Menopoz Süreci: Kilo Alacak Mıyım?

Menopoz sürecinde kilo alıp almayacağınızla ilgili soruyu cevaplamak için, bu dönemde bir dizi değişikliğin olacağını not etmek önemli. Bunlar kilo alımıyla ilişkili olabilse de gerçek şu ki uzmanlar bunu daha çok yaşın ilerlemesine bağlıyorlar.
Menopoz Süreci: Kilo Alacak Mıyım?
Saúl Sánchez Arias

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Saúl Sánchez Arias.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Pek çok kadın menopoz süreci boyunca kilo alıp almayacağını sorar. Öncelikle bir kadının adet görmesi son bulduğunda bunun menopoz olarak adlandırıldığını biliyoruz. Genellikle 45 yaşından sonra gerçekleşir ve hormonal sonuçları vardır.

Bu aşamada yumurtalıklar östrojen ve progesteron üretmeyi bırakırlar. Bir kadın bir yıl boyunca adet görmediğinde onun menopoza girdiği düşünülür. Ancak aynı zamanda kadınları endişelendiren diğer fiziksel değişimler de menopozla birlikte gelir.

Temel endişelerden biri kadınların kilo alma ihtimalidir. Birazdan gerçeği ve bu gerçekle ilgili süreci açıklayacağız ve bunu önlemek için ne yapabileceğimizden bahsedeceğiz.

Menopoz Süreci: Hormonal Değişimler

Menopoz sürecinde kilo alıp almayacağınızla ilgili soruyu cevaplamak için, bu dönemde bir dizi değişikliğin olacağını not etmek önemli. Bunlar kilo alımıyla ilişkili olabilse de gerçek şu ki uzmanlar bunu daha çok yaşın ilerlemesine bağlıyorlar.

Biz yaşlandıkça, özellikle de düzenli olarak egzersiz yapmazsak kas kütlemiz azalır. Bu aktif doku kaybı kalori harcamasında önemli bir azalmaya yol açar. Sonuçta beslenme alışkanlıkları değişmese de hafif bir kilo alımı gerçekleşir.

doktor tartı yaşlı kadın menopoz
Menopoz süreci boyunca gerçekleşen hormonal değişimler kilo alımı ile ilişkili olabilir. Ancak bu konuda daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.

Climacteric dergisi tarafından yapılan bu çalışmaya göre, “hormonal değişimler, karın bölgesinin çevresindeki kilo alımıyla ilişkilendirilebilir”. Ayrıca östrojen terapisini de çözüm olarak sunarlar.

Ancak bu terapi türünün vücut bileşimi üzerinde nasıl etkili olduğunu kanıtlayan yeterince çalışma olmadığını belirtiyorlar.

Vücut bileşimindeki değişiklikler nasıl önlenir?

İstenmeyen kilo alımından kaçınmak için hormonal değişimler ve kas kütlesi kaybı telafi edilmelidir. Metabolizmanızı iyileştirmek için yapabileceğiniz en iyi şey aktif doku kaybını engelleyecek yüksek yoğunluklu bir egzersiz planı yaratmaktır.

Bunun yanında bilimsel literatür menopoz süreci sonrası kadınların, osteoporoz gibi sorunlardan kaçınmak için düzenli olarak egzersiz yapmaları gerektiğini tavsiye eder.

Besinsel açıdan bakıldığında vücudunuza, ihtiyacı olan besinleri alması için yardımcı olacak önlemler almak önemlidir. Ancak bunu enerjide dengesizlik yaratmadan yapmak gerekir.

1. Aralıklı beslenme

Bu, az çaba harcayarak günlük bazda büyük miktarda kalori alımını yok etmek için harika bir yoldur. En iyisi kahvaltıyı es geçmektir çünkü hormonal döngüler sabah daha az iştahınız olmasını sağlarlar.

Ayrıca çalışmalar, bu beslenme ihtiyaçlarının pozitif olduğunu söylüyor çünkü bunlar tip 2 diyabet gibi kompleks hastalıkları önlemeye yardımcı olabilirler.

2. Daha az karbonhidrat tüketmek

Karbonhidratların temel fonksiyonu enerji üretmektir. Menopozlu kadınlar, çok fazla egzersiz yapmadıkları sürece bu besine o kadar da çok ihtiyaç duymazlar.

Bu nedenle karbonhidrat alımını azaltmak ve protein alımını hafif artırmak iyidir. Bu, kas kaybını önlemeye yardımcı olacaktır.

dana eti çatal bıçak kaslı adam
Menopoz süreci boyunca karbonhidrat tüketimini azaltmak ve protein tüketimini artırmak daha iyidir. İkincisi kas kütlesini sürdürmeye yardımcı olacaktır.

Bu arada, katı keto diyetlerini uygulamak zor olabilir. Üstelik lif eksiklikleri bağırsak sağlığı açısından sorun olabilir. Ancak düşük karbonhidratlı uygun bir diyet seçersek bu sorunlardan kaçınmalıyız.

Tam tahılları ve işlenmemiş yiyecekleri tüketmek, vücudumuzun işlemesi için ihtiyaç duyduğumuz lif ihtiyacını desteklemeye yardımcı olacaktır. Farklı çalışmalara göre, lif yemek aynı zamanda kardiyovasküler riskleri önlemekle de ilişkilidir.

3. Taze ve mevsimsel yiyecekleri seçmek

Hayatın bu narin döneminde, hormonal bir açıdan bakacak olursak, yeterince vitamin, mineral ve antioksidan aldığınızdan emin olmalısınız. Bunları almak için taze yiyeceklerden daha iyisi yoktur.

Marketlerde satılan ürünlerden kaçınmak mikro besin alımını iyileştirecek ve trans yağ asitleri ve kimyasal ürün tüketimini azaltacaktır.

Ayrıca beslenmenize daha fazla meyve ve sebze eklemek, size, yaşlanma ve serbest radikallerle savaşan daha fazla antioksidan sağlayacaktır.

Bilimsel literatür daha fazla yaban mersini ve orman meyvesi yemenin beslenmenize ekstra besinler katmanızı sağlayacağını söylüyor.

Yani… Menopoz döneminde kilo alınır mı?

Menopoz boyunca vücudunuzun nasıl değişeceğini etkileyebilirsiniz. Kilo alımına yol açabilecek bir dizi hormonal değişikliğe ve yaşlanmaya rağmen, bunları dengeleyebileceğiniz yollar mevcuttur. 

Taze besinler açısından zengin sağlıklı bir beslenme programına uymayı sürdürmek ve düzenli olarak egzersiz yapmak, 45 yaşından sonra oluşan istenmeyen kilo alımını önlemeye yardımcı olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  •  The NAMS 2017 Hormone Therapy Position Statement Advisory Panel., The 2017 hormone therapy position statement of the north american menopause society. Menopause, 2017. 24 (7): 728-753.
  •  Proietto J., Obesity and weight management at menopause. Aust Fam Physician, 2017. 46 (6): 368-370.
  •  Skouby SO., Menopause weight gain: the influence of TSEC intervention. Menopause, 2016. 23 (4): 357-8.
  • Chopra S., Sharma KA., Ranjan P., Malhotra A., Vikram NK., Kumari A., Weight management module for perimenopausal women: a practical guide for gynecologists. J Mildlife Health, 2019. 10 (4): 165-172.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.