Küçük Çocuklarda Görme Sorunları Nasıl Tespit Edilir
Çocuklarda sık görülen strabismus (şaşılık) ve miyopluk gibi görme sorunları ebeveynlerin tespit edebilmesi açısından nispeten kolaydır. Ancak, diğer görme sorunları kolay kolay fark edilmeyebilir. Bundan dolayı çocuklarda görme sorunları veya göz hastalıklarının varlığına işaret edebilecek bazı semptomlara dikkat etmek önemlidir.
Çocuklarda Görme Sorunları İşaretçileri
Çocuklarda görme sorunları belirtileri ilk etapta fark edilmeyebilir. Ancak, bu belirtiler baş ağrıları ve bulanık görme ile birlikte ortaya çıkabilir.
Çocuğunuz uzak akrabalarını doğru şekilde tanıyamamak ve objeleri yüzüne çok yakın tutmak gibi erken uyarı işaretleri gösterebilir. Bir çocuk ayrıca, özellikle de yorgun ise gözlerini ovabilir. Diğer durumlarda daha iyi görmek için başlarını geriye eğebilir ve baş ağrıları ve bulanık görüşten şikayet edebilirler.
Bir çocuğun hayatının ilk aylarındaki görsel kapasitesi
Bir çocuğun hayatının ilk yılında görüşü aşağıdaki şekilde evrim geçirir:
- 6 hafta. Bebek yüz ifadelerine tepki verir.
- 2-3 ay. Bebek hareketleri algılayabilir ve parlak objeleri gözleri ile takip edebilir.
- 3-6 ay. Bebek ellerine bakar ve etrafındaki aktiviteleri gözleri ile takip edebilir.
- 4 ay. Bebek aynadaki yansımasına gülümseyebilir.
- 6 ay. Bebek hareket eden objeleri gözleri ile takip edip bu objelere uzanmaya çalışabilir.
- 7 ay. Bebek aynadaki yansımasına dokunabilir.
- 9 ay. Bebek bir objeye bakmak için ileriye gidebilir.
- 1 yaş. Bebek görüş alanlarından çıkan oyuncakları ve objeleri arayabilir.
Herhangi bir problemin geri döndürülemez hale gelmeyeceğinden emin olmak için, özellikle de ailede bir göz hastalıkları geçmişi varsa, çocuk dört yaşına geldikten sonra tam bir göz muayenesi yapılması önemlidir.
Görme Sorunları Türleri
Çocuklarda en sık karşılaşılan görme sorunları miyopluk, hipermetropluk ve astigmatizm gibi gözde görülen kırma kusurlarıdır. Ambliyopi (göz tembelliği), strabismus (şaşılık) ve renk körlüğü gibi problemler de yaygındır.
Göz tembelliği
Ambliyopi veya göz tembelliği nüfusun yaklaşık %2 ila %5’i arasındaki kısmını etkilemektedir ve gelişmiş ülkelerde görme kaybının en sık görülen sebeplerinden biridir. Göz tembelliği durumunda tanı koyulması ve tedaviye erken başlanması bu hastalığın yetişkinlikte ilerlemesini engellemenin anahtarlarıdır.
Eğer çocuğunuz prematüre doğduysa ve ailenizde bir göz tembelliği, kırma kusurları veya retina problemlerine dair geçmiş varsa çocuğunuza özellikle dikkat etmelisiniz. Bu durum genellikle asemptomatik olsa da bazen baş ağrısı ve boyunda acı ile kendisini gösterebilir. Ayrıca, eğer çocuğunuz okumayı halihazırda biliyorsa kelimeleri atlayabilir veya harfleri birbirine karıştırabilirler.
Bu yazımızı da okumalısınız: Gözleriniz Hakkında Bilmediğiniz 5 Şey
Strabismus
Strabismus toplumun %3 ila %6 arasındaki kısmını etkiler. Bu duruma erken tanı koyulması önemlidir çünkü çocuklarda tedavi aracılığıyla düzeltilebilir ancak yetişkinlerde düzeltilemez.
