Mantarı Tedavi Etmek İçin 7 Doğal Çözüm
Mantarların varlığı, ortaya çıkabilecek en can sıkıcı durumlardan biridir. Bazı hijyenik önlemler göz ardı edildiğinde daha sık görülürler. Ancak bazı ortamlarda ortaya çıkmaları normaldir. İşte bu yüzden mantarı tedavi etmek için evde kolayca hazırlayabileceğiniz 7 doğal çözüm sunuyoruz.
Mantar nedir?
Mantarlar, mantar krallığına ait canlı organizmalardır. Bu nedenle, onlar ne hayvan ne de bitkidir. Hemen hemen her yüzeye kolaylıkla uyum sağlama ve sporlar yoluyla üreme yeteneğine sahiptirler. Çevre, bu sporların her saniye her yere yayılmasına katkıda bulunur.
Bu nedenle kolayca solunabilir veya vücutla temas edebilirler, bu nedenle etkilenen ana organlar genellikle akciğerler ve deridir.
Bununla birlikte, çoğu enfeksiyona neden olmaz. Bu, bağışıklık sistemi zayıflamış veya implante edilmiş protezler veya kapakçıklar (tıbbi prosedürle) olan kişilerde daha olasıdır.
Genellikle cildi, tırnakları, cinsel organları veya ağzı etkilerler ve nadiren insandan insana yayılırlar. En yaygın semptomları aşağıdaki gibidir:
- Ciltte beyaz, kırmızı veya kahverengi lekeler
- Ciltte karıncalanma ve tahriş
- Sporcu ayağı: ayak parmakları arasında çatlama, ağrı ve kaşıntı
- Tırnak mantarı: kalınlaşma, renk değişiklikleri (beyaz, sarı veya kahverengi), kırılganlık, pullanma ve hoş olmayan bir koku
- Genital mantar: Kaşıntı, ağrı, iltihaplanma ve kızarıklık
Bu makaleyi de okumaktan keyif alacağınızı düşünüyoruz: Vajinal Mantar Enfeksiyonları Hakkında Neler Biliyorsunuz?
Mantar doğal yöntemlerle nasıl tedavi edilir
Vücutta bir mantar enfeksiyonu oluştuğunda tedavi edilmelidir. Doğada mantarların bulunması normaldir, ancak vücutta enfeksiyon veya büyük problemler anlamına gelebilir.
Sadece sıkı tıbbi gözetim altında tedavi edilmesi gereken mikozlar olmasına rağmen, bazı ev ilaçları belirtilen tedaviyi tamamlamamıza yardımcı olabilir. Bu yazıda kolay, hızlı ve ucuza yapabileceğiniz beş tanesini sunacağız.
1. Mantar için beyaz sirke banyosu
Beyaz sirke, çeşitli vücut amaçları için birçok faydası olan bir maddedir. Büzücü özellikleri, sporların varlığından aşamalı olarak kurtulma yeteneğine sahiptir. Sadece uygulamayı sık sık tekrarlamak gerekiyor. Bununla birlikte, etkinliğine ilişkin kanıtların yalnızca anekdot olduğunu belirtmek de önemlidir.
İçindekiler
- 200 ml sirke
- 500 mg tuz
- 20 gram aromatik çiçek
Ne yapmalıyım?
- Sirke, tuz ve aromatik çiçekleri bir kaba dökün.
- İyice seyreltilene kadar bekleyin.
- Etkilenen bölgeyi karışıma sokun veya mendilleri karışım ile nemlendirin.
- Mantarın bulunduğu bölgeyi ovalayın.
- Prosedürü haftada en az üç kez tekrarlayın.
2. Mantar için karbonat merhemi
Karbonatın, cildin güzelliğini korumadaki değerinden bahsetmiyoruz bile, mükemmel antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bu bileşiğin bir merhemini kullanmak sadece mantarı ortadan kaldırmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bir eksfoliyan görevi görür.
İçindekiler
- 2 yemek kaşığı karbonat
- 100 ml su
Ne yapmalıyım?
- Bir tür macun elde edene kadar suyu karbonat ile karıştırın.
- Etkilenen bölgeye uygulayın ve birkaç dakika ovalayın.
- Bol su ile durulayın ve haftada en az dört kez tekrarlayın.
Bunu da okumanın ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz: Ayak Mantarı Sebepleri, Semptomları ve Evde Tedavisi
3. Mantarları tedavi etmek için tuz banyosu
İnsanlar genellikle tuz banyolarını yalnızca bir gevşeme tekniğiyle ilişkilendirir. Ancak bu, bir mantardan kurtulmak için en iyi araçlardan biri olabilir. Tuz, sık sık mantar rezervuarı olan ölü derinin giderilmesine katkıda bulunur.
İçindekiler
- 200 gram tuz
- 2 litre su
Ne yapmalıyım?
- Karışım tamamen seyreltilene kadar su ve tuzu karıştırın.
- Etkilenen bölgeleri yaklaşık 20 dakika bekletin.
- Bol su ile durulayın.
- Haftada en az 3 kez tekrarlayın.
4. Limon suyu
Mantarı yok etmede en etkili maddelerden bir diğeri de limondur. Büzücü nitelikleri sporların üremesini engeller. Ayrıca mikroorganizmaların neden olduğu çatlamayı da ortadan kaldırırlar.
Ayrıca limonlar (ve genel olarak turunçgiller) flavonoidler içerir. Bu maddeler, mantar önleyici özellikleri açısından son yıllarda başarıyla araştırılmıştır.
İçindekiler
- 1 limon
Ne yapmalıyım?
