Kişiliğinize Uygun En İyi Spor Hangisi?
Her bir sportif aktivitenin herkese tavsiye edilmediğini biliyor muydunuz? Enerji seviyenize, aktivitesine ve günlük programınıza göre size uyan bir spor türünü seçebilirsiniz.
Bu makalede, hayat kalitenizi geliştirmek adına hangi tür fiziksel aktiviteyi yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Kişiliğinize En Uygun Spor Türünü Belirlemek
Spor yapmak, formunu korumak, sağlık sorunlarını engellemek ve sağlıklı bir kiloyu korumak adına büyük önem arz eder. Haftada iki ile üç kez spor yapmalı ve eğer mümkünse farklı türlerini bir araya getirmelisiniz.
Yine de, motive bir şekilde kendinize işkence etmeden spordan en iyi şekilde istifade etmek istiyorsanız, size en uygun spor türünü seçmeniz gerekiyor.
Buradaki püf nokta sizin kişiliğinizdir.
Yine de, günlük programınız, işiniz, enerji seviyeniz, aşırı kilolu ya da sık sık sakatlanmak gibi diğer faktörlerde işin içine girer.
Şimdi bu spor türleri için karakterlere bir bakalım.
1. Talepkar
Talepkar, çok hırslı ve sonuç isteyen bir karaktere sahip olan bir insan, hedeflerine emin adımlarla yürür. Bunun artısı, kararlı olmaları ve ellerinden gelenin en iyisini yapmaya gayret etmeleridir.
Yine de, kendilerine çok yüklenirler, hataları unutmazlar ve sağlık sorunlarına meyilli olurlar. En bilinen sorunlar kas krampları ve kas sertleşmesidir.
Bu tür bir karakter için en iyi spor türü, rahatlamalarına ve fiziksel ve zihinsel esnekliğe yardımcı olabilecek bir aktivitedir.
Bu bağlamda, birey kendini daha da zorlamaya çalışmayacaksa yoga iyi bir seçenektir. Ek olarak, haftada en az bir kez esneme hareketleri ile birleştirilebilir.
2. Tembel ya da Yorgun
Bu tür bir kişiliğe sahip olanların, spor yapma isteği vardır ama enerjileri yoktur. Çok istekli bir şekilde başlayıp, birkaç ders sonra bırakabilirler. Tembellik ya da motivasyon eksikliği, bu insanların spor rutinlerini bırakmalarına neden olur.
Eğer siz bu sınıftaysanız, aralıklı dersler ile başlamanızı öneriyoruz.
- Bu dersler, kısa aralar ile desteklenen enerji patlaması bol yüksek tempo egzersizleri içerir.
- Bu sayede, metabolizmanızı güçlendirip, enerjinizi arttıracak, yağ yakacak ve kaslarınızı düzenleyeceksiniz.
- Derslerin zamanını ve yoğunluğunu adım adım arttırabilirsiniz. Bu yöntem ile harika sonuçlar elde edersiniz.
3. Gergin
Gergin insanlar, rahatlamalarına ve odaklanmalarına yardımcı olmak adına spor türleri arasında sağlıklı bir denge kurabilirler.
Bu tür bir spor, koordineli ve ritmik hareketler içeren ve iç huzuru sağlayıp, enerjiyi açığa çıkarmaya yönelik bir Çin tekniği olan Tai Chi olabilir.
Dünya çağında milyonlarca insan, kadın ve erkek fark etmez, bu sporu tercih ediyor.
4. Stresli
Stresli bir dönemden geçen insanlar, hasta olmaktan ya da stresli olmaktan korunmak adına bir spor türüne yönelmek isterler.
Bu durumda iyi bir seçenek, suyun rahatlatıcı gücü sayesinde hem fiziksel hem de zihinsel açıdan bireye huzur veren yüzmek olabilir. Su üstüne ya da altında, sorunlarımızın hafiflediğini hissederiz.
Aynı zamanda, doğa ile iç içe olunabilecek sporlarda tavsiye edilir. Örneğin, doğa yürüyüşü, bir nehirde ya da denizde yüzmek de harika seçeneklerdir.
Bu sporları, aileniz ile geçirdiğiniz zaman ile, hobileriniz ile ya da boş zamanınız ile birleştirebilirsiniz.
5. Çok Aktif
Çok gergin ya da stresli olmayıp da aktif olan birisinin kardiyovasküler bir etkinliği seçmesi daha uygun olur.
Dans etmek ya da aerobik yapmak gibi etkinliklerde, kalori yakabilir, metabolizmanızı güçlendirebilir ve gece daha rahat bir uyku çekebilirsiniz.
Bugün, bir insanın ihtiyacı ve zevklerine uygun şekilde tasarlanabilen birçok kardiyovasküler egzersizi vardır. Kas güçlendirmesi ya da koordinasyonun arttırılması gibi taleplere uygun şekilde seçilebilir.
6. Agresif
Davranış sorunları olan ergenler gibi agresif olanlar için ise, dövüş sanatları sorunlarını unutmak adına iyi bir seçenek olabilir.
Bu eski teknikler, dövüşmek ile bireyin kendini savunma stilini bir araya getirirken zihinsel sağlığı da geliştirir. Bu insanlar, kendine güvenir ve gücünü nasıl kullanacağı konusunda zeki davranırlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cuenca, E. La personalidad en el deporte. [Internet]. 2014. Disponible en: https://es.slideshare.net/edwincq9/la-personalidad-en-el-deporte
- García-Naveira, A. y Ruiz-Barquín, R. La personalidad del deportista: Una revisión teórica desde la perspectiva de rasgos. Rev Int Med Cienc Act Fís Deporte, 2013; 13 (51): 627-645.
- Pelegrín Muñoz, A. Conducta agresiva y deporte. Cuadernos de Psicología del Deporte, 2002; 2 (1): 39 – 56.