Kırık Kalp Sendromu ve Üstesinden Gelmenin 5 Yolu
Kırık kalp sendromu, kalp kriziyle aynı belirtileri gösteren bir kalp hastalığıdır. Ancak, ölüm riski çok azdır ve genelde kadınlarda görülür.
Biraz şairane gelebilir ama bundan çok uzak. Kırık kalp sendromu aynı zamanda Takotsubo kardiyomiyopatisi, apikal balonlaşma sendromu ve stress kardiyomiyopatisi olarak da bilinir. Adı ne olursa olsun, genellikle aşırı bir duygusal etki ya da aşırı stress gibi bir travma sonucu oluşur.
Kırık kalp sendromundan muzdarip insanlar, kalp krizi geçirdiklerini sanırlar. Genel bir kural olarak, saplık personelleri kalp kriziyle aynı protokolü uygularlar. Bu da hızlı davranmak demektir.
Ancak sonuçları aldıklarında başka bir şeyle karşılaşırlar. Kalp zarar görmüştür. Kalbe koni şeklini veren sol kapakçıkta küçük bir kontradiksiyon oluşmuştur.
Bu durum ilk defa 1990’lu yıllarda Japonya’da ortaya çıkmıştır. Kalbin fotoğraflardaki görüntüsü doktorların aklına kuzuluğu getirmişti. Kuzuluk, Japon balıkçılar tarafından ahtapot yakalamak için kullanılan bir ağdı. Ağın adı Takotsubo idi. Bu yüzden hastalığa da Takotsuba Kardiyomiyopatisi adı verildi.
Okumanızı öneririz: Kalp Krizinde İlk Yardım
Ayrıca, sandığımızdan daha fazla insanı etkileyen bir durumdan bahsediyoruz. Bu yüzden, belirtilerini, bu kalp ağrısından nasıl korunmak gerektiğini bilmek oldukça önemlidir.
Hadi bir göz atalım!
Kırık Kalp Sendromu Nedir ve Belirtileri Nelerdir?
Kırık kalp sendromu, teşhisi sadece 20 sene önce konan bir kalp hastalığıdır. Bu hastalık hakkında hala çok az şey biliyoruz. Ancak, hastalığın teşhisinin yakın zamanda konması, daha önce olmadığı anlamına gelmiyor.
- Önceleri bu hastalığın belirtilerini gösteren insanlara, kalp krizinin habercisi olduğu söylendi.
- Ancak, doktorlar daha fazla test yaptıkça bu durum değişti. Bir şeylerin farklı olduğunu fark ettiler.
The New England Journal of Medicine, 2015 yılında bir çalışma yayınladı. Bu çalışma “Kırık Kalp Sendromu”nun özelliklerini içeriyordu.
Kırık kalp sendromunun özellikleri:
Bir kalp rahatsızlığı değil
Bu rahatsızlığa yakalanan insanlar, birkaç gün boyunca durumdan habersiz olabilirler.
- Kalp krizi belirtileri gösterir ancak atardamarlarda kan dolaşımını etkileyecek bir durum oluşmaz.
- Geçici bir rahatsızlıktır. Bir insan, duygusal olarak zor bir dönemden geçiyorsa, vücutları buna tepki gösterir. Bu tepki, adrenalin gibi daha fazla hormon salgılamak içindir.
- Adrenalin seviyesindeki aşırı artış, kalbi etkiler. Ancak asla kalbe giden damarları etkilemez.
Kalp sol kapakçığı şekli, geçici bir süre değiştirir. - Rahatsızlık yüzünden geçici olarak koni şekline bürünür.
- Kişi ardından güçlü bir baskı hisseder, nefes almada zorluk yaşar, baş dönmesi, soğuk terleme ve göğüs ağrısı gibi problemler yaşar.
Kırık kalp sendromunu önlemenin yolları
Yukarıda belirttiğimiz gibi, bu rahatsızlık genellikle kadınları etkiler.
John Hopkisn Hastanesindeki Doktor Ilan Shor Wittstein bu hastalık üzerinde çalışan doktorlardan biridir. Yayınlanmış araştırmaları, The New England Journal of Medicine dergisindeki makaleyi de içerir.
- Bulgularına göre, menopoz sürecinden geçen kadınların kırık kalp sendromuna yakalanma riski daha yüksektir.
- Duygusal bir olaydan sonra vücutta başlıca iki hormon salgılanır. Bunlar: Adrenalin ve noradrenalindir. Bu iki hormonda kalp için bir zehirdir ve bu durum daha çok kadınlarda görülür.
