Kendini Sevmeyen Birini Sevmek Neden Çok Zordur?

Kendini sevmeyen insanların asıl sorunu diğer insanların sevgisini hak etmediklerini düşünmeleridir. Aslında bu kişilerin böyle olmasının temelinde terk edilme korkusu yatar.
Kendini Sevmeyen Birini Sevmek Neden Çok Zordur?

Tarafından yazılmıştır Okairy Zuñiga

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Kendini sevmeyen birini sevmek çok zor bir durum olabilir.

Kendini Sevmeyen Birini Sevmek Neden Zordur?

Bunun asıl nedeni, birini sevdiğiniz zaman ona sürekli ne kadar muhteşem bir insan olduğunu hatırlatmak istemenizdir. Kendini sevmeyen bir insan için bu tarz iltifatları kabul etmek zordur.

Kendini sevmeyen insanlar, başkaları için ne kadar acı verici olabileceğinin farkında bile olmadan genellikle iltifatları kendilerine yakıştırmazlar. Bu yüzden hepimiz kendine değer veren bir partner ararız.

Ancak kendini sevmeyen birini sevmek sadece bu yüzden zor değildir. İşte, diğer sebepler:

İletişim kurmakta zorlanırsınız

Kendini sevmeyen bir insanla ilişki yaşıyorsanız iletişim kurmaya çalışmak bir iş haline dönüşebilir.

Bu insanlar yanlış anlamaya çok müsaittir ve her zaman en kötüsünü beklerler.

Böyle durumlar genelde hepimiz için çok sinir bozucudur. Çoğu zaman kendini sevmeyen insanlar kişisel problemlerini başkalarına yansıtırlar.

Örneğin, partnerinizin cümlesini tamamladığınızı düşünün. Tabii, bu hep olan bir şey diyebilirsiniz fakat bu şekilde karşınızdaki sizin küçümseyici olduğunuzu hatta belki de yalan söylediğinizi düşünebilir.

Kendine bakmayan biriyle ilgilenmek zordur

kendini sevmeyen birini sevmek

Kendini sevmeyen hatta kendine hiç bakmayan birini sevmek moral bozucu olabilir. “Bugün güzel görünüyorsun” gibi içten gelen doğal yorumlar, kişinin düşük özgüveni yüzünden tartışmaya dönüşebilir.

Onlara söylemeye çalıştığınız en ufak şey bile, özgüvensizlikleri yüzünden sizi eleştirmelerine sebep olabilir.

Tahmin edeceğiniz gibi sevdiğiniz kişiyi gülümsetmek için bu kadar zaman ve efor harcamak ama hiçbir zaman başarılı olamamak çok yorucu olacaktır.

İstediğiniz kadar çabalayın, ne de olsa size güvenmeleri ya da söylediklerinizi sizin kastettiğiniz şekilde algılamaları pek mümkün olmayacaktır.

Genellikle başkalarına daha çok bağımlı olur

Partneriniz üzgünken ya da olumsuz düşüncelerle boğuşuyorken sizden onu motive etmenizi ve daha iyi hissettirmek için çabalamanızı beklemesi gayet doğaldır. Aynı şekilde bu sizin de ondan beklediğiniz bir şeydir.

Bu, bir tarafın mutluluğu diğerine bağlı olmaya başladığı zaman sağlıklı bir durum olmaktan çıkar. Aşırı derecede bağımlılık sizi bunaltacaktır.

Muhtemelen sizin onu terk edeceğinizi düşünmeye başlayacaktır. Zamanla siz de bunun fena bir fikir olmadığını düşünmeye başlayacaksınız ve o da tek mutluluk kaynağını kaybetmiş olacak.

Gelen yardım tekliflerini reddetmeye meyilli olur

Birini seviyorsanız daha iyi olması için ona yardım etmek istersiniz. Yine de sizinle tanışmadan önce de kendi kendilerini reddettiklerini unutmayın, işte bu yüzden de başkalarından yardım almaktan kaçınırlar.

Bu işleri daha da karmaşık bir hale getirir, bir gün sizin yardımınızı kabul edeceği umudunu taşımaya devam etseniz bile, doğruyu söylemek gerekirse bu büyük ihtimalle hiçbir zaman gerçekleşmeyecektir.

İnsanları değiştiremeyeceğinizi unutmamaya çalışın. Bir insanın özünü değiştirip sizin istediğiniz kişi olmasını sağlayamazsınız.

Aranızdaki güven en sonunda yok olacaktır

özgüven eksikliği

Bir kişi kendini olduğu gibi kabul edemiyorsa başkalarının neden onu sevebileceğini anlamakta güçlük çeker. Genellikle gerçekte olduğu kişiyi partnerinin “fark edeceğini” ve ilişkiyi sonlandıracağını düşünür.

Bu gibi şeyler partnerinizle güven bağı kurmanızı çok daha zorlaştıracaktır.

Sürekli gergin ve telaşlı biri terk edilince olumsuz bir tepki verecektir. İronik olan durum ise, aslında kaybetme korkusuyla insan karşısındakini kendinden daha çok uzaklaştırır.

Kendini sevmeyen birini terk etmeden önce bilmeniz gerekenler

Kendini sevmeyen biriyle beraber olabiliyorsanız şefkatli ve koruyucu birisiniz demektir.

Fakat bir kere konuşmakla bu durumun çözülebileceğine inanıyorsanız hayal kırıklığına uğrayacaksınız.

Partnerinizin sizi uzaklaştırmasına bir son vermek istiyorsanız ilk önce kendisinin değişmeyi istemesi ve yardımınızı kabul edecek durumda olması gerekir.

Siz kendiniz nasıl hissettiğinize odaklanın çünkü bu ilişki yüzünden fiziksel ve duygusal olarak yorgun düşerseniz bu bitmesi gereken bir ilişki demektir.

Bu durumda kendinize şu soruları sorun:

  • Partnerimin gerçekten de değişebileceğini düşünüyor muyum?
  • Benim mutsuz olduğumun farkında mı?
  • Kendisi gerçekten değişmek istiyor mu?

Ancak bu sorulara cevap verdiğiniz zaman ilişkiyi devam ettirmenin mümkün olup olmadığına karar verebileceksiniz.

Neticede mutsuzluğundan kurtulmak istemeyen biri için kendi mutluluğunuzdan feragat etmemelisiniz.

Unutmayın, mutluluğunuzdan sorumlu olan tek kişi sizsiniz, tıpkı partnerinizin de kendi mutluluğundan kendisinin sorumlu olduğu gibi.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bigi, M. (2015). El modelo de los cinco factores de la persona y la teoría triangular del amor. Revista Investigación En Psicología Social.
  • Aiquipa Tello, J. J. (2015). Dependencia emocional. Revista de Psicología.
  • Rodríguez, I. (2013). LA DEPENDENCIA EMOCIONAL EN LAS RELACIONES INTERPERSONALES. ReiDoCrea. https://doi.org/10.1016/j.engstruct.2015.06.053

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.