Kimyasal Ürünler Kullanmadan Temizlik
Evlerimizi temiz tutmak için, illa ki marketlerden alınan ürünleri kullanmak gerektiği düşünülür. Fakat bu bilgi hem yanlış hem de sağlığa zararlıdır. Genellikle, temizlik ürünlerinde kullanılan kimyasallar, hem çevreye hem de ailemize çok zararlı olabilir.
Bu yazıda, kimyasal kullanmadan evinizi temiz tutmanıza yardımcı olacak, ev yapımı ürünlerden bahsedeceğiz.
Sağlığın Düşmanları: Kimyasallar
Süpermarketlerden alınan kimyasallar, sentetik olduklarından, sağlığa zararlı maddeler içerirler. Bu maddeleri solumak, zehirlenmeye ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Ev hanımları ve temizlik işçilerinde de sıkça görülen el, parmak ve kollardaki egzama, deri alerjileri, nefes problemleri ve ciltte aşırı duyarlılık; bu kimyasal ürünlere, maske ve eldiven kullanmadan, fazla maruz kalmak yüzünden oluşabilir.
Öte yandan, bu deterjanlar ve ürünler, nehir ve denizleri de kirleterek, çevreye büyük zararlar verirler. Temizlik ürünü kısa sürede etki gösteren bir ürünse bu, o ürün daha fazla sayıda kimyasal ve toksik madde içeriyor demektir.
Bu nedenle, bu temizlik ürünlerini kullanırken çok dikkatli olmak gerekir. Özellikle evde çocuk ve hayvanlar varsa, kullanılan temizlik ürünlerine dikkat etmek, hayati bir önem teşkil eder.
En Büyük Yardımcınız: Sirke
Evinizi doğal ürünler kullanarak temizlemek istiyorsanız, elinizin altında daima sirke bulundurmayı unutmayın. Sirke, her yerde kullanabileceğiniz, iyi sonuçlar gösteren bir maddedir. Mikroplardan arındırmada, yağlı ortamları temizlemede, lekeleri çıkarmada, kötü kokuları gidermede, pas temizliğinde, kahve makinası temizliği ve halılardaki lekelerde sirke kullanabilirsiniz. Aşağıda, sirkenin ev temizliğinde nasıl kullanıldığına dair ipuçlarını sıralıyoruz:
- Buzdolabının içini sirke kullanarak temizleyebilirsiniz. Özellikle paslı bölgelerde çok etkili olacaktır. Kirli bölgelere sirkeyi uyguladıktan sonra 20 dakika bekletip ılık suyla durulayın.
- 1/4 bardak sirkeyi, 4 bardak suya ekleyin ve bu karışım ile aynaları, pencere ve cam eşyalarınızı temizleyin. Daha iyi bir sonuç almak için, bez yerine gazete kağıdı kullanın.
- 1/4 bardak sirkeyi, 4 bardak suyla karıştırın ve bu karışıma 1 yemek kaşığı kabartma tozu ekleyin. Bu karışım ile, küvetten tutun, mutfak mermerine kadar, her yüzeyi temizleyebilirsiniz.
- Çamaşır makinesine damlattığınız birkaç damla beyaz sirke, çamaşır kokusunu alacak, deterjan kalıntılarını temizleyecek ve kıyafetlerdeki statik elektriği alacaktır. Sirkeyi, makineniz deterjanla yıkamayı bitirip, durulamaya geçtiğinde ekleyebilirsiniz.
- Küvet ve mermerlerdeki sabun artıklarını gidermek için, bu yüzeyleri sirke ile ovabilirsiniz.
- Sigara kokularını gidermek için, bir kova suya biraz sirke koyun ve kıyafetleri bu suya basın. Bu işlemden sonra kıyafetleri kurumaya bırakın.
- Kahve pişirdiğiniz cezveleri temizlemek için, tuz ve sirkeli bir karışım hazırlayın ve bu karışımla temizledikten sonra, cezveyi iyice durulayın.
