Karnın Sol Tarafında Ağrı Neden Görülür?
Karnın sol tarafında ağrı ile ilgili açıklamalardan önce, ağrı nerede ve ne kadar kuvvetli olursa olsun, önemsiz bile olsa mutlaka bir şeyin belirtisi olduğunu söylememiz gerekir. Bu durumu takıntı haline getirmemeli ya da kendi başınıza tedavi etmeye kalkmamalısınız. Ama aynı zamanda göz ardı da etmemelisiniz. Ne zaman bir endişeniz veya probleminiz olsa yapılacak en iyi şey doktorunuza danışmaktır.
Karnınızın sol tarafında ağrı hissediyorsunuz, peki karnın sol tarafında ağrı neden olur? Bu, çok sık karşılaşılan bir sorun olduğu için bugün bu konuya odaklanıp neden kaynaklandığını bulmaya çalışacağız. Tekrar belirtiyoruz, sağlığınızın gidişatını takip edin ve eğer şüphelendiğiniz bir şey varsa size gerekli tedaviyi sunabilecek tek kişi doktorunuzdur.
Karnın Sol Tarafında Ağrı Neden Olur?
Bu makaleyi bugün sizinle paylaşmamızın bir nedeni var. Karnın sol tarafında ağrı yaşıyorsanız, bu ihmal edilmemeli ve görmezden gelinmemelidir. Eğer aşağıda sayacağımız belirtilerden birini yaşıyorsanız dikkatli olmalısınız:
- Geçmeyen ağrı. Bu bahsettiğimiz şey bir güne özel olan ya da bir kaç saat belirip bir ay boyunca ortaya çıkmayan bir ağrı değildir. Karnın sol tarafında ağrı kendini düzenli bir şekilde gösteriyorsa veya bir şeyler yedikten hemen sonra başlıyorsa bunu ciddiye almalısınız.
- Peki bu nasıl bir histir? İçinizde sanki sıcak bir disk varmış hissi verir ve çok net, keskin tip bir ağrıdır. Gaz oluşumundan kaynaklanan ara ara gelip giden hafif rahatsızlıklar mutlaka yaşamışsınızdır. Fakat bu ağrı çok nettir ve aklınızdan çıkarması neredeyse imkansızdır.
- Eğer hafifletmek için ağrı kesici alırsanız ağrınız kısa bir süreliğine yok olacaktır. Fakat birkaç saat sonra ya da ertesi gün tüm gücüyle geri dönecektir.
- Karnın sol tarafında oluşan ağrı doktorların hastalarından en sık duyduğu ağrı tiplerinden biridir.Daha önce de söylediğimiz gibi, bunun sebebi genellikle o bölgedeki aşırı gaz oluşumudur. Fakat bu bölge pankreas, mide, sol böbrek ve karaciğerin bulunduğu yer olduğu için basitçe göz ardı edebileceğiniz bir durum değildir.
Gelin bazı muhtemel sebeplerine bakalım:
1. Pankreatit
Gazdan sonra en sık görülen nedendir ve bu yüzden de önemlidir. Pankreatit kendini genellikle öyle şiddetli bir şekilde gösterir ki acilen hastaneye gidilmesi gerekir.
Genellikle ateş, kusma ve kalp çarpıntısıyla birlikte yoğun bir karın ağrısı hissedersiniz. Size biraz ipucu sağlayabilecek gün içindeki en küçük belirtiye bile dikkat edin.
Yemekten sonra sindiriminizin nasıl olduğunu takip edin. Aşırı doymuş hissediyor musunuz, üzerinizde bir ağırlık var mı, sol tarafınızda ağrı var mı? Eğer ağrı oldukça keskinse ve diğer belirtileri de gözlemliyorsanız doktorunuza görünmeniz gerekebilir.
2. Bağırsak tıkanıklıkları
Bağırsaklarda oluşabilecek tıkanıklıklara dikkat edin. Kalın ya da ince bağırsağınızda bir tıkanıklık varsa bu durum acil tıbbi müdahaleyle son bulabilir.
Bu tıkanıklıklar neden oluşur? Aslında hiçbir yiyecek ve içeceğin geçmesine izin vermeyen bir tıkanıklıktır ve belirtileri oldukça açıktır. Karnın sol tarafındaki ağrıya ek olarak ateşiniz yükselir. Gaz ve dışkı çıkışı da imkansız hale gelir.
3. Divertiküloz
Bu blogda daha önce divertiküloz hakkında konuşmuştuk. Fakat bu nedir? Şiddetli ağrıya neden olan irinli yaraların ortaya çıkmasıyla sindirim sisteminde iltihap oluşmasıdır.
İshal, kabızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, aşırı iltihap ve hatta muhtemelen anal kanama nöbetleri bile geçirebilirsiniz. Bunu aklınızdan çıkarmayın.
4. Böbrek taşları
Özellikle henüz oluşma aşamasındayken bazen böbrek taşları hiçbir belirti göstermez. Ama sonunda size ağrı vermeye yetecek büyüklüğe erişeceklerdir.
