Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir
Kronik Yorgunluk Sendromu (KYS), günümüzün sık rastlanan hastalıklarından biridir. Kronik yorgunluk sendromu yaşayan kişiler devamlı olarak olarak yorgun ve bitkindirler ve günlük yaşamlarını sürdürmekte zorlanırlar.
Ne kadar çok uyurlarsa uyusunlar devamlı yorgun hissederler. Bu durum uzun bir süre devam edebilir ve sağlık üzerinde zararı etkileri vardır. Bu yazımızda, kronik yorgunluk sendromu hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Kronik Yorgunluk Sendromu: Nedenleri ve Belirtileri
Kronik yorgunluğun en sık görülen belirtileri:
- Aşırı yorgunluk
- Baş ağrısı
- Boğaz ağrısı
- Genel kas ağrıları
- Vücudun bazı bölgelerinin dokunmaya karşı hassaslaşması (koltuk altları ya da boyun gibi)
- Lenf bezlerinin şişmesi
- Eklem ağrıları
- Derinin nedensiz şişmesi ya da kızarması
- Unutkanlık
- Hafıza sorunları
- Uyku bozukluğu
- Yorgun olarak uyanmak
- Motivasyon eksikliği
- Aşırı uykulu olma
- Yeme bozuklukları
Kronik yorgunluk sendromuna neyin yol açtığı ya da neyin tetiklediği henüz tam olarak bilinmemektedir; fakat şunlarla bağlantısı olduğu düşünülmektedir:
- Bağışıklık sisteminin zayıflığı,
- Virüsler
- Stres,
- Aşırı kaygı ya da endişe,
- Uzun süre boyunca aşırı çalışma,
- Baskı,
- Gıda dengesizliği (vitamin, protein ya da demir eksikliği)
- Depresyon
Kronik yorgunluk sendromunun teşhis edilmesi zor olabilir; çünkü pek çok durumda doktorlar bu durumu kendi başına bir hastalık olarak değil, bir grup belirti olarak ele almaktadır.
Bu yazımızı da okuyun: Yorgunlukla Mücadele Etmenin 10 Yolu
İlk adım, bir uzmana danışmak ve mümkünse kan testleri yaptırarak vücutta herhangi bir besin eksikliği olup olmadığını belirlemektir. Kronik yorgunluk tedavisinin, belirtileri azaltmak ve bağışıklığı kuvvetlendirmek olmak üzere iki etkisi vardır.
Kronik Yorgunluğa Karşı Beslenme
Kronik yorgunluk sendromu için bazı doğal tedavi yöntemleri kullanılabilir:
- Zencefil: Zencefilin antiviral özelliği KYS’yi tedavi etmeye yardım eder. Her gün bir tatlı kaşığı zencefil kökünden yapılmış bir bardak çay içmek önerilir.
- Maca Kökü: Maca kökü, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve yorgunluk ve bitkinliğin önüne geçmek için birebirdir. Aynı zamanda iyileştirici etkisi de vardır. Kahvaltınızla beraber bir tatlı kaşığı maca kökü yiyin. Peynirin ya da ekmeğin üzerine serpebilir veya süte karıştırabilirsiniz.
- Kenevir tohumu: Kenevir tohumu, içerdiği magnezyum sayesinde faydalıdır. Her gün bir avuç kenevir tüketmek önerilir. Salataların, çorbaların, sulu yemeklerin ya da sosların üzerine serpebilirsiniz.
- Arı poleni: Arı poleni gençleştirici etkisiyle bilinir. Fiziksel performansı ve doğurganlığı artırmak için kullanılması önerilir. Bağışıklık sistemine en çok yararı sağlaması için balla karıştırılabilir. Her gün aç karnına bir tatlı kaşığı yiyebilirsiniz.
- Tavuk suyu: Tavuk suyu genellikle içerdiği karnosin ve anserinden yararlanmak için tavuk ayakları kullanılarak hazırlanır. Bunlar vücudumuzun savunma sistemini güçlendirmeye ve ruh halindeki değişkenlikleri önlemeye yardımcı olur. Dört hafta boyunca, her gün bir kase, tüketebilirsiniz.
