Konuşma Yoluyla Alzheimer Hastalığının Erken Teşhisi
Alzheimer hastalığının erken teşhisi için geliştirilmiş yöntemler sayesinde artık hastalar çok daha rahat nir yaşama kavuşma şansına sahipler.
Bir insanın ruhu, anılarıdır. Onlar olmadan, kimliğinizi, fikirlerinizi ve hislerinizi kaybedersiniz.
Bu sebeple, böyle bir hastalığa yakalanmak korkunçtur. Gerçekte kim olduğunuzu bilmeden ilerlemek ya da nefes almaya devam etmek hayal edilemez gibi gözüküyor.
Bu nedenle birçok araştırmacı kariyerlerinin büyük bir bölümünü bu olağanüstü durum ile mücadele etmek için ayırmışlardır. Tedavi hala uzak olsa da, erken teşhis alanında büyük bir ilerleme kaydedildi.
Bu gelişmeler, Basque County Üniversitesindeki biyomedikal mühendislerinden oluşan bir ekibin yöntemlerini içerir. Alzheimer hastalığının konuşma yoluyla nasıl erkenden saptanabileceğini keşfettiler.
Bu, cerrahi bir müdahale gerektiren bir test değildir. Gerçek şu ki, hastalar değerlendirilmekte olduklarının farkına bile varmazlar.
Bu test, bir hikaye anlatılırken, konuşma ve kelimeleri hatırlama kabiliyetlerinin test edilmesine dayanmaktadır.
Bu, klasik kelime dizisinin tekrarlanmasından çok daha iyi bir testtir çünkü bu şekilde hasta değerlendirme olduğunun farkına varır.
Teste tabi tutulduklarını bilirlerse gergin olmaları ve daha fazla hata yapmaları daha kolay olur.
Ayrıca bakınız: Yetersiz Uyku Alzheimer Riskini Artırır Mı?
Alzheimer hastalığının erken teşhisi hiç bu kadar kolay olmamıştı
Genel olarak, bir kişinin Alzheimer hastalığından şüphelenilmesi durumunda, klasik yol olan oldukça zorlu bir test süreci başlar: kan tahlilleri, MRI’lar, BT taramaları.
Bu durum hastalar için büyük bir işkenceye dönüşebilir, buna ek olarak bir de bu sağlık hizmetleri yüksek maliyetlidir.
Fakat konuşma yoluyla Alzheimer hastalığının tespit edilmesi yöntemi, bu duruma bir son verdi.
Potansiyel hastadan hayatındaki bir anı hakkında rahat bir ortamda konuşması istenir. Bu arada doktor hikayedeki değişiklikleri değerlendirmek için bu sohbeti kayıt altına alır.
Basque araştırma ekibi bazı kelimelerin hatırlanmasında duraklamaların önemini vurguluyor.
Alzheimer hastalarının sahip olduğu ilk bulgulardan biri, hastalık çok ilerlememiş olsa bile, kelimeleri unutmalarıdır.
Birdenbire, mikrodalga ya da saç fırçası gibi günlük eşyaların adlarını hatırlamakta güçlük çekerler. Bunlar akıllarından silinmiş değildir, ancak anlatmak istedikleri şeyin tam kelimesini bulmak için aramaları gerekir.
Konuşma yoluyla Alzheimer hastalığının erken teşhisi, binlerce insanın hayatını kurtarır
UPV ekibi bu yeni yöntemin önemine dikkat çekti, çünkü 46 milyondan fazla kişi bu hastalıkla mücadele ediyor.
Buna ek olarak, yeni çözümler geliştirilmediği takdirde hasta sayısının artacağını düşünüyorlar.
Bu nedenle böyle bir testi gerçekleştirmek önemlidir. Beyin çok fazla hasar görmeden doktorların bu hastalığa karşı savaşabilmesini sağlar.
Bu şekilde hastalar hafızalarını güçlendirmek için egzersizler yapmaya başlayabilirler, böylece sevdiklerimize ya da kendimize ait gerçekler zamanla kaybolmaz ya da hasar görmez.
Bu araştırmanın faydaları, onu destekleyen kurumlarda görülebilir. Bunların arasında İspanya’da tanınmış üniversiteler de var, ancak onları destekleyen birçok aile birlikleri de var.
Aile üyeleri bu buluşlar ile kendilerini rahat hissediyorlar
Hiç şüphe yok ki Alzheimer hastaları çok sıkıntılı süreçlerden geçiyorlar.
Bununla birlikte, aile üyeleri de kendilerini nasıl tepki vereceklerini bilemedikleri beklenmedik olaylarda oluşan korkunç bir girdabın içinde buluyorlar.
Diğer benzer hastalıklarda da olduğu gibi hastalar çoğunlukla kendilerini soyutlar ve yollarını kaybetmiş gibi olurlar.
Bu sebeple aile dernekleri onlar için hem sığınılacak bir yer hem de ölçülemeyecek bir yardım teşkil ediyorlar.
Ayrıca bakınız:Alzheimer’ın Belirtileri Nasıl Anlaşılır?
Aynı süreçlerden geçen başka hastaların da olduğu bir grup içinde, en azından, bir nebze de olsa kendilerine bakabilecekleri bir yer buluyorlar.
Bu ihtiyaç, hayatlarındaki en önemli insanların birer birer ortadan kaybolacağı düşünülürse, onların bu durumunu her gün daha yönetilebilir yapabilmek için bir fırsattır.
Bu nedenle, konuşma yoluyla erken teşhis gibi, bu tip yöntemler için girişimlere destek veriyorlar. Doktorların en sonunda bu hastalığı sona erdirecek bir yol bulabileceğini umuyorlar.
Doktorların bu hastalık için çabalarını takdirle karşılayanlar sadece bu aile birlikleri değil, hepimiz bunun farkında olmalıyız. Bu hastalık yarın bir gün bizim de ailelerimizi, hatta bizi etkileyebilir.
Bilindiği üzere, Alzheimerın erken başlangıç durumları daha yaygın hale gelmektedir.
Bu nedenle, erken teşhis konusundaki yenilikler bilinmeli ve bu mücadelede daha fazla araştırma için bir ivme kazanılmalıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Morley, J. E., Farr, S. A., & Nguyen, A. D. (2018). Alzheimer Disease. Clinics in Geriatric Medicine. https://doi.org/10.1016/j.cger.2018.06.006
- Iqbal, K., & Grundke-Iqbal, I. (2008). Alzheimer neurofibrillary degeneration: Significance, etiopathogenesis, therapeutics and prevention: Alzheimer Review Series. Journal of Cellular and Molecular Medicine. https://doi.org/10.1111/j.1582-4934.2008.00225.x
- Musiek, E. S., Xiong, D. D., & Holtzman, D. M. (2015). Sleep, circadian rhythms, and the pathogenesis of Alzheimer disease. Experimental & Molecular Medicine. https://doi.org/10.1038/emm.2014.121
- Nunomura, A., Castellani, R. J., Zhu, X., Moreira, P. I., Perry, G., & Smith, M. A. (2006). Involvement of oxidative stress in Alzheimer disease. Journal of Neuropathology and Experimental Neurology. https://doi.org/10.1097/01.jnen.0000228136.58062.bf