Kulak Kirlerini Kulağınıza Zarar Vermeden Temizleyin
Farklı yaşlardaki bireyler farklı farklı nedenlerden ötürü kulak problemleri yaşayabilirler. Eğer duyma konusunda bir sorun yaşıyorsanız kulak kirlerini temizlemeniz gerekebilir. Bugünkü yazımızda, kulağınıza zarar vermeden kulak kirlerini temizlemeniz için yapmanız gerekenlerden söz edeceğiz.
Kulak Kiri Nedir?
Kulak kiri doğal olarak meydana gelen, kulağı bakterilerden ve diğer zararlı şeylerden korumak için oluşan bir kirdir. Kulak kirleri kulağın dış kısmı için doğal bir yağlayıcı görevi görür. Fakat genellikle birikerek iritasyon, doluluk, baş dönmesi, kaçınma ve kısmi işitme kaybı gibi rahatsızlıklara yol açabilir.
Kulak Kirlerini Temizlememenin Sonuçları
Kulak çubukları biriken kiri iter ve kulağı daha da tıkar.
Kulaktaki rahatsızlıkların en büyük nedeninin birikmiş kulak kirleri olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü kulak kanalının içinin tıkanması iritasyona neden olur. Kulak kirlerinin birikmesi bunları içeride sıkıştıran kulak çubuklarından kaynaklanabilir.
Aynı şey kulak kirini çıkarmak için kullanılan diğer cisimler için de geçerlidir. Pamuklu çubuklar kirin daha da içe gitmesini sağlayarak tıkanıklığa neden olur. Kulak içi ya da kafa üstü kulaklık kullananlar da kulak kiri birikmesi riskiyle karşı karşıyadır.
Buna da göz atın: Kulak Çınlaması Neye İşaret Ediyor?
Belirtiler
Kişinin kulağında çok fazla kulak kiri biriktiğinde şu durumlar baş gösterebilir:
- Kulak kanalının kaşınması
- Tıkanık kulak hassasiyeti
- Baş dönmesi
- Kulak çınlaması
- Kulak akıntısı
- İşitme problemleri
- Kulak ağrısı
Kulak Kirlerini Kulağınıza Zarar Vermeden Nasıl Temizleyebilirsiniz?
Sıradaki önerilerimizin bazı ortak yönleri bulunuyor. Temel olarak kulağınızı sivri objelerle karıştırmamalısınız. Kulak çubukları yalnızca kulağın dışının temizlenmesi içindir, iç kısımlar için değil.
İşte kulağınıza zarar vermeden kulak kirlerini temizleyebilmeniz için bazı öneriler:
1. Tuzlu Solüsyon
- Yarım çay kaşığı tuzu suya ekleyip çözünmesini bekleyin. Daha güvenli hissettirecekse ticari serumlardan da kullanabilirsiniz.
- Bir parça pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yavaşça yana çevirerek birkaç damla da kulağınıza damlatın.
- Sıvının kulağınıza girmesi için birkaç dakika bu şekilde durun. Sonrasında da karışımın akması için kafanızı öbür yana eğin.
2. Yağlı Karışım
Bu genellikle eczanelerde satılır ve en etkili, en güvenli yöntemdir. Kulak kirlerinin yağlı yapısından ötürü bu yağ bazlı karışımlar kirleri çözebilir.
- Kulağınıza birkaç damla bu yağdan damlatın ve beş dakika boyunca böyle bekleyin. Bu sırada hareket etmemeye gayret edin.
- Kirleri iyice uzaklaştırma için bu prosedürü iki gün boyunca tekrar edin.
- Son adım olarak kir kalmaması için kulağınızı sıcak suyla yıkayın.
3. Hidrojen Peroksit
- Kesinlikle %3’ten daha fazla yoğunlukta olmayacak hidrojen peroksiti su ile karıştırın. Bunun için marketlerde satılan solüsyonlardan da alabilirsiniz.
- Birkaç damlasını kulağınıza damlatın ve kulağınıza girmesi için kafanızı hafifçe eğin.
- Karışımı kulağınızda birkaç dakika bekletin ve kalan sıvının akması için kafanızı öbür yöne çevirin.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: Hidrojen Peroksitin Güzellik İçin İnanılmaz Kullanım Alanları
4. Karbonatlı Gliserin
Gliserin kirleri yumuşatmaya yarayan ve kirlerin uzaklaştırılmasını sağlayan doğal bir maddedir. Gliserini eczanelerde alabilirsiniz.
- İyi bir sonuç elde etmek için günde üç kez dörder damla damlatınız.
5. Zeytinyağı İle Kulak Kirlerini Kulağınıza Zarar Vermeden Temizleyin
Sızma zeytinyağı kulağınızda kirleri yumuşatıp uzaklaştırmanız için harika bir seçenektir.
- Yatmadan evvel rahatsız hissettiğiniz kulağınıza iki üç damla zeytinyağı damlatın ve öyle bırakın.
- Bunu üç dört gün arka arkaya tekrar edin.
Bu bahsettiklerimiz kulağınızdaki kirleri uzaklaştırmanıza yardımcı olacaktır. Tabii kulağınız açılmazsa ya da başka sorunlarla karşılaşırsanız doktorunuza başvurun. Kulaklık gibi kulak kirlerinin daha da çok birikmesine neden olacak bir şeyler kullanmadığınızdan emin olun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Burton, M. J., & Doree, C. (2018). Ear drops for the removal of ear wax. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004326.pub3.
- Instituto de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello de Madrid. Tapón de cera en los oídos: ¿cómo quitarlos). Diciembre 2018.
- Mayo Clinic. Oclusión por cerumen. Febrero 2021.
- Medline Plus. Tapón de cerumen. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. Abril 2020.
- Mills L. Ear wax removal and tinnitus. British Tinnitus Association. Diciembre 2020.
- Oron, Y., Zwecker-Lazar, I., Levy, D., Kreitler, S., & Roth, Y. (2011). Cerumen removal: Comparison of cerumenolytic agents and effect on cognition among the elderly. Archives of Gerontology and Geriatrics. https://doi.org/10.1016/j.archger.2010.03.025.
- Personal de Healthwise [Internet]. 20 de noviembre de 2017. Northshore University Healthsystem. [Consultado 2l 19, noviembre, 2018]. Disponible en: https://www.northshore.org/healthresources/encyclopedia/encyclopedia.aspx?DocumentHwid=earp4&;Lang=es-us.