Yorgunluğa karşı popüler ev yapımı çareler
- İki çorba kaşığı geven otunu bir bardak kaynar suya atın. Üstünü kapatın ve soğumaya bırakın. Bu karışımı günde iki kere için. Zayıflamış bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardım edecektir.
- İki çorba kaşığı kirpi otu (ekinezya) tozunu bir bardak suda kaynatın. Ateşten alın ve soğumaya bırakın. Dört hafta boyunca her gün bir bardak için. Eğer hamileyseniz bunu kullanmayın. Bu yöntem, vücudun doğal savunmasını harekete geçirir.
- Bir bardak soya sütünü bir çorba kaşığı yer fıstığıyla karıştırıcıdan geçirin ve bu karışımı her gün için. Bu karışım iyi bir doğal enerji kaynağıdır; ancak fazla kalorili olduğu için kilo problemi olanların kullanması önerilmez.
- İki çorba kaşığı ginko bilobayı (mabet ağacı) bir bardak kaynar suya atın, üstünü kapatıp soğumaya bırakın. Beyindeki dolaşımı artırmak için günde bir bardak için. Hafızayı ve konsantrasyonu güçlendirmeye yardım edecektir.
- Küçük bir tarçın kabuğunu, bir adet karanfili ve biraz limon kabuğunu bir kavanoza koyun ve ağzını sıkıca kapatarak 10 gün boyunca bekletin. İçine 400 gr bal ve bir litre su ekleyip bu karışımı yarıya inene kadar kaynatın. Soğuduktan sonra tüketin.
- Bir litre kaynar suya bir tatlı kaşığı toz tarçın, bir çorba kaşığı zencefil, bir avuç kakule tohumu, bir çorba kaşığı bal ve iki çorba kaçığı maca tozu ekleyin. Ateşten alın ve soğumasını bekleyin. Sabahları ve öğleden sonra birer bardak için. Kronik yorgunluktan şikayetçi olanlar için mükemmel bir tedavidir.
- Katı meyve sıkacağında iki havucu ve bir elmayı sıkın. Bir kasenin içinde bir tatlı kaşığı arı polenini, bir tatlı kaşığı balı ve bir tatlı kaşığı biberiyeyi macun kıvamına gelinceye kadar karıştırıp meyve suyuna ekleyin. Bir çorba kaşığı buğday tohumu ve bira mayası ilave edin. Sabahları bu karışımı için.
Kronik yorgunluktan korunmak için öneriler
- Alışılmışın dışında yorgunluk belirtileri hissetmeye başlar başlamaz ya da bu belirtiler “normalden” daha sık hale geldiğinde hemen doktora gidin.
- Gününüzü çalışma ve dinlenme olarak ikiye ayırmaya gayret edin.
- Yavaş yavaş egzersiz yapmaya başlayın. Önce haftada birle başlayıp haftada üçe kadar çıkın.
- Alkolden ve kafein içeren içeceklerden (kahve, kola vb.) uzak durun.
- Yoga, meditasyon ve masaj gibi aktivitelerle stres düzeyinizi olabildiğince azaltın.
- Her gün sekiz saat uyuyun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Mansilla, F. (2003). El síndrome de fatiga crónica: del modelo de susceptibilidad a la hipótesis de la cadena de estrés en el área laboral. Revista de La Asociación Española de Neuropsiquiatría 19–30.
- Casas Rivero, J. (2009). Síndrome de fatiga crónica. Pediatria Integral 13, 277–284.
- Ayala, E. (2009). Psiconeuroinmunología Interrelación entre los sistemas nervioso, endocrino e inmunitario. Ambito Farmacéeutico 110–116.
- Zapatera, B., Prados, A., Gómez-Martínez, S., and Marcos, A. (2015). Inmunonutrición: Metodología y aplicaciones. Nutricion Hospitalaria 31, 145–154.