Küçük Bir Mutfağı Dekore Etmek İçin Kullanabileceğiniz 6 Harika Yöntem
Bugünlerde küçük mutfaklar çok yaygın. Ancak endişelenmeyin! Bu yazıda küçük bir mutfağı dekore etmek için kullanabileceğiniz 6 harika yöntemden bahsedeceğiz.
Bu yöntemleri uygularken hem keyif alacaksınız hem de odanıza kişisel bir dokunuş yapmış olacaksınız. Mutfağınız, lezzetli yemekler hazırlayabileceğiniz fonksiyonel ve davetkar bir alana dönüşecek.
Mutfağı yalnızca bulaşık yıkamak ve yemek pişirmek için kullanmayız. Gün geçtikçe mutfaklar, yemek yediğimiz, arkadaşlarımızla takıldığımız hatta boş zamanlarımızı geçirdiğimiz yaşam alanlarına dönüşüyorlar. Zamanımızın çoğunu geçirdiğimiz yaşam alanlarından biri olduklarını da söyleyebiliriz.
Bu yüzden hem fonksiyonel olmalı hem de güzel görünmeliler. Sahip olduğumuz alanın tamamından yararlanabilmek için organizasyon ve düzen gerçekten çok önemli.
Küçük bir mutfağı dekore etmek için kullanabileceğiniz yöntemler
1. Açık tonlar kullanın
Açık renkler odanın daha büyük ve aydınlık görünmesini sağlarlar. Koyu renkler ise odanın daha küçük ve karmaşık görünmesine neden olabilirler.
Bu nedenle mutfağı açık renkler kullanarak dekore etmek, daha geniş ve aydınlık görünmesini sağlayacaktır. Şunlara dikkat etmelisiniz:
- Açık tonlardan kastımız yalnızca beyaz renk değildir.
- Renk katmak için ince dokunuşlar yapmayı deneyin.
- Duvarın yarısı fayansla kaplayıp geri kalanında (üst kısmında) açık renkler kullanabilirsiniz.
2. Mutfağınızı düzenli tutun
Kısıtlı bir alanda yapılması gereken pek çok şey olduğunda organizasyon ve düzen büyük önem taşır.
Rahatça hareket edebilmek, dolapları ve çekmeceli rahatça açıp kapayabilmek için her bir detayı dikkatlice düşünmelisiniz.
Unutmayın, yapmanız gereken her şeyi zorluk çekmeden yapabilmeniz önemlidir. Her şeyin ait olduğu bir yer olması ve olmaları gereken yerde olmaları işleri kolaylaştıracak, daha verimli olmanızı sağlayacaktır.
- Tabakları, bardakları ve kap kaçağı koymak için yüksek dolapları kullanın.
- Genişlik hissi vermesi için bir duvarı boş bırakmaya çalışın.
- Çekmece ayırıcılardan kullanın.
- Tavana kadar uzanan dolaplar, eşyaları koymak için daha fazla alan elde etmenizi sağlar.
- Baharatlar ve bazı mutfak eşyaları tezgahın üzerine konabilir.
Bunu da okuyun: Mutfak Ünitesi Yapmanın 4 Ucuz Yolu
3. Ada mutfak yaptırın
Sabit veya tekerlekli bir ada mutfak seçebilirsiniz. Ada mutfağı pek çok şey için kullanabilirsiniz. Sahip olduğunuz alanı daha verimli bir şekilde kullanmanızı sağlayacaktır.
Pek çok türde, stilde, farklı malzemelerden yapılmış ada mutfak çeşitleri mevcuttur. Sizin için en uygun olanını seçin ve ihtiyaçlarınıza göre ondan faydalanın.
- Mutfağınızı dekore etmek için odanın ortasına sabit bir ada mutfak yerleştirebilirsiniz.
- Hareket etmesini istiyorsanız tekerlekli olan modelleri tercih edebilirsiniz.
- Ada mutfağı kahvaltı masası gibi de kullanabilirsiniz.
- Üstüne bir fırın bile koyabilirsiniz.
- Adanın alt kısmında mutfak eşyalarını koyabileceğiniz bir dolabın bulunması iyi olabilir.
- Odayı bölmek, yemek yeme alanı ve mutfak şeklinde ayırmak için de ada mutfaktan yararlanabilirsiniz.
4. Sahip olduğunuz alanın tamamını kullanın
Mutfağınızın kenarından köşesinden, her tarafından faydalanmalısınız. Sahip olduğunuz alanın tamamını kullanabilmek için her yeri düzenli tutmayı da ihmal etmemelisiniz.
Şunları tavsiye ederiz:
- Yerden tavana kadar, duvarın tamamını kullanmaktan çekinmeyin. Olabildiğince yüksek duvarları ve rafları tercih edin. Böylece eşyaları koyabileceğiniz alan artmış olur.
- Mutfağın düzenli kalması için kutulardan ve sepetlerden yararlanın. Tezgahları temiz tutun.
- Tavanı da kullanın. Mutfağını dekore etmek için tavandan zincirle asılı duran bir raf bile yapabilirsiniz. Kepçe, servis kaşığı gibi büyük mutfak gereçlerini ve tavaları koymak için idealdir.
5. Paslanmaz çelik mutfak gereçleri kullanın
Küçük mutfaklarda paslanmaz çelik mutfak gereçlerinin kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Bunun nedeni paslanmaz çeliğin ayna görevi görmesi. Tahmin edebileceğiniz gibi, böylece mutfak daha geniş ve aydınlık görünebiliyor.
Paslanmaz çelik kullanılarak yapılan buzdolaplarını, bulaşık ve çamaşır makinelerini ve küçük mutfak eşyalarını mağazalarda bulabilirsiniz.
6. Pencereden gelen gün ışığını kesmeyin
Pencereden gelen gün ışığından olabildiğince iyi bir şekilde faydalanmalısınız. Bu yüzden mobilyalarla veya kalın perdelerle gün ışığını kesmeyin. Bunların yerine yarı şeffaf, açık renkli perdeleri tercih edin (beyaz veya bej gibi).
Doğal ışık yeterli olmazsa, yapay ışıklandırmadan da yararlanabilirsiniz. Enerji tasarruflu lambaları kullanmanız en iyisi olacaktır. Aşağıda bahsedeceğimiz tavsiyeleri de gözden kaçırmayın:
- Mutfakta yemek yaparken kullanacağınız alanları ışıklandırın.
- Yemek yeme alanı varsa, yemek masasının olduğu yeri ışıklandırın.
- Dolaplar koyu renkliyse veya çok derinse onların içini de ışıklandırabilirsiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Strack, Jorge Luis (2013). Lámparas bajo consumo : análisis armónico y su impacto en los sistemas eléctricos de potencia. Universidad de la Plata.
- Paloma Migoya Gutiérrez (2010). El color en el diseño de interiores. https://www.academia.edu/26815297/Colores_Diseno_PALOMA_MIGOYA_GUTIERREZ
- Juan Esteban Betancur Cortés (2010). Desarrollo de un mueble de cocina para espacios reducidos. Universidad de Medellín. https://core.ac.uk/reader/47244970