Kasık Zorlanması: Nasıl İlk Yardım Uygulanır?
Atletik bir insan mısınız? Size daha önce hiç kasık zorlanması teşhisi kondu mu? “Kasık zorlanması” ağrı, rahatsızlık ve – ciddi durumlarda – yırtık kası içerme eğiliminde olan bir kasık sakatlanmasıdır.
Bu sakatlık türü, herhangi bir türde fiziksel aktivite yapan kişilerde yaygındır. Bu nedenle kasık zorlanmalarına nasıl tepki verileceğini bilmek, hasarın kötüleşmesini önlemek için çok önemlidir.
Bu sakatlanma türüne yol açabilecek faktörlerden biri de bir egzersizi yanlış yapmaktır. Ancak kasık sakatlanmaları aynı zamanda yaklaştırıcı kasları içeren bölgede aşırı antrenman kaynaklı yoğun gerginlik sonucu da oluşabilir.
Kasık zorlanması belirtileri
Kasık zorlanmalarının genellikle ciddi sakatlanmalar olmadığını bilmek önemlidir. Ancak bu tür bir durumda nasıl tepki verilmesi gerektiğini bilmemek sorunun daha da kötüleşmesine neden olabilir. Hatta bu, uzun süre hiçbir sporu yapmanızın mümkün olmayacağı anlamına da gelebilir.
Bazı spesifik hareketler kasık zorlanması sorununa yol açabilir. Örneğin, futbol veya amerikan futbolu esnasında alınan ani bir tekmenin tetikleyici olması olasıdır. Artistik patinajda olduğu gibi şiddetli bükülme içeren karmaşık hareketler gerçekleştirmek de bu tür bir zorlanmaya neden olabilir. Üstelik bükülme içeren herhangi bir şey kasık sakatlanmasına yol açabilir.
Ciddiyetine bağlı olarak kasık zorlanması, neden olduğu ağrıya göre çeşitlilik gösterir. Ancak az ya da çok ağrı yapmasına bakmaksızın onlarla gerektiği şekilde ilgilenmek önemlidir.
Aşağıda, sizde veya bir başkasında bu tür bir sakatlık olup olmadığını nasıl belirleyebileceğinizden ve olması durumunda nasıl tepki vermeniz gerektiğinden bahsedeceğiz.
- Koşmada veya yürümede zorluk: Az çaba gerektiren bu aktivite acı verici hale gelir. Kasık zorlanması ciddiyse, küçük adımlar atmak bile bölgede keskin ve yoğun ağrıya neden olabilir.
- Kasık bölgesinde morarmalar: Hafiften çok şiddetli ağrıya kadar değişebilen yukarıdaki belirtinin yanı sıra morluklar da ortaya çıkabilir. Bölgede hematoma gözlemlerseniz, bu, önemli bir sakatlanma olduğunun göstergesidir.
- Kasıkta şişlik: Kasık sakatlanmaları meydana geldiğinde o bölge şişebilir. Bu, yürümeyi daha da zorlaştırabilen bir sertliğe yol açar.
Bazı durumlarda, kasık sakatlanması meydana geldiğinde, hasarı gösteren bir çatırdama duymak normaldir. Rahatsızlık küçük bile olsa sorunu göz ardı etmemelisiniz. Ağrı artmaya devam edecektir. Sakatlanma günler geçtikçe daha da kötüleşebilir.
Bunu da okuyun: Kasık Fıtığı Nedir?
Kasık zorlanması için ilk yardım
Artık kasık zorlanmalarını nasıl tanıyabileceğinizi ve nelerin onlara yol açabileceğini biliyorsunuz. Bu yüzden bir sonraki adım ilk yardım önlemlerinin nasıl uygulanacağını bilmektir. Sakatlanma gerçekleşir gerçekleşmez ilk yardım uygulamanın şart olduğunu unutmayın.
Aşağıda açıklayacağız.
1. Esneme
Kasık zorlanması durumunda öncelikli ilk yardım aracı esnetmedir. Bu gerginliğin serbest bırakılmasını, kasların gevşemesini ve ağrının biraz rahatlamasını sağlar.
Üstelik sakatlanmanın ne kadar ciddi olduğunu tespit etmenize yardımcı olabilir. Bölgede basit bir çekme mi var? Yoksa yırtık bir kasınız mı var?
Esnetmek ağrıyı yatıştırmıyorsa, bölge şişmeye başlarsa ve morluklar gelişirse, o zaman hemen bir doktora görünmelisiniz. Yürümekte zorlanıyorsanız da aynı şey geçerlidir.
Okuyun: Tüm Vücudunuz İçin Esneme Rutini
2. Buz ve soğuk kompresleri
Buz, sakatlanma sonucu oluşabilecek iltihabı azaltmaya yardımcı olan erişilebilir bir çözümdür. Kasık zorlanması durumunda, iki veya üç gün boyunca buz ve soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Bölgeye doğrudan uygulamamak en iyisidir çünkü cildi yakabilir.
Sakatlanma iki veya üç gün sonra düzelmezse, yürüyemiyorsanız, bölgede diken batması hissi veren bir ağrı hissediyorsanız ya da morluklar düzelmemişse doktorunuza görünmelisiniz. O, sakatlanmayı layığıyla iyileştirmek için size yardımcı olabilecek bir uzman tavsiye edecektir. Böylece iyileşmeye başlayabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- A.I. Macías Jiménez, A.M. Águila Maturana. 2003. Efectos de la crioterapia en la espasticidad.
Fisioterapia. https://doi.org/10.1016/S0211-5638(03)73032-6.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0211563803730326) - Algafly AA, George KP. 2007. The effect of cryotherapy on nerve conduction velocity, pain threshold and pain tolerance. British Journal of Sports Medicine.
- Lesiones deportivas frecuentes. 2003. Acta Pediátrica Costarricense. http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-00902003000200006&lng=en&tlng=es.
- Stephanie Watson. How to Manage Sore Muscles and Joint Pain. WebMD. https://www.webmd.com/fitness-exercise/features/art-sore-muscles-joint-pain#1