Katarakt Ameliyatı: Nasıl Bir Yöntem?
Hastanın gözlerinde katarakt geliştiğinde katarakt ameliyatı gereklidir. Katarakt, kristal merceğin tamamının veya bir kısmının opaklaşmasından (yani saydam parça yoğunluğundaki artış) oluşur. Kristal mercek, insan gözündeki merceklerden biridir. Katarakt, görmenin giderek azalmasına neden olur. Bunu çözmenin tek yolu ameliyattır.
Genellikle yaşla ilişkilendirilen bir patolojidir; ancak doğuştan da olabilir veya bazı travmalar sonucu ortaya çıkabilir. Ek olarak, belirli hastalıklar veya ilaçlar ilerlemesini hızlandırabilir. Yavaş yavaş ilerler, bu nedenle bundan muzdarip olan kişi aslında zayıf görme seviyelerine alışabilir.
Ancak katarakt, 40 yaşın üzerindeki kişilerde görme kaybının en yaygın nedenidir. Aslında, dünyadaki körlüğün önde gelen nedenidir. Bu yazıda, katarakt ameliyatı prosedürünün genellikle nasıl işlediğini anlatacağız.
Kataraktın belirtileri nelerdir?
Bahsettiğimiz gibi, kristal lens yaşla birlikte şeffaflığını kaybeder. Bu nedenle katarakt, görme kalitesini kademeli olarak düşürür. Ana semptom, bulanık görme hissidir. Bu, okumak veya televizyon izlemek gibi basit aktiviteleri zorlaştırır ve gözlükle düzelmez.
Genellikle ortaya çıkan bir başka semptom, ışığa karşı tahammülsüzlüktür. Katarakt hastaları, ışıkların çok parlak veya göz kamaştırıcı olduğundan yakınır. Bu nedenle araba kullanma gibi faaliyetler karmaşık hale gelir; renkler zor algılanır.
Katarakt ayrıca çift görmeye veya geceleri görmede sorunlara neden olabilir. Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz, en iyisi bir göz doktoruna görünmektir. Gerekli testleri yapacaklar ve katarakt ameliyatının gerekli olup olmadığını gösterecekler.
İlginizi çekebilir: Yaz Aylarında Gözlerinizi Korumanın Anahtarları
Katarakt ameliyatı
Geçmişte katarakt ameliyatı, uzmanların yalnızca görme kaybı aşırı olduğunda gerçekleştirdiği karmaşık bir süreçti. Günümüzde göz uzmanları, ayakta tedavi operasyonu olduğu için ilk belirtiler ortaya çıktığında bunu yapmaktadırlar. Yaklaşık 15 ila 30 dakika sürer ve uygulanan kişilerin sadece lokal anesteziye ihtiyacı vardır.
Katarakt ameliyatı hızlı ve ağrısız bir süreçtir. Aslında çok az riski vardır ve uzmanlar bunu farklı şekillerde gerçekleştirebilirler.
Femtosaniye lazer operasyonu
Önce lazer, lensi dairesel bir hareketle açar. Bu, geleneksel cerrahide kullanılandan daha az enerji kullanımına izin veren femtosaniye lazer kullanılarak çıkarılır. Bu nedenle iyileşme genellikle daha kolaydır. Ardından uzman, genellikle diğer görme sorunlarını çözen bir göz içi lensi yerleştirir.
Bu prosedürün avantajları daha az göz travması oluşturmasıdır. Bu tip katarakt ameliyatı daha hassas ve ameliyat sonrası iyileşmesi hızlıdır.
Geleneksel manuel katarakt operasyonu
Uzmanlar genellikle manuel katarakt ameliyatını tercih ederler. Kataraktın çekirdeğini parçalamak için kullandıkları bir mikro kesi yaparlar. Ayrılan parçalar dışarı çekilir ve sentetik malzemeden yapılmış bir göz içi lensi yerleştirirler.
Uzman, merceği kesiğin içine yerleştirir. Bu lens, astigmat veya miyop gibi diğer kusurların düzeltilmesine yardımcı olabilir. Bu işlem dikiş gerektirmez.
Ayrıca bakınız: Gözlerinizin Şişmesinin 7 Muhtemel Sebebi
Katarakt ameliyatı avantajları
Herhangi bir ameliyat biraz korkutucu olsa da, bu durumda basit bir işlemdir. Katarakt ameliyatının avantajları çoktur çünkü çok az riski vardır ve faydası yüksektir. Genel anestezi kullanmaya gerek olmadığı gibi hastanede kalmayı da gerektirmez.
Katarakt ameliyatı sonrası görme iyileşmesi hızlıdır. Dahası, ameliyat sonrası birkaç ziyaret gerektirir. Aslında, özel ilaç tedavisi gören hastalar söz konusu olduğunda, ilacı kesmeye bile gerek yoktur.
Katarakt operasyonu, kişinin sahip olabileceği diğer görme kusurlarının düzeltilmesine olanak sağlar. Örneğin, miyopi, hipermetropi veya astigmatizmden muzdarip bir kişi bu sorunları gerçekten düzeltebilir. Her şey göz doktorunun göz içine yerleştirdiği lense bağlıdır.
Sonuç olarak
Katarakt hastasıysanız ancak ameliyattan korkuyorsanız endişelenmeyin! Katarakt ameliyatı, görmenizi büyük ölçüde iyileştirebilecek basit bir ameliyattır. Riskler gerçekten minimumdur. Bu nedenle, herhangi bir semptomunuz varsa, bir göz doktoruna gitmelisiniz. İlgili testleri yapacaklar, prosedürü size daha iyi açıklayacaklar ve karar vermenize yardımcı olacaklardır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Michael, R., & Bron, A. J. (2011, April 27). The ageing lens and cataract: A model of normal and pathological ageing. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences. Royal Society. https://doi.org/10.1098/rstb.2010.0300
- Abouzeid, H., & Ferrini, W. (2014, November 1). Femtosecond-laser assisted cataract surgery: A review. Acta Ophthalmologica. Blackwell Publishing Ltd. https://doi.org/10.1111/aos.12416
- Crespeau, H., & Pantier, C. (2017). Cataract surgery. Inter Bloc, 36(4), 212–217. https://doi.org/10.1016/j.bloc.2017.09.001
- Allen, D., & Vasavada, A. (2006). Cataract and surgery for cataract. BMJ, 333(7559), 128–132. https://doi.org/10.1136/bmj.333.7559.128
- Daien, V., & Villain, M. (2017). Complications of cataract surgery. Inter Bloc, 36(4), 218–219. https://doi.org/10.1016/j.bloc.2017.09.002
- Khanna, R., Pujari, S., & Sangwan, V. (2011). Cataract surgery in developing countries. Current Opinion in Ophthalmology, 22(1), 10–14. https://doi.org/10.1097/ICU.0b013e3283414f50