Kilo Aldırmadan Açlığı Bastıran 7 Yiyecek
Bazı insanlar, açlıklarını bastırmak için sürekli yemek yemek istediklerini söylerler. Böyle bir sorun yaşamaktan şikayetçidirler. Açlığı bastıran bazı yiyecekler bu sorundan kurtulmalarına yardımcı olabilir.
Doyma eşiği yaşa, metabolizmaya ve hayat tarzına bağlı olsa da, bazı yiyecekler, çok fazla yemek yemeye gerek kalmadan doyma hissini sağlarlar.
Şunu belirtelim: Dengeli beslenmek, yağlı ve şekerli besinlerle beslenmekten daha doyurucu ve tatmin edicidir. Bu nedenle açlığı bastıran yiyeceklerle beraber, doymanıza yardımcı olacak önerileri de aşağıda listeledik.
Açlığı bastıran meyve ve sebzeler
Meyve ve sebzeler özellikle çiğ tüketildiklerinde açlığımızı yatıştırıp, vitamin ve minerallerle vücudumuzu beslerler. Aynı zamanda kalori yakmamıza da yardımcı olurlar. Sebze ve meyvelerdeki lif ve su, midemizi kolayca doldurur. Kolayca sindirilmelerine rağmen atıştırma isteğimizi azaltmaya yardımcı olurlar.
Meyveler kullanılarak hazırlanan herhangi bir smoothie, uzun süre tok hissetmemizi sağlayabilir. Birçok meyveyi, su ile karıştırıp (meyvelerde doğal şeker yoksa stevia gibi doğal bir tatlandırıcı ile tatlandırıp) tüketebilirsiniz.
Meyve suları smoothieye oranla pek tatmin edici değillerdir. Çünkü çoğu zaman içlerinde meyvenin lifleri veya meyve parçacıkları bulunmaz.
Başka bir sağlıklı seçenek de bir İspanyol yemeği olan ve domates, salatalık, biber gibi sebzelerle yapılan Gazpacho olabilir. Bu karışımı, süzgeçten geçirmeden içmelisiniz. Böylece sebzelerdeki liften de yararlanabilirsiniz.
Tam tahıllı yiyecekler
Günümüzde marketlerde yer alan birçok un türü rafine edilmiştir ve içerdiği lif alınmıştır. Açlığı bastıran tam tahıllı ürünleri tüketmek hem vücudumuz için daha yararlıdır hem de doymamızı kolaylaştırır.
Tam tahıllı yiyeceklerden pirinç tüketmeyi tercih edebiliriz. Tam tahıllı unla yapılan ekmek, pasta ve kurabiye çeşitlerini tüketebiliriz.
Agar
Agar, jelatin görevi gören bir yosundur. Çok doyurucudur ve midedeki tokluk hissini artırır. Agar mideye ulaştığında, oradaki sıvılarla birleşerek mideyi şişirir ve tokluk hissi yaratır.
Ayrıca vücudun temizlenmesine yardımcı olur. Vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olarak bağırsak fonksiyonlarını iyileştirir ve kabızdan kurtulmayı sağlar.
Agarı çorbalarda ve sebze yemeklerinde, pastalarda veya sebzeli içeceklerde, jelatin yerine katılaştırıcı olarak kullanabiliriz.
Bunu da okuyun:
Bakliyatlar
Geçmişte insanoğlunun bolca tükettiği, şimdilerde ise ihmal edilen bakliyatlar, mükemmel besin kaynaklarıdır. İçerdikleri yüksek protein nedeniyle bakliyatları, sebze yemekleriyle birlikte ana yemek olarak tüketebiliriz.
Hayvansal proteinden farklı olarak, bakliyatlar yüksek oranda lif içerirler. Sıklıkla bakliyat tüketiyorsanız, açlığı bastıran bu yiyecek grubu sayesinde tuvalete çıkma düzeninizin iyileştiğini gözlemlemiş olabilirsiniz.
Sık sık hazımsızlık sorunu yaşıyorsanız kimyonlu, körili ve rezeneli bakliyat yemeklerini tüketin. Püre haline getirip öyle de tüketebilirsiniz. Fakat bakliyat yemeyi tercih ettiğinizde onun yanı sıra çok çeşitli karmaşık yemekler yememeye özen gösterin.
Eski bir ilaç tarifi
Buğday kepeği, çekilmiş keten tohumu ve psyllium adlı, sindirime yardımcı bitkiyi karıştırın. Bu karışımdan bir veya iki yemek kaşığını, bir bardak suyla karıştırıp, her yemekten 10-15 dakika önce için.
Sindiriminize iyi geldiğini göreceksiniz.
Su
Bazen açlığı, susuzluk ile karıştırabilir, bazen de duygusal açlığı veya ağzımıza bir şeyler atmak istemeyi açlık sanabiliriz. Böyle zamanlarda iki bardak su içmek çok işe yarar.
Aslında açlık hissettiğimizde hemen su içebiliriz. Beş dakika sonra hala açlık hissediyorsanız o zaman bir şeyler yiyebilirsiniz.
İçtiğiniz suyun ılık olması çok önemlidir. Çünkü soğuk su, sindirim sistemine soğutucu etki yapıp sindirimi zorlaştırabilir.
Yemekleri iyi çiğneyin
Yemekleri iyi çiğnemenin tokluk hissine katkıda bulunduğunu eklemeden olmaz. Beynimiz, yemek yememizin üstünden 20 dakika geçtikten sonra tokluk hissini algılar. Yiyecekleri iyi bir şekilde yavaş yavaş çiğnersek, çok fazla yemekten kaçınabilir ve sindirimimizi kolaylaştırabiliriz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Fotoğraflar, Food Thinkers, hedonistin ve sweetbeetandgreenbean izinleriyle kullanılmıştır.
Clark, M. J., & Slavin, J. L. (2013). The effect of fiber on satiety and food intake: A systematic review. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2013.791194