Bu katekolamin hormonlar ne yapar? Geçici olarak kalbi etkilerler. Ancak asla hücreleri etkilemezler.
Bu durumdan korunmak için bazı tavsiyeler:
1. Menopozdan sonra stresi kontrol etmeyi öğrenin
Genel olarak, hormonlarımız daha sakin kalmamızı sağlar. Bu durum özellikle hamilelik sırasında geçerlidir. Bu dönemde strese ve anksiyete olan direncimiz artar. Ancak, menopozdan sonra işler değişir ve yeni stratejiler bulmamız gerekir.
Hiç kimse kötü bir habere ya da aldatılmaya hazırlıklı değildir. Bunun için zihnimizi “eğitebiliriz”. Aynı zaman da vücudumuzu da eğitebiliriz. Böylece tüm zorlukların üstesinden gelebiliriz. En azından güçlü kalabiliriz.
- Yoga yapın ya da zihninizi dinlendirin.
- Günde 2 saati kendinize ayırın. Bu zamanı yürüyerek, meditasyon yaparak ve küçük problemlerinizi çözerek harcayın. Böylece problemleriniz büyümeden onları ortadan kaldırmış olursunuz.
2. Her gün yarım saat spor yapın
Amacımız kalp kasınızı daha güçlü ve sakin kılmak. Bunun için birkaç aerobik hareketinden fazlasına ihtiyacınız yok. Yüzmeyi, dans etmeyi, yüzmeyi ya da bir başka aktiviteyi deneyin.
3. Destek grupları: duygusal destek ve samimiyet önemlidir.
İyi arkadaşlar, kalp için iyi bir ilaçtır. Yanında kendimiz olabildiğimiz insanlarla vakit geçirmelisiniz. Sizi geliştirebilen bir arkadaşın gücünü küçümsemeyin. Anlaşıldığını, desteklendiğini ve dinlendiğini bilmek, sağlığımız için çok önemlidir.
4. İyi yemek, iyi alışkanlıklar
Kırık kalp sendromundan bahsederken asıl faktör strestir ve özellikle duygusal bir seviyede daha da önemlidir. Bu yüzden stresi kontrol altına almayı öğrenmeliyiz.
- Kalp sağlığınıza odaklanmalısınız. Böylece oluşabilecek problemlerden korunmuş olursunuz. Ayrıca, eğer bir şey olursa, kalbinizin daha çabuk iyileşmesine de yardımcı olur.
- Her gün taze meyve ve sebzeler yiyin. Eğer mümkünse, özellikle kırmızı, mor ve turuncu meyve ve sebzeleri tüketin. Bunlar en fazla antioksidan içerenlerdir ve antioksidanlar kalp sağlığınız için çok önemlidir.
5. Alışkanlık haline getirin: Düzenli muayene
Aileniz sizin için çok önemli, değil mi? Her gün onlar için endişeleniyorsunuz. Ve onları mutlu etmek için her şeyi yapıyorsunuz.
- Ancak şunu unutmayın: Kendinize de bakmalısınız. Eğer, kırık kalp sendromu gibi bir şeyiniz varsa onlarla da ilgilenemeyebilirsiniz.
- Doktorunuzla görüştüğünüzden emin olun. Düzenli olarak test yaptırmayı unutmayın. Kolesterolünüze, tansiyonunuza, kilonuza ve kan şekeri seviyenize dikkat edin.
Tüm bunlar kalp sağlığınızın göstergeleridir. Hayat tarzınızı değiştirmeyi öncelik haline getirin. Kalbinizle senkronize olduğunuzdan emin olun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Petritsch, B., Wendel, F., Leyh, R. G., & Frantz, S. (2011). The broken heart. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.110.988121
- Mahajani, V., & Suratkal, V. (2016). Broken heart syndrome. Journal of Association of Physicians of India. https://doi.org/10.1016/j.jradnu.2016.04.002
- Peters, M. N., George, P., & Irimpen, A. M. (2015). The broken heart syndrome: Takotsubo cardiomyopathy. Trends in Cardiovascular Medicine. https://doi.org/10.1016/j.tcm.2014.11.005
- Ghadri, Jelena-Rima et al. “International Expert Consensus Document on Takotsubo Syndrome (Part I): Clinical Characteristics, Diagnostic Criteria, and Pathophysiology” European heart journal vol. 39,22 (2018): 2032-2046.
- Templin C, Ghadri JR, Diekmann J, et al. Clinical Features and Outcomes of Takotsubo (Stress) Cardiomyopathy. N Engl J Med. 2015;373(10):929-938. doi:10.1056/NEJMoa1406761