Kas Gerilmesi: Neden Olur?

Kas gerilmesi, zorlu fiziksel egzersizler yapan kişilerde nispeten yaygın bir patolojidir. Aşağıda göreceğiniz makalede bunu nasıl önleyeceğinizi öğrenin.
Kas Gerilmesi: Neden Olur?

Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2022

Kas gerilmesi, uyluğun iç kısmında bulunan addüktör kaslarının (iç bacaklar) küçük lif bölümünde oluşan kısmi yırtıktır. Hafif veya şiddetli olabilir, ancak dinlenme ve uygun tedavi ile genellikle tamamen iyileşir.

Bu patoloji, diğer birçok olayın yanı sıra, egzersizle ilgili rekreasyonel aktiviteler, çok çaba gerektiren işler ve araçlarla kazalar sırasında ortaya çıkan kas problemleri ve yaralanmalar grubuna dahildir. Kas gerilmesi ve bununla nasıl başa çıkılacağı hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Kasta gerilme neden meydana gelebilir?

Kidshealth portalında belirtildiği gibi, kasta gerilme, iç uyluktaki kaslardan biri gerildiğinde, yaralandığında veya yırtıldığında meydana gelir. Bu kaslar 5 tanedir ve şu isimler verilir: pektineus, kısa adduktor ve adduktor medyan( pelvisten femura doğru giderler), gracilis ve addüktör magnus (pelvisten dize doğru inerler).

Hopkinsallchildrens.org tıbbi sayfası bize bu olayın meydana gelebileceği en yaygın nedenleri gösteriyor. Bunların arasında aşağıdakileri buluruz:

  • Kısa sürede çok uzun mesafe yapmayı gerektiren ya da ani yön değişiklikleri yapılmasını gerektiren sporlar yapmak.
  • Zorlu bir egzersiz yapmadan önce özellikle sert kasları hareket ettirmek için gerekli ısınmayı yapın.
  • Yetersiz fiziksel hazırlık veya yorgunluk, aktivite gerçekleştirme saatinde çok fazla kas gücü isteyebilir .
  • Daha önce yaralandıysanız, belirli bir süre geçmeden hemen yeni bir aktiviteye başlamayın.

Bu patolojik durum genellikle egzersiz yaparken ortaya çıkar ancak bu her zaman böyle değildir. Genel olarak, kasların aşırı derecede zorlanmayla gerilmesi veya kasığın doğrudan sert bir darbe alması, kasta gerilme görülmesine neden olan olaylardır.

kas ağrısı
Fiziksel aktivite yaparken uyluk ve kasta ağrının ortaya çıkması, durmanız için bir uyarı olabilir.

Kasta gerginliğin görülmesinin belirtileri

San Diego hastanesine (California) ait olan Radychildrens portalı bize 3 derece kasta gerginlik olduğunu gösteriyor. Aşağıda göreceğiniz gibi her biri kendi semptomlarını gösterir:

  • Birinci derece: Hasta egzersizi bitirene kadar fark edilmeyebilecek derecede hafif bir ağrı. Aktivite bittiğinde, sporcu sertlik ve local bölgede hassasiyet hisseder.
  • İkinci derece: Kasta hafif morarma ve şişlikle birlikte sertlik ve orta derecede ağrı. Sporcunun yürüyüşü bundan etkilenir ve koşmak biraz zordur.
  • Üçüncü derece: Şiddetli ağrı, şişme, morarma ve bacakları çaprazlayamama. Yürümek çok zorlaşır.

Genel olarak, kasta gerginlik semptomlarını şu klinik belirtilerle özetleyebiliriz: kas bölgesinde şişlik ve morarma, kas spazmları, etkilenen bacakta güçsüzlük ve yürüme ile ilgili bazı problemler.

Teşhis

Tıp uzmanı, konsültasyona yol açan acıyı yaşamadan önce ilk olarak size ne yaptığınızı soracaktır. Genel olarak tanı ayırıcıdır, yani bir sporcu fıtığı gibi diğer patolojileri dışlamak için fizik muayene yapılır.

