Magnezyum Minerali Eksikliği: Sebepleri ve Tedavisi
Magnezyum minerali eksikliği , sağlığınız için tehlikeli olabilir çünkü magnezyum vücudunuzdaki diğer 300 kimyasal reaksiyonla beraber, sinir sisteminizi düzenlemeye, rahatlamaya ve kas kasılmalarını kolaylaştırmaya yardımcı olur.
Neredeyse tüm hastalıkların magnezyum minerali eksikliği ile ilişkili olduğuna inanan uzmanlar vardır.
Magnezyum vücudunuzun elektriksel düzeylerini dengelemek için gereklidir. Bunun yanı sıra, böbreklerinizden önemli miktarda salgılandığı için de emilmesi en zor minerallerden biridir.
Hafıza problemleri, öğrenme güçlükleri ve kas krampları, magnezyum minerali eksikliği veya azalmasının belirtilerinden bazılarıdır.
Her ne kadar başlangıçta normal gözükse de, nedeni belirlemeye ve zamanında müdahale etmeye çalışmak en iyisidir.
Bu nedenle, bugün, magnezyum minerali eksikliği hakkında bilgi vermek, bu durumun sekiz nedeninden ve nasıl düzeltilebileceğinden bahsetmek istiyoruz.
Ayrıca bakınız: 10 Alışılmış Vitamin Eksikliği ve Bu Konuda Yapılması Gerekenler
1. Yetersiz beslenme
Magnezyum eksikliğinin en yaygın nedenlerinden biri, doğal yoldan magnezyum sağlayan gıdaların az miktarlarda tüketilmesidir.
Sağlıksız gıdalar içeren dengesiz bir diyet, yeterli miktarda magnezyumu emilimini zorlaştırır.
2. Magnezyum Minerali Eksikliği Nedenleri: Bağırsak problemleri
Bağırsak sağlığınızı veya tüm sindirim sisteminizi etkileyen hastalıklar da magnezyum eksikliğinden sorumlu olabilir.
Vücudunuz sindirim süreçlerini yürütmekte ve besinleri düzgünce absorbe etmekte güçlük çektiğinde, eninde sonunda magnezyum minerali eksikliği yaşarsınız.
3. Alkol ve laksatif tüketimi
Aşırı alkol tüketiminden dolayı vücudunuzda oluşan toksinler ve aynı zamanda laksatiflerin neden olduğu değişiklikler de magnezyum emilimini önleyebilir.
Alkol, böbreklerinizin fonksiyonunu değiştirir ve bu mineralin depolarını vücudunuzdaki dokulardan yoksun bırakmaktan da suçlu olabilir.
4. Böbrek sorunları
Magnezyum minerali eksikliği, böbrek yetmezliğinin belirtilerinden biridir. Fakat nadiren zamanında tespit edilir, çünkü doktorlar genellikle bir muayene sırasında bunun ölçümünü yapmazlar.
Bununla birlikte böbrek yetmezliği teşhisi konulduysa, bu magnezyum tüketimini artırmanın zamanı gelmiş demektir.
Ayrıca bakınız: Magnezyum Yağı: Bilinmesi Gereken Sağlığa 10 Faydası
5. Bazı ilaçlar
Sisplatin ve antibiyotikler gibi ilaçlar böbrek fonksiyonunuzu değiştirerek magnezyum emilimini engelleyebilir.
Bu nedenle magnezyum minerali eksikliği, bu ilaçları daha uzun süre almalarını gerektiren bir tedavi gören hastalar arasında daha sık karşılaşılan bir sorundur.
6. Endokrin rahatsızlıkları
Tiroid bezinizin ve paratiroidinizin fonksiyon bozukluğu ve diyabet de dahil olmak üzere endokrin sisteminizle ilgili sorunlar, bu besin maddesinin absorbe edilmesine engel olabilir.
Hormon problemleri daha fazla miktarda magnezyum kaybına neden olarak, bu mineral seviyesinde dikkate değer bir düşüşe neden olur.
7. Fiziksel olarak çok yorulmak
Fiziksel ve zihinsel performansınızın yüksek olması için magnezyum minerali gereklidir.
Fakat kendinizi aşırı yorduğunuzda, magnezyum minerali eksikliği yaşamanız çok yaygındır.
8. Diüretiklerin kötüye kullanımı
Magnezyum ile ilgili bilinmesi gereken önemli şeylerden biri de bu mineralin idrar yoluyla atılmakta olduğudur. Bu nedenle çok sayıda diüretik kullanıyorsanız magnezyum minerali eksikliği yaşayabilirsiniz.
Bunların doğal veya piyasada satılan diüretikler olup olmamaları önemli değildir: aşırı kullanımı sağlığa zararlı olabilir.
Magnezyum eksikliği nasıl tedavi edilir?
Önerilen günlük magnezyum miktarı erkekler için 350 mg ve kadınlar için 330 mg’dır.
Magnezyumu takviyeler, tuz banyoları ve özel losyonlar yoluyla alabilirsiniz, ancak bunu yapmanın en iyi yolu sağlıklı besinler tüketmektir.
En çok magnezyum içeren ve tüketilmesi önerilen besinleri aşağıda veriyoruz. Bu oranlar tek porsiyon yani 100 gr içindir.
- Kakao veya bitter çikolata: 420 mg
- Brezilya cevizi: 410 mg
- Soya unu: 230 mg
- Badem: 230 mg
- Yer fıstığı: 180 mg
- Ceviz: 180 mg
- Fındık: 180 mg
- Fasulye: 60 mg
- Antep fıstığı: 160 mg
- Zencefil: 130 mg
- Bakliyat: 120 mg
- Tam tahıllar: 120 mg
- Ay çekirdeği: 420 mg
- Kurutulmuş deniz yosunu: 770 mg
- Buğday kepeği: 611 mg
- Havyar: 300 mg
- Tuz: 290 mg
- Kurutulmuş kekik: 270 mg
Yukarıda bahsedilen miktarların yaklaşık olduğunu ve gerçek miktarların yiyecek kalitesine göre farklılık gösterebileceğini belirtelim.
Ayrıca bu miktarların her 100 grama karşılık geldiğini ve bütün gıdaların bu seviyelerde tüketilmemesi gerektiğini unutmayın.
Dengeli bir beslenme edinmeye çalışın ve sağlığınıza katkıda bulunan çeşitli gıda ürünlerini bir araya getirmeyi deneyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Rondón-Berríos, Helbert. (2006). Hipomagnesemia. Anales de la Facultad de Medicina, 67(1), 38-48. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1025-55832006000100007&lng=es&tlng=es.
- Konrad M, Schlingmann KP, Gudermann T. Insights into the molecular nature of magnesium homeostasis. Am J Physiol Renal Physiol. 2004;286(4):F599-605.
- Meij IC, Koenderink JB, De Jong JC, De Pont JJ, Monnens LA, Van Den Heuvel LP, et al. Dominant isolated renal magnesium loss is caused by misrouting of the Na+,K+-ATPase gamma-subunit. Ann N Y Acad Sci. 2003;986:437-43.
- Herbert P, Mehta N, Wang J, Hindmarsh T, Jones G, Cardinal P. Functional magnesium deficiency in critically ill patients identified using a magnesium-loading test. Crit Care Med. 1997;25:749–55.