Keratokonus - Özellikleri ve Tedavisi
Keratokonus spesifik olarak korneayı – irisin önünde olan, gözün ön kısmını oluşturan şeffaf ve kubbe şeklindeki zar – etkileyen bir oküler durumdur. Korneanın işlevi doğru bir görüş yaratmak için ışık ışınlarını odaklamaktır.
Bu, korneanın şeklini değiştiren ve içbükey halinden koniye dönüşmesine sebep olan ilerleyici bir hastalıktır. Buna ek olarak, kornea ayrıca incelir ve bu da ışık ışınlarının korneaya girme şeklini etkiler, yani olması gerektiği şekilde odaklanamazsınız, ki bu da görüşünüzün bulanıklaşmasına neden olur.
Keratokonus nadir görülen bir hastalıktır, yani insidansı düşüktür. Tahminler, her yıl 100.000 kişi başına sadece 2 yeni vaka görüldüğüne işaret etmektedir. Buna ek olarak, bu hastalığın gelişimini etkileyen daha birçok faktör de bulunmaktadır.
Ancak, keratokonus genellikle ergenleri ve genç yetişkinleri etkiler. Bir kişinin yaşam kalitesini hatırı sayılır ölçüde etkiler, çünkü kişinin görüşü üzerinde büyük bir etkisi vardır. Bugünkü yazımızda bu durum ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi sizlere açıklayacağız.
Keratokonus Nedir?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, korneanın normal şekli kubbe gibidir, bu şekil önemlidir çünkü ışık ışınlarının retinaya tam olarak doğru şekilde çarpmasına izin verir, ki retina görme sürecini düzgün bir şekilde devam ettirebilsin.
Keratokonus korneayı kademeli olarak değişikliğe uğratır ve korneanın kubbe gibi olan şekli değişerek konik hale gelir. Bu, bir gözde ya da her ikisinde de ortaya çıkma riski olan, enflamatuvar olmayan bir patolojidir. Genel olarak ergenleri etkiler.
Kornea morfolojisindeki bu değişimler ışınların doğru bir şekilde sekmesini engeller. Bunun bis sonucu olarak görüş bozulur ve çarpılır. Ek olarak, kişi hem miyopi hem de astigmatizm de geliştirebilir:
- Miyopi uzakta olan objeleri bulanıklaştıran bir görme kusurudur
- Astigmatizm ise gözünüzün hem yakında hem de uzakta olan objeleri bulanık ya da çarpıtılmış bir şekilde görmesi durumudur
Keratokonus ile Birlikte Başka Hangi Semptomlar Ortaya Çıkabilir?
Bu durumdan muzdarip olan birçok insan ayrıca ışığa karşı da aşırı bir duyarlılığa sahiptir. Benzer bir şekilde, kişiler gözlük reçetelerini sık sık değiştirmek zorunda kalırlar. Semptomlar genellikle zaman içerisinde farklılık gösterir.
Kontakt lens kullanmaları durumunda gözlerde kızarıklık ve büyük bir rahatsızlık hissetmek de diğer semptomlardır. Ancak genellikle hastalığın ilerlemesi uzun bir süre alır, bundan dolayı bahsettiğimiz ikinci semptomun görülme olasılığı daha düşüktür.
Ancak, keratokonus’un çok daha ciddi hale gelme ihtimali olan vakalar da vardır. Gözler birden kötüleşebilir ve kornea fibroz ya da yaralanma sürecini yaşayabilir. Bu gerçekleştiğinde kornea daha az şeffaf bir hale gelir ve görüş daha da kötüleşir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Göz Sağlığı İçin Dört Süper Gıda
Sebepleri Nelerdir?
Keratokonus’un ortaya çıkmasına tam olarak neyin sebep olduğunu hala bilmiyoruz. Ancak bilim insanları hastalığı gelişiminde rol oynayan birçok farklı faktör olduğunu düşünüyorlar.
Öncelikle genetik önemli bir rol oynuyor gibi görünüyor, çünkü bu hastalığı yaşayan insanların birçoğunun ailesinde de bu hastalığın öyküsü görülebiliyor. Ayrıca Down sendromu ve Ehlers-Danos sendromu ile de bir ilintisi var.
Benzer bir şekilde, minör göz travması, sürekli çizilme ve gözde tahriş gibi faktörlerin yanı sıra güneşin ışınlarına sürekli maruz kalma durumu ile de ilişkili olduğu görülmektedir.
Doktorlar Keratokonus’u Nasıl Teşhis ve Tedavi Ederler?
Keratokonus teşhisi almak nispeten basittir. Normalde, bir göz doktorunun tam bir göz muayenesi yapması bunun için yeterlidir. Buna ek olarak, belli bir patolojiyi daha ayrıntılı bir şekilde gözlemlemek için başka deneyler de yapabilirler.
Örneğin, doktorlar bir ölçekleme lambası taraması ya da bir kornea topografisi kullanabilir veya korneanın eğriliğini ölçebilmek için bir keratometri yapabilirler.
Keratokonus tedavisi vaka bazlı bir şekilde değişkenlik gösterir. Göz doktoru her hasta için en uygun olan tedavi yöntemini seçmelidir. Birçok hafif vaka kontakt lens kullanımı ile tedavi edilebilir. Ancak daha karmaşık vakalar olması durumunda kornea nakline ihtiyaç duyulabilir.
Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: Pterjium (Konjunktiva) Nedir?
Kısaca
Keratokonus korneayı bozan ve ışınları düzgün bir şekilde odaklayabilmesini engelleyen ilerleyici bir hastalıktır. Bundan dolayı görüş bulanıklaşır ve bu genellikle genç insanları etkiler. Şüphelendiyseniz en iyi seçeneğiniz tam bir göz muayenesi alabilmek için bir göz doktoruna danışmaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Diagnóstico del queratocono – American Academy of Ophthalmology. (n.d.). Retrieved October 11, 2019, from https://www.aao.org/salud-ocular/enfermedades/queratocono-diagnostico
- Queratocono: Causas, Tratamiento y Operación – Oftalvist. (n.d.). Retrieved October 11, 2019, from https://www.oftalvist.es/es/especialidades/queratocono
- Tratamientos del queratocono, sus causas y síntomas | All About Vision. (n.d.). Retrieved October 11, 2019, from https://www.allaboutvision.com/es/condiciones/queratocono.htm