Lanolin: Kullanımı ve Öneriler
Yün üreten memelilerin, özellikle koyunların yağ bezleri, cildi su geçirmez yapan ve nemden koruyan bir madde salgılar. Buna lanolin denir ve yün kesilirken çıkarılır. Ayrıca hayvanın kırpma esnasında zarar görmesini engeller.
Genellikle hayvansal bir yağ olarak kabul edilen lanolin, dokusu vazelini andıran kokusuz, sarımsı bir maddedir. Farklı kullanımları olmasına rağmen, egzama gibi cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılabilen bir nemlendirici olduğu bilinmektedir.
Bu yazımızda, lanolin hakkında bilmeniz gereken her şeyi size anlatacağız.
Lanolinin kullanım alanları
Nemlendirici etkisiyle bilinen lanolin hipoalerjeniktir ve bakteriyostatik etkiye sahiptir. Başka bir deyişle, bakterileri öldüremese de üremesini durdurur. Bu sayede bakteriler çoğalmadan ölürler.
Benzer şekilde yumuşatıcı, nasırları azaltan, cildi yumuşatan, koruyan ve egzama ile savaşan bir madde görevi görür.
Bu nedenle, ilaç ve kozmetik endüstrileri gibi farklı alanlarda lanolin kullanımı yaygındır. Genel olarak kullanıldığı alanlar:
- Tıbbi ve kozmetik kullanım için kremler (nemlendiriciler, makyaj temizleyiciler, tıraş, yaşlanma karşıtı, pişik ve daha fazlası)
- Ruj, yüz pudrası ve diğer makyaj ürünleri.
- Kuru saç derisini azaltmak için ürünler
- Sabunlar ve deterjanlar
- Deri parlatma veya ayakkabı kremleri
- D vitamini yapımı
İlginizi çekebilir: Kemik Sağlığı: Kalsiyum ve D Vitamini İçeren Yiyecekler
Cilt için faydaları
Gördüğünüz gibi, lanolin kuru ve susuz kalmış cildi tedavi edebilen bir yumuşatıcıdır. Clinical Medicine & Research dergisinde yayınlanan bir araştırma, cildin su kaybını %20 ila %30 oranında azaltabildiğini göstermektedir. Cildinizi nemlendirip yumuşatarak kaba ve pullu alanların görünümünü iyileştirebilir.
Lanolinin cildinize sağlayabileceği tek fayda bunlar değil. Size yardımcı olabileceği başka yollardan da bahsedeceğiz.
Kırışıklıkları azaltır
Hem lanolin yağı hem de alkolü, yaşlanma karşıtı kremlerde yaygın olarak bulunan maddelerdir. Birçok insan kırışıklıkları ve ince çizgileri azaltmada etkili olabileceğine inanıyor.
Çok az bilimsel kanıt olmasına rağmen, bu etkiler, lanolinin ağırlığının iki katı su içerebilmesi gerçeğiyle ilişkilidir. Bu cildinize hacim katar ve yaşlanma belirtileriyle savaşır.
Saç kuruluğunu azaltır
Saç dökülmesini önleyen yumuşatıcı etkisi nedeniyle lanolin yağı kuru saçların tedavisine yardımcı olabilir. Lanolini daima saçınız nemli veya ıslakken uygulamalısınız, çünkü saçınız kuruyken uygularsanız, saçınızda tutabileceği bir nem olmayacaktır.
Ek olarak, bu yağın mumsu dokusu nedeniyle saçınızı derinlemesine temizleyici bir şampuan veya elma sirkesi ile yıkamanız gerekecektir. Böylece üründen saçınızda eser kalmaz.
Kuru dudakları tedavi eder
Tıpkı kuru cilt ve saçta olduğu gibi lanolin yağı çatlamış, soyulan ve kuru dudakları da tedavi eder. Applied Oral Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, lanolin kremi, kemoterapi gören kişilerin deneyimlediği kuru dudakları başarıyla azalttı.
Benzer şekilde, bu madde dudaklarınızın katmanlarına yalnızca dış bariyere ulaşan diğer maddelerden daha iyi nüfuz eder. Ayrıca, kuru dudaklı yeni doğan bebeklerde kullanmak bile güvenlidir. Ancak, bunu yapmadan önce mutlaka çocuk doktorunuza danışın.
Çatlak meme uçlarını iyileştirir
Emzirme sürecinde meme uçlarında çatlaklar sık görülür. Bu nedenle, bazı uzmanlar ağrıyı gidermek ve kanamayı durdurmak için bu bölgeye lanolin uygulanmasını önermektedir.
Uzmanlar, bu maddenin meme uçlarına kabbettikleri nemi geri kazandırabileceğine inanıyor. Emziren kadınlar %100 saf ve rafine lanolin satın alıp kullanabilirler. Ancak, dikkatli olun çünkü saf olmayan lanolin bebeklerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Lanolinin cilt için diğer faydaları
Lanolinin cilt bakımına katkıda bulunabileceği başka yollar da vardır. İşte bu harika yollardan bazıları:
- Dirseklerinizdeki ve topuklarınızdaki pürüzleri giderir: Kuru cilt, topuk ve dirsek gibi alanlarda pürüzlerin oluşmasına neden olur. Ek olarak bu bölgelerde ölü hücreler birikebilir. Onları yumuşatmak ve ölü deriyi çıkarmak için lanolin kullanabilirsiniz.
