
Ayrıca, kuruyemiş gibi besleyici gıdalar tüketerek yorgunluk probleminizi çözebilirsiniz.
Son olarak, kahve tüketiminizi günde iki bardağa düşürmelisiniz ve yoga, tai chi ya da yürüyüş gibi sizi rahatlatacak egzersizler yapmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Seo, A. Y., Kim, N., & Oh, D. H. (2013). Abdominal bloating: pathophysiology and treatment. Journal of Neurogastroenterology and Motility, 19(4), 433–453. https://doi.org/10.5056/jnm.2013.19.4.433
- Khorashadi, L., Petscavage, J. M., & Richardson, M. L. (2011). Postpartum symphysis pubis diastasis. Radiology Case Reports, 6(3), 542. https://doi.org/10.2484/rcr.v6i3.542