Kronik Kabızlık ile Daha İyi Yaşamak İçin 5 İpucu

Kronik kabızlık vücudun dışkı geçirebilme becerisini etkiler. Bundan dolayı enflamasyon ve ağrıya da neden olabilir. Bununla başa çıkmak için 5 ipucunu bu yazımızda keşfedebilirsiniz.
Kronik Kabızlık ile Daha İyi Yaşamak İçin 5 İpucu

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Kronik kabızlık kişinin birkaç gün ya da hafta boyunca düzenli bağırsak hareketleri yaşamakta zorlanması durumudur. Çoğu insan zaman zaman kabızlık çekse de, bazıları şiddetli bir şekilde acı çeker ve sonunda iltihaplanma ve ağrı yaşar.

Tedavi için sentetik müshiller ya da bazı ilaçlar kullanılabilir. Ancak bu, durumun temel nedenine ve kişinin mevcut sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Peki başka hangi önlemler kronik kabızlık durumunu kontrol etmeye yardımcı olur?

Yaşam tarzı değişiklikleri de bu durumun tedavisinde çok önemli bir rol oynar. Bu nedenle, sizinle bu durumu kontrol etmenize yardımcı olabilecek ipuçlarını paylaşmak istiyoruz.

Kronik Kabızlık İle Daha İyi Yaşamak İçin İpuçları

Huzursuz bağırsak sendromu, Parkinson hastalığı ya da diyabet gibi hastalıklar kronik kabızlık yaşanmasına neden olabilir. Bununla birlikte, bu durum çoğunlukla düşük lifli bir beslenme düzeni ve hareketsiz bir yaşam tarzı ile ilgilidir.

Bu nedenle öncelikle günlük alışkanlıklarınızı, özellikle de beslenme düzeninizi iyileştirmeniz gerekir. Amaç, bağırsak hareketlerini eski haline getirmek adına dışkının bağırsaklardan daha verimli geçmesine yardımcı olmaktır. Bu işe yaramazsa, doktorunuz size alternatif tedaviler önerebilir.

1. Kronik Kabızlığı Kontrol Altına Almak İçin Egzersiz Yapın

Hulahop ile egzersiz yapan bir kadın.
Fiziksel egzersizin bağırsaklarınız da dahil olmak üzere vücudunuzun tüm bölgelerine faydalı olduğu kanıtlanmıştır.

Düzenli egzersiz yapmak bağırsak fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olur, böylece kronik kabızlığı kontrol altına alır. Bağırsakların kas aktivitesini arttırır ve içeride kalmış atıkların atılmasına yardımcı olur. Bu aktivite aynı zamanda stres ve uyku alışkanlıkları üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. Buna ek olarak, kardiyovasküler sağlığı iyileştirir ve genellikle fiziksel ve zihinsel sağlığı da destekler.

Bu faydaları elde etmek için gününüzün 20 ila 30 dakikasını egzersiz yapmaya ayırmaya çalışın.

2. Stresinizi Kontrol Edin

Pek çok insan stresli durumlarda stresi görmezden gelmeyi seçer, ancak bu kronik kabızlık semptomlarını kötüleştirebilir. Bundan dolayı, bu durumla hayattan daha çok zevk almak istiyorsanız, stresle başa çıkmanın yollarını bulmalısınız.

Neyse ki, günümüzde birkaç dakika içinde semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olan birkaç tedavi vardır. Meditasyon, yoga ve nefes egzersizleri bunların en popüler olanlarındandır. Masaj ve aromaterapi seansları da faydalıdır.

3. Kronik Kabızlığı Tedavi Etmek İçin Daha Fazla Su İçin

Kronik kabızlık ile savaşmak için bol su içen bir kadın.
Dehidrasyon, dışkının sertleşmesine ve daha az bağırsak hareketi yaşanmasına neden olur.

Su ya da diğer sağlıklı sıvıları yetersiz miktarlarda tüketmek bağırsak hareketlerini etkileyebilir. Hatta, uzun süreli kabızlık vakalarının çoğu vücudun susuz kalmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, bundan kaçınmak için gün boyunca bol su içmeniz gerekir (yaklaşık olarak en az 6-8 bardak).

Yaşınızın, mevcut sağlığınızın ve alışkanlıklarınızın ne kadar sıvıya ihtiyacınız olduğunu belirlediğini unutmayın. Bundan dolayı, örneğin belirli hastalıklardan muzdarip olduğunuzda ya da egzersiz sırasında su alımınızı artırmanız gerekir.

4. Bir Rutin Oluşturun

Yaşam tarzı alışkanlıklarında sık sık değişiklik yapılması da bağırsak hareketlerine zarar verebilir. Düzensiz bir beslenmeye sahip olmak, yeterince uyumamak ya da tuvalete gitme dürtüsüne direnmek vücudun doğal ritimlerini değiştirebilir.

Bu nedenle, kronik kabızlık tedavisine yardımcı olmak için iyi bir rutin oluşturmalısınız. Bu da stresi ve durumu kötüleştiren diğer duygusal patlamaları azaltır. Bir rutin oluşturmak için bazı ipuçları:

  • Yemek için sabit bir program takip edin.
  • Tuvaleti kullanmak için kesintisiz zamanlar planlayın.
  • Tuvalete gitme ihtiyacını asla göz ardı etmeyin.
  • Sabit bir uyku programı oluşturun ve her gece 8 saat uyumaya çalışın.
  • Aç karnına bir bardak su için.

5. Kronik Kabızlığı Tedavi Etmek İçin Beslenmenize Daha Fazla Lif Ekleyin

Lif bakımından zengin bazı gıdalar.
Lifli bir diyetin bağırsak sağlığınız için büyük faydaları vardır.

Kronik kabızlık ile baş etmenin en etkili yollarından bir tanesi beslenmenizdeki lif miktarını arttırmaktır. Lif, diğer besinler ile birlikte, daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur ve bağırsak florasını düzenler. Bir takviye olarak mevcut olsa da, bunu elde etmenin en iyi yolu daha lifli yiyecekler tüketmektir. Elbette, çok fazla lif almamalısınız çünkü bu da ters etki yaratabilir. Lifi şunlarda bulabilirsiniz:

  • Tam tahıllar
  • Kabuklu yemişler ve tohumlar
  • Meyveler: kırmızı meyveler, elma, portakal, muz, armut, kuru üzüm, incir ve erik.
  • Sebzeler: brokoli, ıspanak, tatlı patates, havuç, balkabağı, avokado ve bezelye.
  • Baklagiller
  • Un

Lütfen dikkat edin: Maksimum lif miktarını elde etmek için meyvenin bütün olarak yenmesi gerekir. Meyve suyu yapmak meyvelerin liflerini büyük miktarda kaybetmesine neden olur.

Karnınızda enflamasyon mu var? Bağırsaklarınızı düzenli olarak hareket ettirmekte zorlanıyor musunuz?

Eğer kronik kabızlık semptomları yaşıyorsanız, yukarıdakileri uygulamaya başlamaktan çekinmeyin. Birkaç gün sonra bir düzelme olmazsa, doktorunuza ya da eczacınıza danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.