Kozmetikte Uzak Durulması Gereken Toksik Maddeler
Pek çok kozmetik ürününde toksik maddeler bulunur ve bu maddelerin çoğu telaffuz dahi edemeyeceğimiz isimlere sahiptir. Bu yazımızda, etiketlerindeki malzemelere bakarak uzak durmanız gereken makyaj ürünlerini keşfedeceğiz.
Kozmetikte Uzak Durulması Gereken Toksik Maddeler
Kozmetik ürünler yüzünden alerjik reaksiyonlar yaşamış olabilirsiniz. Bunun sebebi, bu ürünlerin aşağıdaki toksik maddelerden bazılarını içermesidir:
1. Parabenler
Parabenler, deodorant, diş macunu, saç kremi ve şampuanlar gibi pek çok üründe bulunur. Az miktarda kullanılmaları toksik olmasa da, bu kimyasal maddelere sürekli olarak maruz kalmak sağlığınızı bozabilecek sorunlara yol açabilir.
Buna ek olarak, bu tür koruyucular hassas ciltlerde kafa derisinde ve ciltte tahrişe neden olabilir. Eğer kullandığınız ürün metilparaben etilparaben, Propylparaben, Butilparaben veya izobütilparaben içeriyorsa, paraben var demektir.
2. Kurşun
Pek çok rujun içerisinde kurşun olduğunu biliyor muydunuz? Ruj satın alırken içerisinde neler olduğuna çoğu zaman bakmayız. Dahası, bu ürünleri içlerinde toksik maddeler olduğunu bilmeden kullanıyoruz.
Rujda bulunan kurşun miktarının çok küçük olduğu doğrudur. Bununla birlikte, bilimsel araştırmalara bakıldığında miktarı önemli olmaksızın kurşunla temas sağlığa zararlıdır. Kurşun bir nörotoksindir ve küçük dozları bile tehlikeli olabilir.
3. Silikon
Kozmetik ürünlerinde uzak durmanız gereken bir diğer madde ise silikondur. Maalesef, bu madde pek çok makyaj malzemesinde bulunur. Kurşun kadar toksik olmasa da, silikonun da cilde olumsuz etkileri vardır.
Silikon, daha sağlıklı ve tek tip bir görüntü vererek cildi yumuşatır. Bu avantajının yanı sıra, terlemeye engel olur çünkü gözeneklerinizi tıkar.
4. Amonyak
Boyanın saça daha iyi nüfuz etmesini sağladığı için, amonyak saç boyalarında ve beyazlatıcılarda sıklıkla kullanılır. Bununla birlikte, yıllar içerisinde amonyak bileşimi kafa derisine daha uygun hale getirilse de, yine de zararları vardır.
Kozmetik firmalarının kullandığı kimyasal maddelerin içinde amonyak en kötülerinden biridir. Cildinize veya gözlerinize temas ettiği anda, nemle etkileşime girer ve amonyum hidroksite dönüşür.
Bu madde, hücre zarlarına cevap vererek hücreleri öldürür. Bunun sonucunda da, daha fazla zarara sebep olan inflamasyon oluşur. Amonyak, kafa derisinde tahrişe veya saç dökülmesine neden olur. Ayrıca, egzamadan ve seboreik dermatitten muzdarip kişilerde kullanımı tavsiye edilmez.
5. Ftalatlar
Kozmetikte uzak durmanız gereken bir diğer madde ise ftalatlardır. Bu bileşen tırnak parlatıcılarında, allıklarda, bebek losyonlarında, pudralarda ve şampuanlarda bulunmaktadır.
Ftalatlar ile ilgili sorun, kurşunda da olduğu gibi, cildin bu maddeyi emmesidir. Buna ek olarak, ftalatlar hormonal sistemde değişikliklere yol açabilir.
Buna ek olarak, Rochester Üniversitesindeki araştırmacılar, ftalatlar ile karın yağları arasında bir ilişki olduğunu öne sürmüşlerdir. Ayrıca, bu maddeye fazla maruz kalmanın insülin direncini artırdığını söylemektedirler. Bu nedenle ftalatlar diyabet riskini artırmaktadır.
Okuyun: Evinizdeki 7 Zehirli Eşya
6. Formaldehit
Bu madde, yüksek risk sınıfındadır ancak pek çok şirket bu maddeyi ürünlerinde kullanmaktadır. Bununla birlikte, Dünya Sağlık Örgütü formaldehitlerin kanserojen olduğunu belirttikten sonra, şirketler bu maddenin kullanımını ortadan kaldırmışlardır.
Formaldehitler, saç şekillendirici jellerde ve ojelerde bulunmaktadır ve çok az miktarı bile oldukça tehlikelidir. Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı, bu maddenin 10 milyonda sadece bir grup kişinin gözünde sulanmaya, yanma hissine, bulantıya ve nefes almada zorlanmaya neden olduğunu açıklamıştır. Günümüzde, bu maddeyi bulmak zordur ancak yine de dikkatli olmalısınız.
7. Etanolamin Bileşikleri
DEA (dietanolamin), MEA (monoethanolamine) ve TEA (trietanolamin) sabunlara, kremlere, mumlara, saç kremlerine ve boyalarına, ev temizleme ürünlerine, tıraş jellerine, farmasötik merhemlere, eyeliner ve rimele, güneş kremlerine ve makyaj bazlarına eklenen kimyasal bileşiklerdir.
Kanserojen olmalarının yanı sıra, yapılan araştırmalara göre bu maddeler sperm yapısını değiştirdiğinden erkeklerde üreme sağlığını etkilemektedir. Buna ek olarak, böbreklerde ve karaciğerde birikebilen bu maddeler organların zehirlenmesine ve çarpıntı gibi nörotoksik etkilere yol açabilir.
Bir diğer araştırmaya göre, annenin DEA’ya maruz kalması çocuklarda beyin gelişimini ve hafıza fonksiyonunu kalıcı olarak etkileyebilir. Ayrıca, bu üç madde saç uzamasını geciktirir.
Özetlemek gerekirse
Güzellik ürünleri için ne kadar para harcamaya gönüllüsünüz? Kozmetik ürünler kullanırken uzak durmanız gereken bir sürü zararlı madde vardır.
Maalesef, pek çoğumuz kullanacağımız ürünlerin etiketlerini incelemiyoruz ve bu yüzden de kendi sağlığımızı ve çocuklarımızın sağlığını riske atıyoruz. Dikkatli olun ve satın almadan önce ürünlerin etiketlerini okuyun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bocca, B., Pino, A., Alimonti, A., & Forte, G. (2014). Toxic metals contained in cosmetics: A status report. Regulatory Toxicology and Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.yrtph.2014.02.003
- Chiari, B. G., José de Almeida, M. G., Corrêa, M. A., & Isaac, V. L. B. (2012). Cosmetics Quality Control. In Latest Research into Quality Control. https://doi.org/10.5772/51846
- Saillenfait, A. M., & Laudet-Hesbert, A. (2005). Phthalates | Phtalates. EMC – Toxicologie-Pathologie. https://doi.org/10.1016/j.emctp.2004.10.003