Kilo Vermek İstiyorsanız, Kalori Saymayı Bırakın
Kilo vermek isteyen kişiler çoğunlukla, sanki bu beslenme düzenlerini kontrol etmenin en güvenilir yöntemiymiş gibi yedikleri yiyeceklerin kalori miktarlarına odaklanırlar.
Ancak, bunun beslenme düzeninizi kontrol etmek için yanlış ve tehlikeli bir yöntem olduğunu gösteren pek çok çalışma bulunmaktadır. Bu yazımızda size kalori saymanın neden iyi bir kilo verme yöntemi olmadığını açıklayacağız.
Kaloriler sadece başka bir veridir
Yiyeceklerin içerdiği yağ, protein, lif ve karbonhidrat gibi besin değerleri de kalorileri kadar önemlidir. 100 kalorilik bir meyve ile 100 kalorilik bir kek aynı şey değildir; çünkü bedenimiz bu yiyecekleri aynı şekilde sindirip, içerdikleri besinleri aynı şekilde değerlendiremez.
Örneğin, avokado gibi bir meyve yüksek kalorili olmasına rağmen sağlıklı yağlar ve lifler açısından zengindir ve bu yüzden bedeniniz bu yağları daha rahat kullanır ve yakar. Ayrıca içerdiği lifler de bedeninizde istemediğiniz şeylerin atılmasına yardımcı olur.
Yüksek oranda şeker, zararlı yağlar ve işlenmiş un içeren yiyecekler tüketirseniz, bedeniniz bunu fark edip bu yiyecekler çok daha az besleyici olduğu için onları depolamaya çalışır.
Kilo verdirici yiyecekler nelerdir?
Bu yiyeceklere “kilo verdirici yiyecekler” diyoruz çünkü bedeniniz bu yiyecekleri sindirebilmek için, onların içerdiğinden daha fazla kalori yakıyor. Yani söz konusu bu yiyecekler olduğunda artık kalori saymanıza gerek yok. Bu yiyecekleri yediğinizde, onları sindirmek için aldığınızdan daha çok kalori harcayacak yani kilo vereceksiniz.
Ayrıca okuyunuz: Negatif Kalorili Gıdalarla Kilo Verin
Sindirilmesi için, içerdiklerinden daha çok kalori harcanmasına neden olan yiyeceklere negatif kalori değeri olan yiyecekler de denir ve bu yiyecekler genelde meyve ve sebzelerdir.
Sebzeler:
- Lahana
- Sarımsak
- Soğan
- Ispanak
- Domates
- Kuşkonmaz
- Pancar
- Brokoli
- Havuç
- Kereviz
- Patlıcan
- Kabak
Meyveler:
- Elma
- Kavun
- Orman meyveleri
- Greyfurt
- Limon
- Papaya
- Ananas
Bu yüzden, günlük beslenme düzeninizi elinizden geldiğince bu meyve ve sebzelerin üstüne kurmanızı öneriyoruz.
İyi yağlar, Kötü yağlar
Genel olarak, bir yiyeceğin kalori değeri o yiyeceğin yağ içeriği ile ilişkilidir. Ancak bu yiyeceğin türüne göre değişebilir ve kilo vermek istiyorsanız daima daha doğal ve faydalı olan yiyecekleri seçmelisiniz.
Öte yandan, yağlar bedeniniz için çok önemlidir ve vücutta biriken yağların yakılabilmesi için de yağ tüketmeniz gerekir. Bu yüzden yağ tüketimini tamamen ortadan kaldırmak büyük bir hata olacaktır.
Bazı sağlıklı yağlar:
- Bitkisel yağlar
- Kuru meyveler
- Çekirdekler
- Avokado
- Lüfer
- Yumurta sarısı
Bazı tehlikeli yağlar:
- Kırmızı etler ve şarküteri ürünleri
- Margarin ve diğer trans yağlar
- Kızartmalar
- Süt ürünleri
Lif
Bir yiyeceğin çözünmeyen lif içerip içermediğini bilmeden o yiyeceğin kalori değerini hesaplayamazsınız. Lifler doğrudan sizi beslemezler ancak yiyeceklerin sizi şişmanlatmalarını önlerler.
Doyurucu özellikleri sayesinde daha az yemek yemenize neden olurlar ve bedeninizin ihtiyaç duymadığı her şeyin atılmasını kolaylaştırırlar.
Örneğin kek, dondurma veya tatlı tarzı bir atıştırmalık yerken yanında elma tarzı yüksek oranda lif içeren bir şey daha yerseniz, yemiş olduğunuz atıştırmalıktan daha az kilo alabilirsiniz.
Doğal lif içeren yiyecekler:
- Meyveler
- Sebzeler
- Bakliyatlar
- Kuru meyveler
- Tam tahıllar
Lif açısından zengin yiyecek tüketiminizi arttırdığınızda başta şişme, gaz, hatta kabızlık gibi rahatsız edici etkiler ortaya çıkabilir. Bu durum geçicidir ve bedeniniz bu yiyecekleri tüketmeye alıştığında ortadan kalkacaktır. Yiyecekleri iyicene çiğner ve öğünler arasında bol su tüketirseniz bu durumları kolaylıkla atlatabilirsiniz.
Son öneriler
Bu yazımızda açıkladığımız nedenlerden dolayı size kalori hesabı yapmayı bırakıp, bedeninize ihtiyaç duyduğu besinleri verecek doğal ve sağlıklı yiyecekleri tercih etmenizi öneriyoruz.
Beslenme düzeniniz dengeli olmalıdır. Önemli olan daha az kalori veya daha az yağ almanız değil, daha kaliteli besinler tüketmenizdir. Yeterli miktarda sağlıklı yağ tüketmemek cildin erken yaşlanmasına, saç derisinin kurumasına, kabızlığa ve bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesine neden olabilir.
Başka diyetlerde önerildiği üzere aşırı müktarda hayvansal protein tüketmekten kaçınmalısınız, çünkü bu karaciğer ve böbreklerinizin hasar görmesine ve uzun sürede rahatsızlıklara neden olabilir.