Konjestif Kalp Yetmezliği Ve Potansiyel 7 Sebebi

Konjestif kalp yetmezliği birkaç farklı hastalığın bir sonucu olabilir. Kalp ile ilgisi olmayabilir de, ancak yine de bu durumun varlığını da belirliyor olabilirler.
Konjestif Kalp Yetmezliği Ve Potansiyel 7 Sebebi

Son Güncelleme: 15 Şubat, 2019

Konjestif kalp yetmezliği; kalp, vücudun geri kalanına kan pompalamakta güçlük çektiğinde gelişen kronik bir durumdur. Bu durumun sonucunda, hücrelerin oksijen alması zorlaşır.

Konjestif kalp yetmezliği kalbin sol tarafını veya sağ tarafını etkileyebilir, bazen her iki tarafı da ilgilendiriyor olabilir.

Geliştikçe, kan vücudun diğer bölgelerinde birikebilir ve sıvı tutulumuna neden olur. Bundan dolayı, vücudun diğer organları ciddi sonuçlara maruz kalma eğilimine girer.

Ayrıca, akciğerler, karaciğer ve gastrointestinal sistem ile ilgili problemlerde kendini gösteren enflamasyon oluşturur.

Erken dönemlerde önemli bir etkisi pek yoktur. Fakat günler geçtikçe zorluklar ortaya çıkmaya başlar. Bunlar; yorgunluk, düzensiz kalp atışı, nefes darlığı ve diğer sağlık koşulları şeklinde olabilir.

Çoğu vakada, diğer kardiyovasküler hastalıklar tarafından üretilir. Bu yazımızda, konjestif kalp yetmezliği hakkında bilgi vermek ve 7 olası nedenini ayrıntılı olarak sizinle paylaşmak istiyoruz.

1. Koroner arter hastalığı

damar tıkanıklığı ve alyuvarlar

Koroner arter hastalığı, kalbin arter duvarlarında plak birikimi ile oluşur.

Bu durum oldukça tehlikelidir ve kan akışını engelleyebilir. Daha ciddi vakalarda, kalp krizine neden olabilir. Kalp krizi ölümcül olabilir, ancak uygun bir zamanda buna yakalanırsanız hayatta kalma olasılığınız yüksektir.

Yüksek kolesterol, yüksek kan basıncı ve diyabet, bu sorunu geliştirme riskini önemli ölçüde artırır.

2. Hipertansiyon

Yüksek kan basıncı veya hipertansiyon, koroner atardamarlardan akan kan basıncında bir artış olduğunda ortaya çıkar. Bu toplumda genel bir problemdir çünkü dünya çapında milyonlarca insanı etkilemektedir. Ölüm oranını artıran birçok hastalıkla bağlantılıdır.

Bu, tedavi edilmediğinde ciddi ve ölümcül komplikasyonlara neden olabilen, asemptomatik (semptomsuz) bir durumdur. Kalbe, böbreğe ve bilişsel sistemlere zarar vermemek için kan basıncını kontrol etmek önemlidir.

3. Dilate kardiyomiyopati

kalbi sıkışan asyalı kadın

Dilate kardiyomiyopati, ventriküler genişleme ile karakterize edilen, ilerleyen bir kalp kası hastalığıdır.

Kalp yetmezliğinin üçüncü en yaygın nedenidir. Ayrıca, kalp naklinin genel nedenlerinden biridir.

Temel risk faktörü kalıtımla ilgilidir. Aynı zamanda enfeksiyona ve toksinlere maruz kalma ile de bağlantılıdır.

4. Tiroid hastalıkları

Bazı metabolik ve hormonal değişiklikler tiroid bezinden kaynaklanır. Bunların, artan kalp yetmezliği riski ile yakın bir ilişkisi vardır.

Kardiyovasküler ve dolaşım sistemlerindeki değişiklikler hipotiroidizmi ve hipertiroidizmi başlatabilir. Her ikisi de kalp kasına zarar verebilir. Genelde, tespitini ve kontrolünü kolaylaştıran bir grup iç ve dış semptomlar vardır.

5. Böbrek hastalığı

böbrek ultrason görüntüsü

Birçok kişi bunu bilmese de, böbrek fonksiyonunun kardiyovasküler, lenfatik ve dolaşım fonksiyonları ile çok yakından ilgisi vardır. Hastalıktan dolayı, bazı böbrekler toksinleri filtreleyemezler ve mineralleri dengeleyemezler.

Böylece, tansiyon problemleri başlar ve bu da diyabet, kalp krizi ve üriner sistem enfeksiyonu riskini artırır. Böbrek hastalığı, şiddetli ve kronik olduğunda, genelde yetişkinlerde kalp yetmezliğinden sorumludur.

6. Diyabet

Diyabet, insülinin yokluğuna bağlı olarak, kandaki artmış glikoz seviyeleri ile karakterize edilen bir hastalıktır. Pankreas tarafından salgılanan bu hormon kandaki şeker seviyesini korumakla görevlidir. Aynı zamanda bir enerji kaynağı olarak da hizmet eder.

Diyabet hastaları şeker seviyelerini kontrol altında tutmalıdır. İlerlemiş diyabette, göz hasarına, sinir sistemi hastalıklarına ve kalp sağlığına yönelik risklere neden olabileceğinden, bu özellikle geçerlidir.

Bu yazımızı da okumanızı öneriyoruz: Diyabette aloe vera kullanmak için 7 neden

7. Hemokromatoz

tüp içinde kan örneği

Hemokromatoz, demirin dokularda ve organlarda anormal birikimi ile karakterize kalıtsal bir hastalıktır.

Bu maddenin etkili bir şekilde metabolize edilememesi nedeniyle, karaciğer, kalp ve pankreas gibi organlarda toksine dönüşür. Komplikasyonlar, hastanın yaşam kalitesini etkileyen tiroide, diyabete, kalp yetmezliğine ve diğer ciddi hastalıklara dönüşür.

Konjestif kalp yetmezliğinden kaçınmak için bu koşulların kontrolü ve zamanında tedavisi en önemli noktadır. Herhangi bir anormallik olursa, en iyi fikir acil bir şekilde tıbbi yardım almaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.