Aromatik Bitkiler: Kendi Aromatik Bahçenizi Oluşturun

Mutfak, köşe teras veya balkon, aromatik bitkileri yetiştirmek için en iyi mekanları sunmaktadır. Denemeye hazır mısınız?
Aromatik Bitkiler: Kendi Aromatik Bahçenizi Oluşturun

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Evde aromatik bitkilerinizin olması harika bir duygudur. Aromatik bitkiler hem sıcak hem de soğuk iklimlere karşı dirençlidirler ve büyümek ve hayatta kalmak için özel besleyici topraklara ihtiyaç duymazlar. Aromatik bitkiler ile kendi bahçenizi nasıl oluşturacağınızı öğrenmek için bu makaleyi okuyun.

Aromatik bitkiler hoş kokuları ve eşsiz güzellikleri ile evinizde bir ortam yaratmak için harikadır. Ayrıca, bu bitkileri büyütmek çok fazla yer veya para gerektirmez. Aslında önemli olan, bahçenizdeki her bitki için doğru yeri seçmektir; çünkü bitkilerin rengi, dokusu ve aroması buna bağlı olacaktır.

Kendi bahçenizi yaratmayı ve en sevdiğiniz aromatik bitkileri yetiştirmeyi düşünüyorsanız, okumaya devam edin, çünkü kendi bahçenizi oluşturmaya başlamadan önce bilmeniz gereken her şeyi size anlatmak için bu yazımızı yazıyoruz.

Aromatik bitkiler için doğru yer seçimi

aromatik bahçenizi oluşturun üç saksı

Bitkileri yetiştireceğimiz yeri nasıl seçeceğimizi bilmek çok önemlidir. Bu alan, yoğun trafiği olan sokaklar veya caddeler gibi çevre kirliliği kaynaklarından olabildiğince uzak olmalıdır.

Aromatik bitkiler için güneş ihtiyacı

Güneş ışığına maruz kalmak birçok bitkinin büyümesi için hayati önem taşımaktadır. Bazı bitkiler günde birkaç saat güneş ışığına ihtiyaç duysa da, bazıları sadece gölgeye ihtiyaç duyabilir.

Aromatik bir bahçe planlıyorsanız, sahip olduğunuz farklı bitkilerin her biri için uygun bir nokta seçmelisiniz. Bu şekilde, her biri doğru miktarda güneş ışığı veya gölge alabilir. Yılın herhangi bir mevsiminde bitki ekebilirsiniz; ancak son derece sıcak günlerde bunu yapmamak en iyisidir.

Rüzgar

Bu tür bitkiler, ister sıcak ister soğuk olsun, güçlü iklimlere oldukça dayanıklıdır. Ancak her zaman güçlü rüzgarlardan korunmalıdırlar. Onlar için seçtiğiniz alan, havanın dolaşabileceği serin bir alan olmalıdır.

Bunun yanı sıra, güçlü rüzgarlardan da korunuyor olmalıdır. Kuvvetli rüzgarlar açısından doğru yeri seçmek, bahçeniz için hem rüzgardan hem de aşırı soğuktan yeterli koruma sağlayacaktır.

Toprak

Aromatik bitkiler, çoğu durumda düşük besinli topraklarda normal olarak yaşayabilir ve çiçeklenebilirler. Ancak toprağin iyi bir drenaja sahip olduğundan emin olmanız gerektiğini unutmayın.

Bahçenizi oluştururken bitkileriniz için mükemmel gevşek toprak için en az 25 cm bir derinlik amaçlamalısınız. Toprak, bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin maddelerine sahip değilse, aşağıdaki toprak türleri için organik gübre kullanabilirsiniz.

1. Kumlu toprak

aromatik bahçenizi oluşturun kumlu toprak kürek

Bu tür topraklar çok kuru olduğu için, bu toprağa nemini korumasına yardımcı olan besinleri eklemek önemlidir. Bunun için aşağıdakileri kullanabilirsiniz:

  • Yüzey toprağı
  • Çim
  • Solucan gübresi
  • Gübre

2. Killi toprak

Kumlu toprakların aksine, bu tür topraklar bitkinin büyümesini engelleyecek ve hatta bazen onlara zarar verecek kadar çok su içerir. Drenaja yardımcı olmak için organik gübre kullanmak önemlidir. Kil dokusunu dengelemek için temiz kum kullanabilirsiniz. Bu ayrıca köklerde biraz hava olmasına da yardımcı olur.

3. Saman örtüsü veya dolgu

Bu tür toprağın oluşturulması bitkiler için çok fazla yarar sağlar. Ekimden hemen önce toprağı gübre, çakıl ve çam talaşı üzerine yayın. Bu, nemi koruduğu için bitkilerin sulanma ihtiyacını azaltacak ve yabani otların büyümesini de zorlaştıracaktır.

Bu makaleyi okumanızı öneriyoruz: Evde Bitki Olmasının 7 Faydası

Peki aromatik bitkiler ne zaman hazır olacak?

aromatik bahçenizi oluşturun dikilmeye hazır bitki

Aromatik bitkileri doğru zamanda ve kendilerine özgü hasat vakitlerinde hasat etmelisiniz. Hasat vakti, bitkinin en yoğun esansiyel yağlara, en fazla besleyici özelliklere ve en güçlü aromaya sahip olduğu süredir.

Hasat vakti bitkinin yaşı ve hasat zamanı gibi birçok faktöre bağlı olacaktır. Normal olarak, her bir bitkinin belirli bir ayda kendi hasat vakti vardır; bunlar aşağıda gösterilmiştir:

  • Mart: Kapari.
  • Nisan: Kara hindiba.
  • Mayıs: Kuzu kulağı, papatya, maydanoz.
  • Haziran: Ebegümeci, biberiye, ada çayı, kekik, tarhun.
  • Temmuz: Defne yaprağı, fesleğen, lavanta, kimyon, nane, kekik, hardal.
  • Ağustos: Soğan, sarımsak, fesleğen, kişniş, mercan köşkü, maydanoz, kereviz.
  • Eylül: Çuha çiçeği, kapari, dere otu.
  • Ekim: Ardıç, ebegümeci.
  • Kasım: Defne yaprağı.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Aznar Márquez, Juana y Navarro Ríos, M. J. (2014). EL HUERTO URBANO ECOLÓGICO: ESTUDIO DE LA INICIATIVA DE LA UNIVERSIDAD MIGUEL HERNÁNDEZ (ELCHE, ESPAÑA). Actas Iberoamericanas ….

  • Hernandez, H. (2010). Pequeño manual de Plantas Medicinales. Huerto Medicinal, 1–80.

  • García-Nieto, L. P. (2000). Las plantas medicinales y aromáticas Una alternativa de futuro para el desarrollo rural. Boletín Económico de ICE, 29–40.
    https://doi.org/10.1073/pnas.1414143111

  • Molins, F. P. (2012). Plantas aromaticas, medicinales y condimentarias ecológicas, un mercado con futuro. Ae, 9, 20–21.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.