Kepek ve Sebore ile Doğal Yollarla Savaşın
Kepek ve sebore kafa derisinde sık karşılaşılan problemlerdir, bunlarla her yaşta karşılaşılabilir. Bu problemler onları yaşayan insanlar için büyük sıkıntı ve rahatsızlık oluşturabilir.
Kepek olduğunda çok kuru bir kafa derisine sahip olabilirsiniz, kuruyan küçük deri parçaları omuzlara düşer ve özellikle koyu renk giydiğinizde çok kötü görünür. Ayrıca bu sorunu yaşayan insanlar genelde saçlarını salmak konusunda sıkıntı yaşarlar.
Bu durumlar sebore durumunda çok daha ciddi bir problem teşkil eder çünkü kafa derisinde dökülen kabarıklıklar oluşur, kırmızılık gelir, kaşınma ve saç dökülmesine sebep olabilir ve bazı durumlarda enfeksiyona yol açar.
Kepeğe ne sebep olur?
Kepek bir çok sebepten dolayı oluşur, bazıları aşağıdadır:
- Mantar
- Zayıf beslenme
- Aşırı stres
- Tedaviler ve kimyasal kullanımı (örneğin saç boyası).
Bu makalede kepek ve sebore ile savaşmak için evde hazırlayabileceğiniz tedavi yöntemleri sunacağız.
Sebore belirtilerini saf bal ile azaltın
Evde hazırlanabilecek çok etkili bir tedavi arılardan gelen saf bal ile yapılır, bilimsel çalışmalar saf balın saç derisi hastalıklarına iyi geldiğini ortaya koydu. Bu sorunu yaşayan bir grup insanda yapılan bal tedavisi kısa sürede sorunun ortadan kalkmasını sağladı.
Bu basit ilacı %90 saf bal ve %10 ılık su karışımı ile hazırlayabilirsiniz. Tüm kafa derinize hafifçe masaj ile uygulayın ve kafanızı bir bezle sarın, 3 saat tutun ve daha sonra ılık suyla durulayın.
Bu tedavi bir ay boyunca her gün uygulanmalıdır ve ardından haftada bir kez olacak şekilde altı ay boyunca sürdürülmelidir. Bu tedavi ile belirtiler ve rahatsızlıklar yavaşça ortadan kalkacak ve altı ay sonunda tüm problemleriniz tamamen sonlanacak.
Diğer tedaviler ve öneriler
- Karahindiba yapraklarını kaynatarak çay yapın. Ilımaya bırakın ve için. Bu demleme çay herhangi bir gelişme fark edilene kadar günde 3 kere içilmelidir.
- Bu problemi çözmek için kullanabileceğiniz bir diğer demleme ise at kuyruğu(kırk kilit otu)dur. Yukarıdaki aynı prosedürü uygulayın, ancak sadece bir yemek kaşığı kurutulmuş at kuyruğu kullanın. Günde bir kere için.
Ayrıca okuyunuz: Karahindibanın İnanılmaz 7 Faydası
- Eğer saçlarınızda aşırı yağlanma olursa biraz selvi filizini bir litre suda kaynatabilirsiniz. Karışım soğuduğunda kafa derinize masaj yaparak yedirin ve daha sonra sonra saçınızı yıkayın.
- Kafa derisi problemi çeken insanlar beslenmelerine çok dikkat etmelidir. Durumu kötüleştirecek aşırı yağlı, kızartılmış yiyeceklerden kesinlikle kaçınmalısınız. Özellikle seleniyum ve çinko içeren salatalık, kabak, soğan, kuşkonmaz, patlıcan, incir, fındık ve benzeri sebzeler tüketmelisiniz.
Kepek ile savaşmak için ev yapımı tarifler
- Kepekten arınmak için kafa derinizi elma sirkesi ile ovun. Kafa derinize yavaşça masaj yaparak uygulayın ve 20 dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayın. Bunu haftada 2-3 kere uygulayın.
- Çay ağacı yağı kafa derisi problemlerine karşı çok iyidir. Çünkü doğal bir antibakteriyel olan çay ağacı yağı antiseptik, antifungal ve antibiyotik olarak kullanılabilir.
- Kısa sürede sonuç veren bir diğer ev tedavisi ise elma sirkesi, biberiye ve nane ile hazırlanır. Bunun için bir litre elma sirkesi, biraz taze biberiye filizi ve nane filizlerini alın. Hepsini bir şişeye koyup kapağını kapatın ve karanlık bir yerde oda sıcaklığında en az 20 gün bekletin. Daha sonra karışımı süzgeçten geçirip başka bir şişeye koyun. Bunu kafanıza masaj yaparak uygulayın ve 15-20 dakika bekleyip normalde yaptığınız gibi durulayın.
- Son olarak sizlere saçlarınızı sık sık yıkamanızı öneriyruz, çünkü böylece yağın oluşmasını ve görüntüyü çirkinleştirmesini önlerken saç derisi ve saçların genel olarak durumunu iyileştirirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Aburjai, T., & Natsheh, F. M. (2003, November). Plants Used in Cosmetics. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1363
- Ranganathan, S., & Mukhopadhyay, T. (2010). Dandruff: The most commercially exploited skin disease. Indian Journal of Dermatology, 55(2), 130. https://doi.org/10.4103/0019-5154.62734
- Burlando, B., & Cornara, L. (2013). Honey in dermatology and skin care: A review. Journal of Cosmetic Dermatology, 12(4), 306–313. https://doi.org/10.1111/jocd.12058
- Surya Prabha, M., Sravani, A., Spandana, A., Ramarao, N., & Santhosh Aruna, M. (2014). Formulation and evaluation of herbal hair powder against dandruff. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research, 28(2), 43–47.