Karnabaharın Yararları Nelerdir?

Karnabahar çok yönlü antioksidan özelliği taşıyan bir sebzedir ve mineral ile vitaminler açısından çok zengindir. Etkilerini artırmak için tariflerinize zerdeçal eklemeyi öneriyoruz.
Karnabaharın Yararları Nelerdir?
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Karnabahar en sağlıklı sebzelerden biridir ve brokoli gibi turpgillerdendir. %85’i sudan oluşur ve içeriğinde çok az karbonhidrat, protein ve yağ bulunur. Ama vitamin, mineral, antioksidan ve diğer fitokimyasallar açısından çok zengindir. Bu makalede karnabaharın yararları hakkında bilgi vereceğiz.

Az kalori içerdiği için zayıflatıcı özellikleriyle diyetinize eklemek için idealdir. En iyi yanı ise hem çiğ, hem haşlanmış olarak hem de salatalara eklenerek yenebilmesidir. Neden karnabaharı diyetinize eklemeniz gerektiğini bilmek ister misiniz? Karnabaharın yararları ile ilgili daha fazla bilgi almak için okuyun!

Karnabaharın yararları: Kalp sağlığınızı geliştirir

Karnabahar sülforafan içerir; bu da kan basıncını geliştirir ve böbrek problemlerine yardımcı olur. Araştırmalara göre sülforofan DNA’nın metilasyonuyla bağlantılı olabilir. Bu da -özellikle damarların hasara karşı hassas olan iç kısımları ile ilgili olarak- normal hücresel oluşum ve gen anlatımı için önemlidir.

Kanser karşıtıdır

kanserli hücreler

Karnabaharın içindeki sülforafan kanser hücrelerini öldürür ve tümörlerin büyümesini önler. Yapılan araştırmalara göre, kansere sebep olan hücrelerden arınmak bu hastalıkla savaşmanın en önemli basamaklarından biridir.

Bazı çalışmalar karnabaharın zerçedal ile birlikte tüketildiğinde prostat kanserine karşı koruma sağladığını ve tedavisinde yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.

Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sülforafanın meme bezlerinde oluşabilecek olan veya var olan tümörün büyümesini azalttığını ortaya koydu. Ayrıca karnabaharın içeriğindeki indol ve izotiyosiyanatlar mide, safra kesesi, göğüs, kolon, karaciğer ve akciğer kanserlerine karşı engelleyici özellik taşımaktadır.

Karnabaharın yararları: Beyin sağlığına iyi gelir

Karnabaharın içindeki bir diğer sağlıklı madde ise kolindir. Kolin sağlıklı beyin gelişiminde önemli role sahip olan bir B vitaminidir. Açıkçası, hamilelik sırasında kolin tüketmek bebeğin beyin aktivitelerine çok büyük yarar sağlar ve araştırmalar bunun bilişsel işlevleri, öğrenmeyi ve hafızayı artırdığını göstermektedir.

Detoks sürecine katkı sağlar

karnabahar ve detoks

Karnabahar, besleyici özelliklerinin yanı sıra, birçok antioksidan içerir ve bunlar vücudun arınmasına yardımcı olur. Buna ek olarak, içeriğindeki glukozinolatlar enzimleri aktive ederek detoks sürecine katkı sağlar.

İltihaplanma önleyicidir

İçeriğinde iltihaplanma önleyici bir çok besleyici öğe bulundurur. Bunlar indol-3-karbinol veya I3C’dır. Bu maddeler güçlü iltihaplanma reaksiyonlarına karşı büyük koruma sağlar.

Sindirimi geliştirir

karnabaharın yararları ve sindirim

Karnabaharın yararları arasında sindirimi geliştirme özelliği de vardır. Çünkü karnabahar çok önemli bir lif kaynağıdır. Ayrıca, mide duvarına koruma sağlar. İçeriğindeki sülforofan midede Helicobacter pylori bakterisinin büyümesini engelleyerek mide duvarlarına yapışmasını önler.

Karnabaharın yararları: Antioksidan ve bitkisel gıda açısından zengindir

Karnabahar yemek vücuda antioksidan ve bitkisel gıda sağlayarak birçok hastalığa karşı koruma sağlar. Bu sebze C vitamini, beta keroten, kaemferol, kersetin, rutin, sinamik asit ve daha fazlasını içerir.

Bunların hepsi vücudu serbest radikallere karşı korur. Bunun yanı sıra, bu özelliği yaşlanma sürecinin yavaşlamasını sağlar, dokular ve organların zarar görmesini önler.

Karnabahardan nasıl yararlanacağız?

Daha önce de belirttiğimiz gibi karnabahar birçok tarifte kullanılabilecek bir sebzedir. Bütün olarak veya çiçekleriyle pişirmeniz çok iyidir. Eğer bütün olarak pişirmeye karar verirseniz yapraklarını bir kap sirkeli suda yıkayın ve temizleyin.

Sadece parçalarını pişirmek istiyorsanız bir bıçakla dikkatlice kesin ve aynı şekilde yıkayın. En iyi sonuçlar için karnabaharı bir buhar makinesinde pişirmenizi ve muhteşem yararlarını artırmak için zerdeçal eklemenizi öneriyoruz. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bai, Y., Wang, X., Zhao, S., Ma, C., Cui, J., & Zheng, Y. (2015). Sulforaphane Protects against Cardiovascular Disease via Nrf2 Activation. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. https://doi.org/10.1155/2015/407580
  • Martínez-López, E., García-García, M. R., Campos-Pérez, W. Y., & González-Becerra, K. (2013). Genómica nutricional: Conceptos y expectativas. Revista de Endocrinología y Nutrición21(1), 22-34.
  • Shaw, G. M., Carmichael, S. L., Yang, W., Selvin, S., & Schaffer, D. M. (2004). Periconceptional dietary intake of choline and betaine and neural tube defects in offspring. American journal of epidemiology160(2), 102-109.
  • Zeisel, S. H. (2006). The fetal origins of memory: the role of dietary choline in optimal brain development. The Journal of pediatrics149(5), S131-S136.
  • Tsai, J. T., Liu, H. C., & Chen, Y. H. (2010). Suppression of inflammatory mediators by cruciferous vegetable-derived indole-3-carbinol and phenylethyl isothiocyanate in lipopolysaccharide-activated macrophages. Mediators of inflammation2010.
  • Yanaka, A., Fahey, J. W., Fukumoto, A., Nakayama, M., Inoue, S., Zhang, S., … & Yamamoto, M. (2009). Dietary sulforaphane-rich broccoli sprouts reduce colonization and attenuate gastritis in Helicobacter pylori–infected mice and humans. Cancer Prevention Research2(4), 353-360.
  • Sikora E., Cieslik E., Leszczynska T., Filipiak FLorkiewicz A., et al., The antioxidant activity of selected cruciferous vegetables subjeted to aquathermal processing. Food Chemistry, 2008.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.