Kolin Vitamini ve Faydaları

Kolin çok önemli bir besin maddesidir ve sinir sisteminin gelişimi için oldukça önemlidir. Birçok farkı faydalarının yanında zihinsel fonksiyonların da gelişmesine yardımcı olur.
Kolin Vitamini ve Faydaları
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Kolin, her gün almamız gereken vitaminleri ve mineralleri içermektedir. B vitamini grubu içinde kabul edilen bu besin maddesi her ne kadar diğer mineraller ve vitaminler kadar bilinmese de, çok önemli bir besin maddesidir ve herkesin günlük beslenme alışkanlığında mutlaka bulunmalıdır. Kolin vitamini ve faydaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edin!

Kolin nedir?

İnsanlarda sinir sistemi

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bu vitamin B vitamin grubu (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 ve b12) içinde kabul edilmektedir. Farklı etkileri dışında, hem beynimiz hem sinir sistemimiz hafıza, ruh halini düzenleme ve kasları kontrol etme gibi işlevler için bu vitamine ihtiyaç duymaktadır. 

Kolin ayrıca vücudumuzda hücre çeperinin oluşturması için kullanılmaktadır. Karaciğerimiz bu vitamini az miktarda üretebilmektedir ama asıl kaynak yediğimiz yiyeceklerden gelmektedir.

Kolinin faydaları

Bu vitamin kasların ve sinir sisteminin düzgün çalışması için oldukça önemlidir.

Bu vitamin tıpkı D vitamini gibi kalsiyum emiliminde büyük bir rol oynamaktadır çünkü omega-3 yağ asitlerinin ve B grubu vitaminlerinin düzgün bir şekilde işlev görmesine yardımcı olur. 

Kolinin bazı yararlarına göz atalım:

1. Sportif performansı güçlendirir

Yaptığımız tüm hareketlerde beynimizin kaslarımız ile düzgün bir şekilde iletişim kurması gerekmektedir. Egzersiz yaptığınız sırada vücudunuzda yeterli derecede kolin bulunmuyorsa, beyinden kaslara olan bu iletişimde gecikmeler meydana gelebilmektedir.

Bu da vücudun çabuk yorulmasına sebep olabilir.

2. Karaciğer sağlığına yararlıdır

Kolin karaciğerde bulunan yağların dışarı atılmasına yardımcı olur ve bu nedenle de karaciğerin hastalıklardan korunmasına yardım eder. Ayrıca karaciğerin süzme, detoksifiye ve  yemeğin enerjiye dönüştürülmesi gibi basit görevlerini de yerine getirmesine yardımcı olur. 

3. Beynin erken yaşlanmasını önleyebilir

Kolinin insanlar yaşlandıkça ortaya çıkan zihinsel yıkım üzerinde olan etkisini araştıran bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Bilim insanları bu vitaminin beynin erken yaşlanmasını engelleyebileceğine dair teoriler üretmektedir.

Kolin kaynağı besinler

Önemli bir vitamin olduğu için, hangi besinlerin kolin içerdiğini bilmeniz ve günlük yemek yeme alışkanlığınıza bu vitamini de dahil etmeniz oldukça önemlidir.

  • Yumurta beyazı
  • Ciğer
  • Sığır eti
  • Bira mayası
  • Yulaf ve yulaf ezmesi
  • Çerezler
  • Baklagiller/fasulyeler

Kolin ve Alzheimer’s

Yaşlı adam alzheimers
Tıp araştırmacıları günümüzde kolinin Alzheimer’s hastalığının tedavisi ve engellenmesi üzerindeki etkilerini araştırmaktadır.

ABD’de bulunan Arizona Devlet Üniversitesi tarafından yürütülen yeni bir çalışma en yıkıcı hastalıklardan biri olan Alzheimer’s hastalığının güvenli ve basit bir şekilde tedavi edilmesine yönelik araştırmalar yapmaktadır.

Nörolojik Dejeneratif Araştırma Merkezi (NDRC) desteği ile araştırmacılar kolinin zihinsel işleyiş üzerindeki etkilerini araştırdı.  Araştırma sonucunda, Alzheimer’s gibi hafıza kaybına neden olan hastalıklarla savaşmak için kolin vitamininin oldukça ümit verici olduğu keşfedildi.

Okuyun: Alzheimer’ın Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Araştırma Alzheimer’s hastalığında ortaya çıkan benzer semptomları gösteren fareler üzerinde yapıldı. Araştırma sonucunda, beslenme düzeninde anneleri normal miktarda kolin alan kemirgenlere kıyasla anneleri daha yüksek miktarda kolin alan kemirgenlerin daha iyi bir seviyede hafızaya sahip olduğu ortaya çıkmıştır. 

Bu sayede, bu vitaminin faydalı etkilerinin bir sonraki jenerasyona aktarıldığı görülmektedir. Bu vitaminin sadece rahimde olan veya süt emen bebekleri değil, bu bebekleri takip eden jenerasyonu da etkilediği gözlemlenmiştir. 

Gebelikte ve emzirme döneminde kolin

hamile göbek
Bu vitaminin hamilelik boyunca alınması bebeğin zihinsel gelişimi için oldukça önemlidir.

Beslenme ve yiyecekler üzerine çalışma yapan kurumlar ve araştırma merkezleri kolinin doğum öncesi için çok önemli bir katkı olduğunu belirtmektedir. Hamilelik boyunca annenin kolin vitamini alması, doğacak çocuğun beyin ve hafıza gelişimini etkilemektedir. 

Hamile veya emziren kadınların günlük beslenme alışkanlıklarına mutlaka kolin vitaminini de dahil etmelidir. Kişi sağlıklı ve dengeli bir şekilde besleniyorsa, genellikle ek katkılara ihtiyaç duyulmamaktadır. 

Yan etkileri

Kolinin çok fazla tüketilmesi balık kokusunu andıran bir vücut kokusuna, aşırı terlemeye veya tükürük salgılamaya, düşük kan basıncına neden olduğu gibi karaciğer rahatsızlıklarına da zemin oluşturabilir. Bazı çalışmalar aşırı derecede kolinin tüketiminin kalp hastalıklarına da yol açabileceğini göstermiştir.

Çok fazla kolinin tüketiyorsanız bu yan etkileri de göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Lütfen unutmayınız; kolinin vücudumuz için önemli bir besin maddesidir ve sağlıklı miktarda alındığında vücudumuza faydalı olacaktır. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sherriff JL., O’Sullivan TA., Properzi C., Oddo JL., et al., Choline, its potential role in nonalcoholic fatty liver disease, and the case for human and bacterial genes. Adv Nutr, 2016. 7 (1): 5-13.
  •  Blusztajn JK., Slack BE., Mellott TJ., Neuroprotective actions of dietary choline. Nutrients, 2017.
  • Velazquez R., Ferreira E., Dave N., et al., Maternal choline supplementation ameliorates Alzheimer’s disease pathology by reducing brain homocysteine levels across multiple generations. Molecular Psychiatry, 2019.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.