Olumsuz İnsanlar ve Onlardan Korunma Yöntemleri
Daima kötü bir ruh halinde olan ve bunu başka insanlara yaymakta usta olan birisini mutlaka tanıyorsunuzdur. Bu insanlar, zorluklar karşısında çabuk pes eder ve işler bekledikleri gibi gitmediğinde olumsuz tepkiler gösterir. Peki kendinizi bu tarz insanlara karşı nasıl koruyabilirsiniz?
Olumsuz insanlar neden hep kötü moddadır?
Olumsuz insanlar gerçek bir depresyona sahip olmasa bile, düşük özgüvenden muzdariplerdir; bunun sonucunda ise başkalarına karşı duygusuzluk, ilgisizlik ve küçümseme ortaya çıkabilir. Bardaktan sadece bir damla dökülmüş olabilir, ama negatif insanlar bardağın yarısını boş görür.
Genellikle bu tip kişilerden şöyle cümleler duyarsınız: “Eğer bunu yaparsan sonucu iyi olmayacak” ya da “Denemeye bile değmez, bu tarz işlerde hiç de iyi değilsin”. Siz bu tarz cümleleri göz ardı etmeye çalışsanız bile, yine de çoğu durumda hevesiniz kırılabilir.
Bunları söyleyen kişiler hayatınızda sıkça görüştüğünüz insanlar olabilir. Ancak b u tarz insanlar sizi derinden etkileyebilir, bu nedenle de sürekli kendinizi bu kişilerden korumaya çalışırsınız. Kendinizi bu olumsuz kişilerden nasıl koruyacağınızı bu yazıda anlatacağız.
Bu yazıya göz atın: Negatifi Pozitife Dönüştürmek İçin Beş Strateji
Olumsuz insanlara karşı kendinizi koruma yöntemleri
1. Sınır koyun
Bu insanlardan bazılarının size çok yakın olabileceğini aklınızda tutun, bu da şu demek oluyor; er ya da geç hayatınıza bir şekilde etkileri olacak. Bu duruma karşı dikkatli olmalısınız, çünkü bu insanların olumsuz davranışları, hisleri ve yorumları özgüveninizi zedeleyebilir.
Bu insanların olumsuz davranışlarına karşı bazı sınırlar koymamız gerekir. Bu insanların yorumlarıyla size zarar vermemeleri için bazı sınırlar koymanız çizgiyi aşmalarını engellemek için en iyi seçenektir.
2. Problemi olan tek kişinin o olduğuna açıklık getirin
Bunu yapmak kesinlikle kolay değil. Bu insanlara yanlış davrandıklarını ve en önemlisi de sizin onlar gibi olmadığınızı gösterin. Mesela olumsuz yorumlara sadece gülün. Bu olumsuz bakış açısının sadece mutsuzluk getirdiğini onlara anlatın. Sizin üzerinizde ne olursa olsun olumsuz bir etki bırakmalarına izin vermeyin.
3. İddialı olun
Size zarar vermeye çalışan insanlara karşı en iyi yapılabilecek şey iddialı olmaktır. Her zaman ne istediğinizi bilmelisiniz, eğer en çok istediğiniz şey mutlu olmak ise, hayatınızı istediğiniz gibi yaşamalı ve kendinize güvenmelisiniz.
Olumsuz cümleleri dinlemek sizi hiç bir yere götürmez. “Buna değmez”, “Bunu yapamazsın”, “Bu iş hiçbir şekilde yürümeyecek” gibi cümleler size herhangi bir fayda sağlamaz. Hayat tecrübelerden oluşur ve zaman zaman hata yapmanız oldukça doğaldır.
İddialı olmalı, ne istediğinizi yüksek sesle ve göğsünüzü gere gere söyleyebilmelisiniz. Sınırları koyup, çizgiyi çekip, hiçbir durumdan korkmadığınızı göstermelisiniz. Asıl korkak olanlar negatif insanlar, siz değilsiniz.
Eğer mümkünse, bu insanlara yardımcı olmayı deneyin, mutlu olmak için daha iyimser bir bakış açısı edinmeleri gerektiğini onlara gösterin. Öz saygınızı mutlaka yükseltmemiz gerekiyor, bu yüzden kendinize güvenin. Neden bugünden itibaren bu düşünce tarzını benimsemiyorsunuz? Hadi hemen başlayın!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Universidad Católica de Colombia. (2015). La importancia de las pausas activas. https://doi.org/10.1016/j.clinph.2008.01.013
- Pereira, M. (2007). Autoestima : un factor relevante en la vida de la persona y tema escencial del proceso educativo. Revista Electrónica “Actualidades Investigativas En Educación.” https://doi.org/10.15517/aie.v7i3.9296
- Maria Elena Montt, S., & Châvez, F. U. (1996). Autoestima y salud mental en los adolescintes. Salud Mental. https://doi.org/10.1109/ICC.2008.1056
- Ferreras, E. (2007). La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad. https://doi.org/10.1016/j.medin.2012.12.011