- Ellerinizden gitmeye soğan ve sarımsak kokusunu çıkarmak için elinizi sirke ile ovalayın ve su ile durulayın.
- İşi bitmiş kavanozları, reçellerinizi koymak için tekrar kullanmak istiyorsanız, sirkeli suda biraz bekletin ve daha sonra durulayın.
Ayrıca okuyunuz: Evde Doğal Çamaşır Deterjanı Yapımı
Karbonat ve Diğer Doğal Temizlik Ürünleri
Karbonat da, sirke gibi; ev temizliği konusunda çok etkili bir maddedir. Karbonat kullanmak, kendinizi ve ailenizi, kullandığınız hazır deterjanlardaki kimyasalların insafına bırakmamanızı sağlar.
Karbonat çok ucuzdur ve süpermarketlerde kolayca bulabileceğiniz bir üründür. Karbonatın ev temizliğinde kullanım alanlarından bazılarını aşağıda sıralıyoruz;
- Banyo mermerleri ve küveti temizlemede kullanacağınız karbonat, yüzeyleri çizmeyen, nazik bir temizlik ürünüdür. Islak bir süngerin üstüne biraz karbonat koyun ve yüzeyleri bununla ovalayın. İyice durulayın ve kurumaya bırakın. Daha etkili bir sonuç için, karbonat, tuz ve su kullanarak bir macun hazırlayıp, yüzeyleri bununla ovalayabilirsiniz.
- Gümüşler dahil, tencere tava gibi eşyalarınızı temizlemekte de karbonat kullanabilirsiniz. Bir leğeni su ile doldurun, iki kaşık karbonat ekleyip dibe çökmesini bekleyin. Gümüşlerinizi bu suyun içinde bekletin. Bu yöntemi, inatçı kirle dolu tencere ve tabaklarınızı kolay yıkamak için de uygulayabilirsiniz.
- Karbonat, gümüşü parlatmaya da yarar. 3 kaşık karbonata, 1 kaşık su ekleyin ve bu macun ile gümüşlerinizi ovalayın. Daha sonra durulayıp, kurumaya bırakın.
- Fırın temizliğinde de karbonat kullanabilirsiniz. Karbonatı fırına püskürtün, üzerini suyla ıslatın ve bir gece etkisini göstermesi için bırakın. Ertesi gün bir sünger yardımıyla artıkları temizleyin ve fırını ılık suyla ovalayın.
- Yerleri temizlemek için, bir kova ılık suya, yarım bardak karbonat koyun. Yerleri bu karışımla silin, ve nasıl parladığına şahit olun.
- Duş perdesini karbonatla ovalayarak temizleyin. Böylece kötü kokulardan da kurtulabilirsiniz. Biraz karbonatı perdeye püskürtün ve bir fırça yardımıyla ovalayın. Durulayıp, kurumaya bırakın.
Karbonat, havayı temizlemekte de çok etkilidir. Buzdolabınızda ve dolaplarda, ağzı açık bir şekilde karbonat bulundurmak, kötü kokuları engellemeye yardımcı olur. Kesme tahtasını, karbonatla ovalayarak temizleyebilirsiniz.
Çöp kovasına biraz karbonat döküp temizledikten sonra, dibinde biraz kuru karbonat bırakabilirsiniz. Yarım bardak karbonatı lavaboya döküp, ılık su eklediğinizde, lavabo açacağı görevi görecektir. Halı temizlerken, bir gün önceden kuru karbonatı halıya püskürtün ve ertesi gün süpürün.
Arabanızın koltukları ve paspaslar üzerinde, biraz karbonat kullanabilirsiniz. Ayrıca, pudra gibi, terliklerin içine karbonat döküp biraz bekletip, terliklerinizi temizleyebilirsiniz. Kokulu çamaşırlarınızı yıkarken, içlerine yarım bardak karbonat ekleyebilirsiniz.
Fotoğraflar, Liesl, cjmartin, Jessica Martin ve Scott Rubin izinleriyle kullanılmıştır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.