Kıl Dönmesini Önlemek İçin 6 Tavsiye
Kadınların yanı sıra erkekler için de en yaygın estetik sorunlardan bir tanesi kıl dönmesinin ortaya çıkmasıdır. Kıllar derinin altında büyüdüğü zaman, foliküller sebum ve ölü deri hücrelerinin birikmesinden dolayı tıkanır. Neyse ki bu durumda meydana gelen kıl dönmesini önlemenin bazı yolları vardır.
Bunun yanı sıra, kıl dönmesi kalın telli veya kıvırcık saçlı insanlar için yaygın bir problemdir çünkü kıllar yüzeye ulaşmakta zorluk çeker. Ayrıca, bu sorun tüyleri çok sık almamaktan ve peeling yapmamaktan dolayı da oluşabilir.
Kıl dönmesi ciddi bir sorun olmasa da, ağrı, iltihap ve hatta bazı enfeksiyonlara neden olabileceğinden dikkatli olmak önemlidir.Neyse ki, kıl dönmesi oluşmadan önce onu önlemeye yardımcı olmak için uygulayabileceğiniz bazı şeyler vardır.
Bugünkü yazımızda bunlardan 6 tanesini sizinle paylaşacağız. Böylece, bunları kişisel bakım rutininize ekleyebilirsiniz.
Mutlaka bir deneyin!
1. Peeling
Eğer cildiniz kıl dönmesine yatkınsa, kıl foliküllerini tıkayan pürüzleri ortadan kaldırmak için peeling yapmalısınız.
Bu yöntem cilt dokusunu yumuşatır ve sivilcelere ve lekelere neden olan ölü deri hücrelerini vücuttan atar.
Öneriler
- Tercihen tüylerinizi almadan önce, haftada üç kez peeling yapmayı deneyin.
- Bal ve ham şeker gibi doğal ürünler kullanmayı seçin.
- Bunları kullandıktan sonra bölgeyi iyice nemlendirin.
Bu yazımızı da okuyun: Yumuşak ve Pürüzsüz Eller İçin Öneriler
2. Kendinize uygun olan epilasyon yöntemini seçin
Her cilt türü aynı epilasyon yöntemine uygun değildir. Bazı ciltlerde bazı yöntemler çok iyi bir şekilde işe yararken, bazı yöntemler kıl dönmesi gibi yan etkilere neden olabilmektedir.
Kılları kökünden almadığı için, jilet kullanmak kılların normal bir şekilde uzamasına yardımcı olur.
Ağda yapmak da sorunlara yol açabilir çünkü kıl köklerindeki folikülleri zayıflatarak kılların güçsüzleşmesine ve cildin yüzeyine çıkmasında zorluklar yaşamasına neden olur.
Öneriler
- Cildinizin kızardığını ve hassaslaştığını fark ederseniz jilet kullanmaktan kaçının.
- Eğer ağda gibi bir yöntem kullanıyorsanız kılların düzgün bir şekilde çıkıp çıkmadığına dikkat edin.
- Tüy dökücü krem veya doğal ürünler kullanmayı deneyin.
3. Tüylerinizi doğru bir şekilde almayı öğrenin
Daha kısa sürede bittiği için veya kişisel tercihinizden dolayı jilet kullanmaya devam edecekseniz, kıl dönmesini önlemek için jileti doğru bir şekilde kullandığınızdan emin olun.
Öneriler
- Tüylerinizi almadan önce cildinizi sabun ve su ile yıkayın.
- Tüylerinizi alırken cildinizi nemli tutmak için bir krem veya köpük kullanın.
- Jileti her zaman tüylerin çıkış yönüne doğru uygulayın.
4. Dar kıyafetler giymekten kaçının
Son derece alakasız görünse de, özellikle tüylerinizi aldıktan sonra dar kıyafetler giymek kılların uzamasıyla ilgili problemlere yol açabilir.
Bunun nedeni cildin “nefes alma” kabiliyetini kaybetmesidir. Bu durum kıl foliküllerinin sağlığını etkiler.
Öneriler
- Pamuk ya da başka bir hava alan kumaş türünde bol kıyafetler giymeye çalışın.
- Dar kotlar ve benzeri kıyafetlerden uzak durun.
5. Ilık su kompres yapın
Tüylerinizi almadan önce ılık su kompresi uygulamak, tüylerin alınmasını sağlar ve foliküllerin tıkanmasını önlemeye yardımcı olur.
Sıcak deriyi yumuşatır ve tıkanmalarını önleyerek foliküllerin sağlıklı olmasını sağlar.
Öneriler
- Bir miktar su ısıtın ve tüylerinizi almadan önce cildinize uygulayın.
- Tüyler doğal olarak uzayana kadar günde iki kez uygulayabilirsiniz.
Ayrıca okuyun: Salatalık Suyu İçmek İçin 7 Sebep
6. Antiseptik kullanın
Kıl foliküllerinde bir enfeksiyon oluşmasını önlemek için, tüylerinizi aldıktan sonra bir losyon veya yağ kullanmak iyi bir fikir olacaktır çünkü jiletteki bıçaklar foliküllerin üst kısmına zarar vererek bakteri ve mikroorganizma istilasını kolaylaştırır.
Öneriler
- Tüylerinizi aldıktan sonra cildinizi iyice kurutun ve bir antiseptik ile dezenfekte edin.
- Bunun için herhangi bir hazır ürüne sahip değilseniz, bal, sarımsak veya aloe vera gibi doğal alternatifleri de tercih edebilirsiniz.
Sık sık kıl dönmesi sorunu yaşıyor musunuz? Eğer öyleyse, bu yöntemlerden birkaç tanesini deneyin. Kıl dönmesi sorununu azalttığını göreceksiniz. Eğer kıl foliküllerinizde bir şişkinlik veya enfeksiyon fark ederseniz mutlaka bir doktora danışın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Lamb, A., & Yañez, G. N. (2014). Pseudofolliculitis Barbae. In Acneiform Eruptions in Dermatology: A Differential Diagnosis. http://doi.org/10.1007/978-1-4614-8344-1_41
C.C., C., M., P., & C.M., C. (2011). Quantitative hair plucking reveals stem cell activation is modulated by interactions with extrafollicular macro-environment. Journal of Investigative Dermatology.