Küba Bir Kanser Aşısı Geliştirdi ve Bunu Dünya ile Paylaşıyor
Kanser aşısı fikrinin bilimkurgu olduğu zamanları hatırlıyor musunuz? Her geçen gün bu hedefe daha da yakınlaşıyoruz. Dünyadaki en iyi bilim insanları çabalarını bu yıkıcı hastalığa son vermeye odakladılar.
Kökeni ne olursa olsun: Dünyadaki her ülke, hastalıklara tedavi bulmak ve onları tedavi etmek için kaynaklarını paylaşıyor. Dünyadaki en iyi zihinler bu amaca ulaşmak için çalışıyor.
Amerika Birleşik Devletleri ve Küba arasında gelişmekte olan ilişkiler bunun bir kanıtı. ABD ve Küba arasında gerçekleşen yeni bir anlaşmadan şaşırtıcı haberler geliyor.
Bu iki ülke, şimdiye kadar akciğer kanserine karşı geliştirilmiş ilk kanser aşısını üretmek için, Kübalı bilim insanların başarıya ulaştığı bu aşının bilgi paylaşımını kabul ettiler.
Bununla birlikte, bu koruyucu bir ilaç veya bir tedavi değildir. Hastalığın gelişimini yavaşlatıyor, böylece hastalık son aşamasına ulaşmak yerine kronik hale geliyor.
Bu kemoterapi ve radyasyonu gereksiz hale getirecektir. Böylelikle kanser hastalığının en kötü kısımlarından kaçınmak mümkün olacak. Bu, bilim ve yeni ortaklıklar sayesinde daha katlanılabilir hale gelmiş olsa da, her zaman kanserin başa çıkılması en zor kısımlarından biri olmuştur.
Ayrıca bakınız: Akciğer Kanserinin Nedenleri Ve Teşhisi
Akciğer kanseri için yeni sürpriz aşı
Projenin direktörü Fernando Ravsberg’e göre, aşı birçok yeni avantaj sağlıyor.
Tüm tümörlerin bir ortak noktası var. Bunlar büyümeleri için gerekli olan bir molekül taşırlar. Aşı, kanserin daha fazla gelişmesini önleyerek ona karşı çalışır.
Aşı olma, bu hastalığa yakalananların yaşam kalitesini artıracaktır. Kanserden doğrudan ya da dolaylı olarak muzdarip olan herhangi biri, bunun ne kadar önemli olduğunu bilir.
Hastalık ileri aşamalara ulaştığında, yaşam kalitesi katlanarak bozulur. Öyle ki, bazı insanlar tedaviyi bırakmayı tercih ederler.
Küba zaten vatandaşları için bu aşıya erişim sağlıyor. Bununla birlikte, siyaset yabancılar için bunu daha karmaşık hale getiriyor, ancak diğer ülkelerden gelenlerin bu tedaviyi alması hala mümkün.
İlk adım, Küba’nın sağlık sistemine ulaşmak için Servimed ile iletişime geçmek.
Dünyadaki ilk kanser aşısı
Özellikle ABD’nin Küba ile olan ilişkileri karmaşık da olsa, bu aşı Peru ve Paraguay’da da mevcut.
Avrupa da birçok klinik araştırmada kullanıyor, ancak bu oldukça masraflı. Buna ek olarak, bu durum bölgedeki aşı kullanımını 3-4 yıl erteliyor. Bu arada, Kübalı doktorlar projelerini finanse etmek için yabancı yatırımcılar arıyorlar.
Bu anlamda, bu akciğer kanseri aşısı ülkenin diğer dünya güçleriyle olan ilişkilerini de açtı.
Küba Moleküler İmmünoloji Merkezinden (CMI) Einar Blanco, bunun Küba’daki yabancı yatırım kanunları sayesinde daha kolay olacağını belirtiyor.
Yeni düzenleme, CMI’nin diğer ülkelerdeki ortaklarla anlaşmalar imzalamasını sağlıyor. Sözleşmeler, araştırmanın, üretimin veya ticarileştirmenin her aşamasında yapılabilir.
Ayrıca yatırımcılar adanın endüstriyel gelişimine ayrılmış büyük bir liman olan Mariel serbest ticaret bölgesine de erişebilecekler.
Ayrıca okumalsınız: Genelde göz ardı edilen 11 kanser belirtisi
Bir umut ışığı, ilk kanser aşısı
Bu tür bir tedavinin ulaşılabilir olması kesinlikle binlerce insanın hayatını değiştirecek.
Olay sadece hayatta kalmaktan ibaret değil. aynı zamanda bu kronik hastalık deneyiminin yanı sıra yaşanan zorluklarla onurlu bir hayat sürdürmeye devam edebilmek.
Genellikle kanser teşhis edildikten sonra hayat kalitesinde yaşanan düşüş çok derin oluyor.
İlk kanser aşısı daha bir çok projeye ilham verecek.
Bilim insanları, akciğer kanserine karşı aşı oluşturmak için kullanılan işlemleri takip ederek diğer organlar için benzer tedaviler geliştirebilecekler. Doktorlar bu habere coşkuyla yaklaşıyor.
Unutmayın ki insanların %40’ı ömürleri boyunca bazı kanser türlerini gelişme riski altında.
Bu hastalık dünyadaki ölümlerin bir numaralı nedeni olduğu için doktor ve hastada görülen cesaret kırılması anlaşılabilir. Ancak bu yeni aşı akciğer kanseri için taptaze bir nefes olacak.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.