Yaralanma birinci derece ise, tutulan kas liflerinin %10’undan azı yaralanır. 2. derece olaylarda, liflerin %10 ile 90’ı yaralanırken, 3. derecede kas neredeyse tamamen yırtılır veya zedelenir. Bazı durumlarda, yırtığın boyutunu ölçmek için bir MRI kullanılabilir.

Kas gerginliğinin tedavisi

Tedavi, yaralanma derecesine bağlı olacaktır. Daha hafif vakalarda, sorun 2 haftalık bir dinlenme ile çözülürken, tam bir yırtık 3 aya kadar iyileşme gerektirebilir. Tıbbi belgeler, hızlı bir iyileşme elde etmek için izlenmesi gereken bazı yönergeleri göstermektedir:

  • Dinlenme: İyileşme sürecinde ağrıya neden olacak herhangi bir aktivite yapmayın.
  • Soğuk: Kas bölgesine günde yaklaşık 4 kez 15 dakika soğuk kompres ile buz uygulamak, ağrıyı ve iltihabı yatıştırmak için iyi bir seçenektir. Buzun asla doğrudan cilde uygulanmaması gerektiğini unutmayın.
  • İlaçlar: Antienflamatuvar ilaçlar gibi steroid olmayan hafif veya orta şiddette ağrıyı yönetmek için reçete gerektirmeyen ilaçlar vardır.
  • Kompresyon: Enflamasyonu önlemek için etkilenen bölgeye kompresyon bandajları uygulanabilir. En uygun seçeneği öğrenmek için fizyoterapistinize danışın.
  • Yükselme, uzama ve güçlendirme: Etkilenen kasın iyileşmesine yardımcı olacak bir dizi egzersiz ve postür hareketi yapabilirsiniz. Yine, bu teknikleri ve bunların nasıl yapılacağını bir uzmana danışarak öğrenin.
  • Isı: Bu, yalnızca fiziksel aktiviteye devam etme niyetinde olduğunda uygulanmalıdır.

Genel olarak, tedavi, kasın iyileşmesi için bir dinlenme süresi ister ancak bazı gerilme hareketlerini yapmamak, kullanılmaması nedeniyle bazı kas gruplarını köreltir. Tüm iyileşme sürecine bir profesyonel tarafından aracılık edilmelidir.

gevşeme
İyileşme sürecinin komplikasyonlarla sonuçlanmaması için kas gerginliği hareketleri bir uzmanla beraber yapılmalıdır.

Kas gerginliğini önlemenize yardımcı olacak ipuçları

Bazen, özellikle profesyonel bir sporcuysanız, bu tür yaralanmaların ortaya çıkmasını önlemek zorlaşır. Yaralanan tüm futbolcuların %16 kadarı kas ağrısı için doktora gider. Hokey, tenis ve basketbol gibi aktiviteler sırasında da bu ağrılara sahip olmak çok yaygındır.

Bu nedenle, size söyleyebileceğimiz tek şey, egzersiz yapmadan önce esnemeniz ve kendinizi aşırı zorlamamanızdır. Kas bölgesinde ağrı hissederseniz, birkaç gün spor yapmayı bırakın ve yaralanmadan etkilenen bölgeye iyi bakın. Kas gerginliğini önlemenin en iyi yolunun ilk olarak önlem almak gerektiği konusunda hiç şüphe yoktur.

Görünüşünü bilinç altınızda engelleyin

Gördüğünüz gibi, kas gerginliği oldukça yaygın bir patolojidir ve fiziksel aktivite sırasında pelvik kaslarına aşırı yüklenilmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. İyi egzersiz planlaması, aktivitelere başlamadan önce gerilme egzersizleri yaparak ve ağrıyla karşılaşmanız durumunda hemen durarak kas gerilmesinden kaçınabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.