Strabismus’un bazı belirtileri şunlardır:
- Gözlerin yanlış hizalanması.
- Gözlerin aynı yöne beraber hareket etmemesi.
- Çocuğun spesifik şeylere bakmak için kafasını yana eğmesi.
- Göz kırpıştırma veya gözleri ovma alışkanlığı.
- Çocuğun gözlerini kısması veya odaklanmak için bir gözünü kapatması.
Görme Sorunları: Kırma Kusurları
Kırma kusurları çocuklukta yaygındır. Çocukların ortalama %20’sinin bu problemden muzdarip olduğu tahmin edilir.
Astigmatizm, miyopluk ve hipermetropluk gibi kırma kusurları çocukların ortalama %20’sini etkiler.
Miyopluk
Miyopluk ortalama olarak altı yaşta ortaya çıkar ve genellikle uzaktaki objelere odaklanabilmek için gözleri kısmak ya da nispeten uzakta olan insanların kim olduğunu anlayamamak gibi semptomlara sebep olur. Bazı çocuklar objeleri daha iyi görebilmek için objelere yaklaşabilir veya okurken daha iyi odaklanmak için gözlerini kısabilir.
Bu yazımızı da beğenebilirsiniz: İyi Bir Görüş İçin 10 Egzersiz Ve Yiyecek
Görme Sorunları: Hipermetropluk
Bu durum genellikle fizyolojiktir, yani yeni doğan çoğu bebekte görülür. Ancak, göz büyüdükçe yavaş yavaş bu problem de yok olur. Ancak, bazı durumlarda yaşam boyu kalabilir. Düzeltilmemiş, yüksek derecede hipermetropluk ambliyopi veya strabismusa sebep olabilir. Bu durum yakını görmenizi gerektiren şeyler yaparken baş ağrılarına ve bunları yaptıktan sonra göz yorgunluğuna yol açabilir.
Astigmatizm
Bu durum nesnelerden gelip göze giren ışığın retinada birden fazla noktada odaklanmasına sebep olur. Bu da bulanık ve bozuk görmeye yol açar. Ana semptom hem yakın hem de uzak nesnelerin bulanık veya çarpık görünmesidir.
Bir Uzmana Danışın
Bu işaretlerin çocuğunuzda görme sorunları olduğunu gösterebileceğini biliyor muydunuz? Eğer çocuğunuzda bu semptomları fark ederseniz güvendiğiniz bir uzmana danışın. Bir profesyonel problemin tipini ve tedavisini belirleyebilecektir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Alvarez-Peregrina C, Martinez-Perez C, Sánchez-Tena MÁ. Myopia and Other Visual Disorders in Children. Int J Environ Res Public Health. 2022 Jul 22;19(15):8912.
- Bates A. Common eye problems among children. London J Prim Care (Abingdon). 2010 Jul;3(1):27-30.
- Castanes MS. Major review: The underutilization of vision screening (for amblyopia, optical anomalies and strabismus) among preschool age children. Binocul Vis Strabismus Q. 2003;18(4):217-32.
- Decarlo DK, McGwin G Jr, Bixler ML, Wallander J, Owsley C. Impact of pediatric vision impairment on daily life: results of focus groups. Optom Vis Sci. 2012 Sep;89(9):1409-16.
- Park SH. Current Management of Childhood Amblyopia. Korean J Ophthalmol. 2019 Dec;33(6):557-568.
- Recko M, Stahl ED. Childhood myopia: epidemiology, risk factors, and prevention. Mo Med. 2015 Mar-Apr;112(2):116-21.
- Sawers N, Jewsbury H, Ali N. Diagnosis and management of childhood squints: investigation and examination with reference to red flags and referral letters. Br J Gen Pract. 2017 Jan;67(654):42-43.
- West S, Williams C. Amblyopia in children (aged 7 years or less). BMJ Clin Evid. 2016 Jan 5;2016:0709.