- Bebek bezi isiliğini tedavi eder: Bezlerdeki nem, bebeklerin cildinde tahrişe ve inflamasyona neden olabilir. Neyse ki, lanolin nem ve bebek cildi arasında bir tampon görevi görür.
- Küçük yanıkları iyileştirir: Ateş ve ısının neden olduğu yaralanmaların rahatlatılması ve bakımı ile ilişkilidir.
- Yara iyileşmesini hızlandırır: Yaraları ve incinmeleri iyileştirmeyi hızlandırabilen iyileştirici özelliklere sahiptir.
Nerede bulabilirsiniz?
Özellikleri ve sağlık yararları sayesinde ticari çeşitleri bulabilirsiniz.
Bunlar şunları içerir:
- Saf lanolin (kaliteli lanolin %0.25’ten fazla su içermez)
- Lanolin yağı
- Lanolin alkolü
- Tıbbi ve kozmetik kullanım için kremler (diğerlerinin yanı sıra yaşlanma karşıtı nemlendiriciler, pişik ve çatlamış meme uçları için kremler)
- Güzellik ürünleri (dudak balzamları, maskeler, makyaj temizleyiciler ve daha fazlası)
- Sabunlar, şampuanlar, saç kremleri ve vücut şampuanları
Koruma ve kontrendikasyonlar
Alerjisi olmayan kişiler için lanolinin topikal olarak tüketilmesi ve kullanılması güvenlidir. Bununla birlikte, D vitamini yapımında kullanılan bu maddenin büyük miktarlarda yutulması zararlıdır. Toksik olabilir ve bağırsaklarda birikme eğilimi gösterir. Genel olarak, alerjik reaksiyonlara ve gıda zehirlenmesine neden olabilir.
Lanolin alerjisi
Lanolin, yün alerjilerinin ana nedeni olduğundan, bu rahatsızlığı olan kişiler bundan kaçınmalıdır. Bu madde cildi hassaslaştırır; yani cilde temas ettiğinde alerjik reaksiyonu tetikleyen bir maddedir.
Bununla birlikte, lanolin alerjisi çok nadirdir. British Journal of Dermatology’de yayınlanan bir araştırmaya göre, alerjiye yatkın 25.000 kişinin sadece %1,7’si bu özel durumun belirtilerine sahipti. Alerjik reaksiyonun en yaygın belirtileri gözlerde, dudaklarda ve boğazda şişme, kızarıklık ve nefes almada zorluktur.
Lanolin zehirlenmesi
Zehirlenme çeşitli şekillerde olabilir. Örneğin, yağı yanlışlıkla yutmaktan veya çok fazla dudak kremi kullanmaktan ve dudaklarınızı yalayarak yutmaktan olabilir. Belirtileri arasında ishal, kusma, döküntü, inflamasyon ve cilt kızarıklığı bulunur.
İlginizi çekebilir: Bebek Bezi İsiliği Türleri: Semptomları ve Tedavisi
Hatırlanması gerekenler
Lanolin, yün üreten hayvanlardan elde edilen doğal bir maddedir. Bu memeliler lanolini yağ bezlerinde üretirler, yünü nemden korur ve kırpılma sırasında yaralanmaları önler.
Genel olarak kremler, şampuanlar, sabunlar ve deterjanlar gibi tıbbi ve kozmetik amaçlı ürünlerde yaygındır. Benzer şekilde, deri cilalama ürünlerinde ve ayakkabı kremlerinde de bir bileşen görevi görür.
Sağlık ve cilt bakımı için birçok faydası vardır. Bazı kişiler kırışıklıkları azaltabileceğine, kuru dudakları tedavi edebileceğine, çatlamış meme uçlarını iyileştirebileceğine ve, saç ve saç derisi kuruluğunu azaltabileceğine inanmaktadır.
Öte yandan, bir dizi semptomu tetikleyebileceğinden yün alerjisi olan kişiler kullanmamalıdır. Aynı şekilde, çok fazla lanolin zehirlenmeye neden olabileceğinden onu yutmamalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Purnamawati, S., Indrastuti, N., Danarti, R., & Saefudin, T. (2017). The Role of Moisturizers in Addressing Various Kinds of Dermatitis: A Review. Clinical medicine & research, 15(3-4), 75–87. https://doi.org/10.3121/cmr.2017.1363
- Santos, P. S., Tinôco-Araújo, J. E., Souza, L. M., Ferreira, R., Ikoma, M. R., Razera, A. P., & Santos, M. M. (2013). Efficacy of HPA Lanolin® in treatment of lip alterations related to chemotherapy. Journal of applied oral science : revista FOB, 21(2), 163–166. https://doi.org/10.1590/1678-7757201302308
- Wakelin, S. H., Smith, H., White, I. R., Rycroft, R. J., & McFadden, J. P. (2001). A retrospective analysis of contact allergy to lanolin. The British journal of dermatology, 145(1), 28–31. https://doi.org/10.1046/j.1365-2133.2001.04277.x
- Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Lanolin. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501842/