Karma Emzirme: Bilmeniz Gereken Her Şey

Karma emzirme, bir bebek hem anne sütüyle, hem de süt formülleriyle beslendiğinde ortaya çıkar. Bununla birlikte, bu tür beslemenin bazı istenmeyen etkileri vardır. Aşağıdaki makalede daha fazlasını öğrenin.
Karma Emzirme: Bilmeniz Gereken Her Şey
Florencia Villafañe

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Florencia Villafañe.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Bebekleri beslemenin en yaygın yolu emzirmedir. Ancak çoğu durumda bebeğin beslenmesi yapay formüllerle birleştirilebilir. Bu yazıda karma emzirme hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.

Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) tavsiyesi, anne sütü bebeğin gelişimi için gerekli tüm besin maddelerini içerdiğinden, annelerin 6 aya kadar bebeklerine sadece anne sütü vermeye devam etmeleri gerektiğidir. Bu süreden sonra ebeveynler tamamlayıcı beslenmeye başlayabilir.

Ancak çoğu durumda bu mümkün değildir ve karma emzirme meydana gelir. Yani bebek hem anne sütüyle, hem de mamalarla beslenir.

Karma emzirme neden uygulanır?

Birçok durum anneleri bebeklerini beslemede karma emzirmeye yöneltmektedir. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Anneler, ürettikleri sütün bebeğin karnını yeterince doyurmadığını düşünürler. Ayrıca anne sütünün faydalarından da habersizdirler.
  • Süt üretimi için stimülasyon eksikliği vardır.
  • Süt sağma ve uygun şekilde buzdolabında saklama yönteminin doğru kullanımı hakkında bilgi eksikliği yaşanır.
  • Pratiklik, çünkü emzirme zaman ve yeterli alan gerektirir.
emziren anne
Anne sütü üretiminin nasıl teşvik edileceğine dair bilgi eksikliği nedeniyle karma emzirme meydana gelebilir.

Karma emzirmenin faydaları nelerdir?

Çoğu durumda, bazı sindirim sorunları, bu sorunları düzeltmeye yardımcı olacak şekilde uyarlanmış mamaların kullanılmasını gerektirir. Örneğin, prematüre bebeklerde veya reflü eğilimi olanlarda uygun bebek maması tüketimi yararlıdır. Bu durumlarda, semptomları önlemek için tasarlandıkları için sorunu iyileştirmeye yardımcı olurlar.

Bebeğin kilosunu düzenleme

Çocuk kilo almakta bazı zorluklar yaşadığında, en iyisi doğru beslenmeyi düşünmektir, bu da çoğu zaman en uygun mamayı kullanmak anlamına gelir. Bunun nedeni, bebeklerin kontrollü hidrasyona ihtiyaç duymasıdır ve mamalar bunun için çok uygundur.

Kullanılan ilaçlar nedeniyle

Annenin kullanıyor olabileceği ve anne sütüne geçme özelliğine sahip bazı ilaçlar vardır. Bu durumlarda, annenin ilacı almasına gerek kalmayana kadar emzirmeyi bırakmak ve yalnızca mamalara başvurmak en iyisidir.

Karma emzirme ile ilgili sorunlar

Karma emzirme bazı dezavantajlar içerebilir. Bu nedenle, emzirmeyi mümkün olduğunca WHO tarafından önerilen süre boyunca sürdürmek en iyisidir. Ayrıca, bir pediatri uzmanı, bebek için komplikasyonları önlemek için mama kullanımını denetlemelidir. Karma emzirme neye sebep olabilir?

Bebeğin tercihleri değişebilir

Genellikle bebek biberonu reddeder, çünkü emzirme sadece beslenme değil aynı zamanda anne ve bebek arasında bağ kurulmasını da sağlar. Ancak bebek emmek için daha az kuvvet gerektirdiği için biberonu tercih etmeye başladığından durum tam tersi olabilir.

Çoğu durumda, çocuk emmesi zor olduğu için memeyi bile reddeder. Bunu önlemek için, bebeğin biberondan veya memeden emmesini eşit derecede zorlaştıracak şekilde tasarlanmış yapay meme uçları vardır.

karma emzirme
Emme güçlüğü bebeğin memeyi reddetmesine neden olabilir.

Anne sütü miktarı bebeğin büyümesine yetişemez

Zamanla çocuğun ihtiyaçları arttığında, anne sütü üretiminin artmasını beklemek yerine mama miktarını artırmak daha kolaydır. Bu nedenle aylar geçtikçe bebeğin içtiği anne sütü miktarı, içtiği mama miktarına göre daha az olacaktır.

Daha düşük anne sütü üretimi

Daha önce de belirtildiği gibi, daha az emzirme, süt üretiminin uyarılmasını azaltır, bu nedenle bebeğin sadece anne sütüyle beslenme döneminin planlanandan daha erken bitmesi gerekebilir. Bunu önlemek için, mamalar mümkün olduğunca az verilmeli ve belli durumlara özgü bırakılmalıdır.

Ağız sorunları

Çeşitli araştırmalar, bebek biberonla beslendiğinde, boğulmayı önlemek ve süt içebilmek için yuttuğu süt miktarını kontrol etmesi gerektiğinden çenenin fizyolojik hareketlerini gerçekleştiremediğini göstermektedir. Bebek emzirildiğinde bu olmaz.

Doğru kas hareketinin olmaması, büyümenin uyarılmasını azaltır ve ağzın şeklini değiştirir, bu da gelecekteki sorunların ortaya çıkmasına katkıda bulunur.

Karma emzirme: Hatırlanması gerekenler

Altı aya kadar emzirmenin sadece bebek gelişimi için değil, bulaşıcı ve solunum yolu hastalıklarından korunmadaki faydaları için de önemli olduğunu unutmamalıyız.

Bununla birlikte, özel durumlarda kullanılması koşuluyla, emzirmenin mamalarla kombinasyonunun yukarıda belirtilenler gibi bazı faydaları olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Merino Morras1 E. Lactancia materna y su relación con las anomalías Dentofaciales. Revisión de la literatura. Acta Odontológica Venezolana. 2003;41(2):154-8.
  • Todo lo que necesitas saber sobre la lactancia mixta [Internet]. Natalben. [citado 27 de abril de 2020]. Disponible en: https://www.natalben.com/lactancia-mixta
  • Velásquez-Barahona G. Comparing the weight gain of premature babies fed exclusively on breast milk (emphasising hindmilk) to that of those receiving mixed breastfeeding and those fed on human breast milk substitutes. Rev FACMED. 2014;62:29-34.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.