Kemik Erimesi için 6 Diyet Önerisi

Sağlıklı bir diyetle kemik erimesinin önlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Peki, bunu yapmak için doğru adımları atıyor musunuz? Bu konuda makalemizde daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Kemik Erimesi için 6 Diyet Önerisi
Carlos Fabián Avila

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Carlos Fabián Avila.

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Hepimiz özgürce hareket etmeyi severiz. Bu yüzden kemik erimesini uzun vadede engellemek, sağlıklı kalmak için önemlidir. Kemik erimesini önlemek, kemiklerinizin ihtiyaç duydukları kalsiyumu almalarının önemli olduğunu zaten biliyorsunuzdur. Ama siz bunu yapıyor musun? Yediğiniz yemeklerle bunu nasıl başaracağınızı biliyor musunuz? Bu yüzden kemik erimesi için bazı diyet önerilerini paylaşmaya karar verdik.

Kemik Erimesi için 6 Diyet Önerisi

1. En kısa zamanda kemik erimesi için tedbirinizi alın

Kaç yaşındasınız? Kemik erimesinin gelişme olasılığı sizi endişelendiriyor mu? Çok az insan bu ve diğer hastalıkları gençken ve herhangi bir sağlık problemi olmadığı zaman önlemeyi düşünmektedir.

insan bacak kemikleri

Ancak, herkesin tam olarak ne yapması gereken de aslında budur. Kemik erimesini önlemek için adımlar atmaya ne kadar erken başlarsanız, başarı şansınız o kadar artar. Bu bakımdan aile geçmişinizi de kontrol etmelisiniz.

En yakın akrabanıza bu hastalık teşhisi konulduysa, 20’li ve 30’lu yaşlar boyunca önlem almaya başlayabilirsiniz. Diyetinize kemik kütlesini güçlendirecek ve hızlı dejenerasyonu önleyecek kalsiyum açısından zengin besinler eklemelisiniz.

2. Tuz alımınızı sınırlayın

Kemik erimesini önlemenin bir diğer adımı, günlük olarak tükettiğiniz tuz miktarını azaltmaktır. Tuzun kemikleri nasıl etkilediği üzerine henüz hiçbir çalışma yapılmazken, yüksek tansiyonu olan kişilerin kemik yoğunluğu kaybının daha fazla olduğu bulunmuştur.

Ayrıca, bu tuzun vücudunuzun idrar yoluyla attığı kalsiyum miktarını artırdığını da bilmelisiniz. Bu durumu engellemezseniz, kemikleriniz zamanla daha da incelir.

Bunu önlemek için, bir kalsiyum takviyesi alın ya da  daha fazla kalsiyum açısından zengin gıdalar tüketin.

3. Daha fazla kuru yemiş tüketin

Kemik erimesini önlemenize yardımcı olacak lezzetli bir alternatif, düzenli olarak kuru yemiş ve tohum yiyin. Bunlar Antep fıstığı, yer fıstığı ve badem olabilir. Ancak, olabildiğince doğal olduklarından emin olmalısınız.

kırılmış cevizler

Bu gıdalar, fosfor, magnezyum, manganez ve kalsiyum gibi daha güçlü kemikler oluşturan mineraller açısından oldukça zengindir. Sadece doğal yemişler yemenizi tavsiye ediyoruz çünkü ticari versiyonları genellikle çok fazla sodyum ve yağ içerir. Bu da, bu besinleri oldukça sağlıksız yapar.

İdeal olarak her gün bir ile iki porsiyon kuru yemiş yemelisiniz. İştahınızı kesmek için bunlar mükemmel bir atıştırmalıktır.

4. Gazlı içecek tüketiminizi sınırlayın

2006 yılında yapılan bir çalışmaya göre, kola yetişkin kadınlarda kemik erime oranını arttırmaktadır. Bu çalışmada, kafeinli kolaların ve fosforik asitli kolaların kemik yoğunluğu üzerine olan etkileri incelenmiştir.

Sonuçta, her gün kola tüketen kadınların, vücutlarında bu içecekleri tüketmeyenlere kıyasla daha küçük kemikler olduğu görüldü.

5. Her gün süt ve süt ürünlerini tüketin

Süt ve süt ürünleri, kemik erimesinin önlenmesi için kesinlikle birebirdir. Kalsiyum içeriği nedeniyle süt ve süt ürünleri, kemikleri güçlü tutmaya yardımcı olur.

süt ve süt ürünleri

Bu tür besinlerden sıkılmamak için, mevcut seçenekler arasında bulunan yoğurt, peynir ve sütü dolaşımlı olarak tüketin. Günde üç porsiyon süt ürünü yeterlidir.

6. Düzenli olarak somon yiyin

Somon, kemik erimesini önlemenize yardımcı olabilecek başka bir besindir. Kilo vermede sağladığı yararları zaten duymuşsunuzdur. Ama bu tür balıkların D vitamini açısından da zengin olduğunu bilmiyor olabilirsiniz.

Vücudunuzun kalsiyum alması ve işlenmesi için bu vitaminlere ihtiyacı vardır. Yeterli D vitamini tüketmezseniz, yeterli kalsiyum açısından zengin besinler tüketseniz bile, kemik problemleriniz olabilir.

Bu bağlamda, ton balığı, mantar ve yumurta sarısı gibi D vitamini bakımından zengin diğer yiyecekleri de tercih edebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Carbone L., Johnson Karen C., Prentice R., Sodium intake and osteoporosis. Findings from the women’s health initiative. J Clin Endocrinol Metab, 2016.
  • Burt LA., Billington EO., Rose MS., Raymond DA., et al., Effect of high dose vitamin D supplementation on volumetric bone density and bone strenght: a randomized clinica trial. JAMA, 2019. 322 (8): 736-745.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.