Kırgın İnsanlar için Her Zaman Umut Var
Kırgın insanlar da tıpkı siz ve biz gibidir. Tek fark, bu insanların ruhlarının kırılmış olmasıdır. Belki de kırgın insanların umutları olmadığını düşünürüz. Ancak kırgın insanlar geri gelebilir, parçalarını bir araya getirebilir ve ilerlemeye devam edebilir.
Hayatın bir daha aynı olmayacağı doğrudur. Sonuçta, geçmiş tecrübeler sizi damgalar. Bu tecrübelerden pozitif ya da negatif olarak etkilenmeniz geleceğinizi etkileyebilir. Bununla birlikte, kırgın insanlar için her zaman bir umut vardır.
Kırgın insanlar hayatlarını kendileri seçmedi
Kırgın bir ruh, koşulların kurbanıdır. Bu koşullar onların kontrolü dışında gelişmiş olabilir. İhmal edildiği, kötü muameleye uğradığı, saldırı altında kaldığı için varlıklarının en derin kısmında yaralanan insanlardan bahsediyoruz.
Acı, içeriden geldiği zaman daha da kötüleşir. Bir anda binlerce parçaya ayrılırsınız. Sizin dışınızda hiç kimse bu dağılan parçaları bir araya getiremez. Tecavüze uğradıktan sonra nasıl hayatta kalabilirsiniz?
Tacizci bir ilişkiden sonra insanlara nasıl güveneceksiniz? Bu durumlarda yapılacak en bilge şey bir profesyonelle görüşmektir. Uzmanlar ilerlemenizi sağlayacak adımları ve tavsiyeyi verecektir.
Buna rağmen, hayat bir daha asla bu sorunlar ortaya çıkmadan önceki gibi olmayacaktır. Siz hiçbir şey yapmadınız. Bunun olması sizin hatanız değildir. Bununla birlikte, geri dönmek istiyorsanız, daha güçlü ve dirençli olabilirsiniz.
Sizi ve çevrenizi desteklemek için insanlara güvenmeniz çok önemlidir. Özellikle de şimdi her zamankinden daha fazla güvenmelisiniz; dibe vurduğunuz zaman güçlü insanlara dayanmaya ihtiyacınız vardır.
Adım adım, yavaş yavaş bir ayağınızı diğerinin önüne atarsınız. Yavaşça, hayal kırıklığınız ve öfkeniz iyileşmeye başlar. Sonra, “Bu neden benim başıma geldi?” diye düşünerek yaşadığınız üzüntüden gerçekten kurtulabilirsiniz.
Mutlaka okuyun: Sevmek Yıpratmaz Fakat Hayal Kırıklığı Yıpratır
Kırgın İnsanlar: Nadia Murad’ın Öyküsü
Suriye’de yaşanan son çatışmalardan sonra Nadia Murad’ın hikayesini bulduk. Nadia, diğer kadınlarla birlikte kaçırıldıktan ve cinsel köleliğe zorlandıktan sonra kurtarıldı. Bütün yaşadıklarına rağmen, Nadia Murad bir aktivist oldu. O sadece 21 yaşında ve insan hakları için savaşıyor ve şöyle söylüyor:
“Binlerce mültecinin, ailemin başına gelenleri yaşadığını gördüm. Her yere yayılmıştık. IŞİD’in bizi yok etmeye çalıştığını da biliyoruz. Bunu düşünüyorum ve bize gücümüzü, gücümüzün tamamını ve devam etme gücünü veren buydu.”
Hiç şüphesiz; içine düştüğü şey, onu içeriden dışarıya mahveden şey aynı zamanda ona ilerlemesi için cesaret veren şeydir. Ayrıca, bu ona olanlara karşı savaşma imkanı tanıyor. Diğerleri de onun ve diğer kadınların yaşadığı durumda kalabilir.
Nadir bunun üzerine düşünürken adaleti bulmaya karar verdi. O, ne kadar acı çektiğini ve ruhunun ne kadar kırıldığını herkesten daha iyi biliyor. Bununla birlikte, bu onu mutlu ediyor mu? Bir başka deyişle, her şey bittiğinde ve savaşmak için geriye bir şey kalmadığında ne olacak?
Kırgın insanlarda mutluluk
Kırgın bir ruh için mutluluk, kendini tam hisseden birinden daha farklıdır. Aslında sadece Nadia Murad’a bakmamız yeterli olacaktır. Nadia, yaptığı şeye çok bağlı ve kararlıdır. Ancak bu onu mutlu ediyor mu? Aşağıdaki videoda Nadia’nın bu konuyla ilgili zihin açıcı bir konuşma yaptığını görebilirsiniz:
01:18 dakikada, bir muhabirin ona yeni hayatından hoşlanıp hoşlanmadığını sorduğunu görebilirsiniz. Nadia buna vurgulu ve samimi bir “Hayır” cevabı veriyor. Gerçekliğin ne kadar kötü olduğunu fark etmek kimse için kolay değildir. Üstelik, deneyimlediğiniz şeyin aynısını yaşayan insanların sayısını fark etmek de zordur.
Kırgın bir ruh, zayıf bir kişi anlamına gelmez. Onlar, dövüşen biri kadar güçlüdürler. Bununla birlikte, kendilerini yavaşça yeniden inşa ederken, mutluluk ve hayatın güzelliği uzak geçmişte kalacaktır.
Bununla birlikte, kırgın insanların bir gelecek inşa etmek için geri dönme umudu vardır. Hayatlarını geri almak isterler. Bunu yapmak zor olabilir,;ancak ileride her zaman umut vardır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- De Bellis, M. D., & Zisk, A. (2014). The biological effects of childhood trauma. Child and adolescent psychiatric clinics of North America, 23(2), 185-222, vii.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3968319/ - Bremner J. D. (2006). Traumatic stress: effects on the brain. Dialogues in clinical neuroscience, 8(4), 445-61.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181836/ - Mohatt, N. V., Thompson, A. B., Thai, N. D., & Tebes, J. K. (2014). Historical trauma as public narrative: a conceptual review of how history impacts present-day health. Social science & medicine (1982), 106, 128-36.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4001826/ - Nadia Murad – Facts – 2018. NobelPrize.org. Nobel Media AB 2021. Fri. 26 Feb 2021. <https://www.nobelprize.org/prizes/peace/2018/murad/facts/>