- Limonun suyunu çıkarın.
- Pamuk yardımı ile etkilenen bölgelere uygulayın. Ayrıca limonu ortadan ikiye kesip yaralı bölgelere de sürebilirsiniz.
- Yaklaşık 10 dakika sonra bölgeyi bol ılık suyla yıkayın.
- Bu prosedürü haftada en az 3 kez tekrarlayın.
**Bu ilacı uygularken ciltte lekeler oluşabileceğinden güneşe maruz kalmamaya dikkat edin.
5. Mantarı tedavi etmek için çay ağacı yağı
Çay ağacı yağı, cilt ve tırnak mantarının tedavisi için en yaygın ilaçlardan biridir. Önemli antiseptik ve antifungal özelliklere sahiptir, bu nedenle mantarı çok kısa sürelerde yok etme özelliğine sahiptir.
İçindekiler
- Çay ağacı yağı
- Badem, hindistancevizi veya zeytinyağı (sabit yağ olarak)
Ne yapmalıyım?
- Çay ağacı esansiyel yağı bir sabit yağ ile uygulanmalıdır. Bir çorba kaşığı sabit yağı iki veya 3 damlayla karıştırın.
- Gece yatmadan önce bir damlalık veya emici pamuk yardımıyla etkilenen bölgeye uygulayınız.
- Bir bezle örtün.
- Ertesi güne kadar bekletin ve ardından durulayın.
6. Mantarları tedavi etmek için daha fazla bitki özü: Neem yağı
Çay ağacı yağından daha az bilinen bu uçucu yağ ayrıca mantar önleyici özelliklere sahiptir ve geleneksel olarak çeşitli cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır.
Ne yapmalıyım?
- Bunu kullanmanın en basit yolu, her zaman bir sabit yağ ile birlikte uygulanan uçucu yağdır.
- Deri veya tırnak mantarında bir iyileşme görene kadar günde 2 ila 3 kez kullanılmalıdır.
7. Ozonlanmış yağ
Zeytinyağının sağlığa faydaları iyi bilinmektedir. Öte yandan, olası dermatolojik uygulamaları daha az bilinmektedir. Bununla birlikte, yanık cilt enfeksiyonlarında önleyici etkiye ve kanıtlanmış bir antifungal aktiviteye sahiptir.
Ayrıca son yıllarda bu özelliklerin ozon eklenerek güçlendirilebileceği de bilinmektedir. Bu terapötik amaçlar için, cilt veya tırnak mantarını iyileştirmek için uygulanabilecek ozonlanmış yağlara sahip bazı ürünler bulmak mümkündür.
Mantar tedavisi için son ipuçları
Bazı hijyen alışkanlıklarımızı değiştirerek mantar oluşumunu önleyebilir ve hatta vücudumuzda tedavi edebiliriz. Bu önlemlerden bazıları, cildi temiz ve kuru tutmak, doğal liflerden yapılmış bol giysiler giymek, halka açık duşlarda ve yüzme havuzlarında parmak arası terlik kullanmak ve korunarak güvenli seks yapmaktır.
Ancak bir kez mantar ortaya çıktığında, doğal ilaçlarla tedavi edilmesi, doktorun belirttiği tedaviyi tamamlayıcı nitelikte olmalıdır.
Bazı mantarlar yüzeye o kadar güçlü yapışırlar ki epidermisin ötesine geçerler. Bu, ev yapımı ilaçlardan daha fazla nüfuz eden mantar önleyici tedavilere başvurmayı gerekli kılar. Evde mantar tedavisinin hiçbir zaman tıbbi mantar tedavisinin yerine geçmediğini unutmayın.
Son olarak, hamile kadınlar, emziren anneler ve küçük çocuklar için uçucu yağların kullanımının endike olmadığını bilmek de önemlidir. Tedavi edilecek bölge cinsel organlarsa veya ağza, gözlere veya buruna yakınsa, tedavilerden herhangi birinin daha dikkatli uygulanması önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Al Aboody M.S, Mickymaray S. Anti-fungal efficacy and mechanisms of flavonoids. Antibiotics Febrero 2020. 9 (2): 45.
- Johnston C. S, Gaas C. A. Vinegar: medicinal uses and anti glycemic effect. Medscape General Medicine. Mayo 2006. 8 (2): 61.
- Letscher-Bru V, Obszynski C. M, et al. Antifungal activity of sodium bicarbonate against fungal causing superficial infections. Mycopathologia. Febrero 2013. 175 (1-2): 153-8.
- Mahmoud D. A., Hassanein N. M, et al. Antifungal activity of different neem leaf extracts and the nimonol against human pathogens. Brazilian Journal of Microbiology. Julio-Septiembre 2011. 42 (3): 1007-116.
- Martinez Roig, A. (n.d.). Documento de consenso SEIP-AEPap-SEPEAP sobre la etiología, el diagnóstico y el tratamiento de las infecciones cutáneas micóticas de manejo ambulatorio. Pediatría Atención Primaria. Octubre-Diciembre 2016. 18 (72).
- Mayo Clinic. Tea tree oil. Noviembre 2020.
- Revankar S. J. Introducción a las infecciones por hongos. Manual MSD. Abril 2021.
- Sánchez-Saldaña, L., Matos-Sánchez, R., & Kumakawa Sena, H. (2009). Infecciones micóticas superficiales. Dermatología Peruana, 19(3).
- Ugazio E, Tullio V, et al. Ozonated oils as antimicrobial systems in topical applications. Their characterization, current applications, and advances in improved delivery. Molecules. Enero 2020. 25 (2): 334.