Bu ağrı sol tarafınızda olabilir fakat böbreklerin sol tarafta sırtınıza yakın olan bölgede olduğunu unutmayın. Ve aynı ağrı sol tarafınıza karşılık gelecek şekilde bu sefer sağ tarafta da belirebilir.
5. Yumurtalık kistleri
Kadınların zaman zaman müzdarip olduğu bu durum sol yumurtalıkta oluşur. Fakat bu nasıl bir histir? Çok az yemek yemişsinizdir; ama kendinizi tok hissedersiniz. Bazen de düzensiz regl dönemiyle, kalça ağrısıyla, bulantı, kusmayla ve genel mide rahatsızlıkları ile birlikte sol tarafınızda keskin bir ağrı oluşur.
Bu yazımız da hoşunuza gidebilir:
6. Görece daha önemsiz diğer nedenler: Gıda zehirlenmesi, gaz, stres…
- Bunlar karın ağrılarının en sık görülen nedenleridir ve o kadar da ciddi sebepler değillerdir. Ancak örneğin bir pankreatit kadar “ciddi” olmasalar da bu onların önemsiz olduğu anlamına gelmez.
- Vücudunuz bazı yiyecekleri kabul etmez ve zaten bunu fark edersiniz. Vücudunuz savunmaya geçer. Gıda zehirlenmesi durumunda genellikle kusmayla birlikte karnınızın sol tarafında şiddetli ağrı hissedersiniz.
- Aşırı gaz birikmesi de sık görülen bir başka nedendir. Kulağa garip gelse de bu gaz, karnın bir tarafına ya da diğer yanına toplanma eğilimindedir.
- Peki ya stres? Nasıl olur da stres vücudun bir parçasına etki eder? Stresin sindirim ve mide rahatsızlıklarına neden olarak kendini fiziksel yollardan dışa vurabileceğini unutmayın… Bu nedenle onu potansiyel faktör olarak bir kenara atmayın.
Toparlamak gerekirse, eğer yukarıda saydığımız belirtilerden herhangi biri sizde varsa ve endişeleniyorsanız doktorunuza görünün. Çünkü size uygun tedavi yöntemini verebilecek tek kişi doktorunuzdur. Asla kendi kendinizi tedavi etmeye çalışmayın ve her zaman bir profesyonelin önerilerini takip edin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- American College of Gastroenterology. (s. f.). Dolor abdominal. Consultado el 22 de mayo de 2023. https://gi.org/patients/recursos-en-espanol/dolor-abdominal/
- Calvo, M. G., González, C. A., Calvo, R. D., Primucci, C. Y., & Plamenov, D. P. (2017). Dolor en el herpes zóster: prevención y tratamiento. SEMERGEN-Medicina de Familia, 43(4), 318-327. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1138359316000800.
- Chiliquinga, S., Aguirre, R., Agudo, G. (2017). Diagnostic criteria and therapeutic integral treatment of polycystic ovary syndrome. Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología, 43(3),173-181. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDREVISTA=261&IDARTICULO=79281&IDPUBLICACION=7655.
- del Braco, A, A., & Santamera, S. A. (2020). Estudio para conocer la prevalencia, morbilidad atendida y carga que supone la endometriosis para la red de hospitales del Sistema Nacional de Salud. Ministerio de Sanidad. https://cpage.mpr.gob.es/producto/estudio-para-conocer-la-prevalencia-morbilidad-atendida-y-carga-que-supone-la-endometriosis-para-la-red-de-hospitales-del-sistema-nacional-de-salud/
- Domínguez, M. J. E., Lucendo, A., Carballo, L. F., Iglesias, G. J., & Tenías, J. M. (2014). Estudio español multicéntrico de estimación de la prevalencia e incidencia de la pancreatitis crónica y sus complicaciones. Revista Española de Enfermedades Digestivas, 106(4), 239-245. https://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1130-01082014000400002&script=sci_arttext&tlng=es.
- García, R. C., & Bolaños, D. R. (2019). Diverticulitis: Revisión de la literatura en cuanto al manejo actual. Revista Clínica de la Escuela de Medicina de la Universidad de Costa Rica, 9(2), 41-48. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDARTICULO=87054.
- Institute for Quality and Efficiency in Health Care. (28 de febrero de 2019). Kidney stones: Overview. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK65083/
- MedlinePlus. (s. f.). Dolor abdominal. Consultado el 22 de mayo de 2023. https://medlineplus.gov/spanish/abdominalpain.html
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. (noviembre de 2017). Síntomas y causas de la pancreatitis. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-digestivas/pancreatitis/sintomas-causas.
- Office on Women’s Health. (22 de febrero de 2021). Síndrome de los Ovarios Poliquísticos. https://espanol.womenshealth.gov/a-z-topics/polycystic-ovary-syndrome
- Pardo, M. I., Campos, S., Rut, M. (2011). Torsión anexial como causa de abdomen agudo en una paciente adolescente. Progresos de Obstetricia y Ginecología, 54(9), 469-472. https://www.elsevier.es/es-revista-progresos-obstetricia-ginecologia-151-articulo-torsion-anexial-como-causa-abdomen-S0304501311001804.
- Rodríguez, S. B. (2015). Enfermedad pélvica inflamatoria. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica, 72(614), 105-109. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=58585.