Menopoz Sırasında Göz Kuruluğu

Menopoz sırasında göz kuruluğu, sıcak basmalarından hemen sonra, evrenin en yaygın ikinci belirtisidir. Rahatsızlığı önlemek için bir göz doktoruyla görüşmek en iyisidir.
Menopoz Sırasında Göz Kuruluğu

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Menopoz, bir kadının hayatında, vücudunda birçok değişiklikliğe neden olan bir aşamadır. Birçok kadın neredeyse hiç semptom yaşamasa veya hafif semptomlara sahip olsa da, bazıları ciddi rahatsızlık çeker. Bu yazıda, semptomlardan biri olan menopoz sırasında göz kuruluğu konusunu inceleyeceğiz.

Göz kuruluğu aslında birçok nedeni olabilen bir durumdur. Gözün yüzeyi, onu normalde koruyan nemin bir kısmını kaybettiğinde ve çok rahatsız edici olabilir. Örneğin, kaşıntıya, görme sorunlarına ve hatta incinmelere neden olabilir.

Nüfusun yaklaşık %30’u göz kuruluğundan muzdariptir. Bununla birlikte, bu yüzde içinde, menopozda bu sorundan muzdarip kadın sayısı çok yüksektir. Kadınların neredeyse %60’ı menopoz döneminde bunu yaşamaktadır.

Bu nedenle, bu makalede, göz kuruluğu ve menopoz arasındaki ilişkiyi açıklayacağız. Ayrıca, bu sorunu çözmenize ve rahatsızlığı azaltmanıza yardımcı olabilecek bir dizi adımdan bahsedeceğiz.

Göz kuruluğu sorununa ne sebep olur?

Bahsettiğimiz gibi, farklı nedenlere sahip olabilen bir patolojidir. Menopoz ile olan ilişki, meydana gelen hormonal değişikliklerde yatmaktadır.

Menopoz sırasında östrojen azalır. Östrojendeki bu azalma neredeyse vücuttaki tüm salgıları değiştirir. Örneğin, vajinayı da etkiler. Bu nedenle, bu seks esnasında belirgin vajinal kuruluğa neden olur.

Ne yazık ki, göz kuruluğu menopozda sıcak basması sonrası ikinci en sık görülen semptomdur. Ayrıca, 4 yıla kadar sürebilir. Bununla birlikte, bu durum sadece hormonlarla ilgili değildir. Aslında, yaşlanma da bu duruma etki edebilir. Diğer nedenleri ise:

  • Kontakt lens kullanımı
  • Antidepresanlar gibi bazı ilaçlar
  • Kemoterapi gibi kanser tedavileri
  • Isınmanın aşırı kullanımı veya çok kuru ve kirli bir ortamda yaşamak

Göz kuruluğu, korneada veya başka yerlerde göz incinmesi riskini artırır. Buna ek olarak, içinde kum varmış gibi bir his verir ve gözler ağır gelir. Ayrıca, görme yeteneğini bile etkileyebilir.

göz kuruluğu yaşayan kadın

Riskler nelerdir?

Gözyaşlarının savunma işlevi vardır. Gözlere zarar verebilecek parçacıkları ve mikropları taşıyan doğal bir temizleme sistemi görevi görürler. Bu nem gittiğinde gözler tahriş olur. Bu nedenle, incinme ihtimali daha fazladır.

Ek olarak, enfeksiyon riski artar. Bu nedenle, göz kuruluğu tedavi edilmezse, sonunda göz hasarına neden olabilir. Hatta ülserler bile gelişebilir.

yakın çekim göz

Göz kuruluğu nasıl iyileştirilir?

Göz kuruluğunun neden olduğu rahatsızlık ve riskler nedeniyle, tedavi edilmesi önemlidir. Ayrıca, bazı şeyleri göz önünde bulundurmanız gerekir. İlk olarak, sıklıkla gözlerinizi kırpıştırmanızı öneririz. Bu gözyaşı kanallarının uyarılmasına yardımcı olur.

Bu özellikle elektronik cihazları çok fazla kullanıyorsanız önemlidir. İdeal olarak, gözlerinizi dinlendirmeniz önemlidir. Örneğin, okurken, çalışırken ve hatta televizyon izlerken mola verin.

Ayrıca, rüzgar ve güneşe dikkat etmenizi öneririz. Her zaman güneş gözlüğü takmak en iyisidir çünkü parçacıkların göze girmesini önlerler. Mümkünse kuru ortamlardan kaçının.

Bunu yapmak için ısıtıcı veya klima kullanımınızı azaltabilirsiniz. Bunu yapmamayı tercih ederseniz, evde hava nemlendirici kullanmanızı öneririz. Ayrıca, sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyin. Örneğin, beslenmenize dikkat edin ve çok fazla su için.

Ayrıca, yeterli uyku almak da önemlidir. Yeterince uyumuyorsanız, gözleriniz yorulacak ve daha da hassas olacaktır.

Sonuç

Gerçekten önemli olan şey ise, eğer rahatsızlık hissediyorsanız, bir uzmana danışmanız gerektiğidir. Göz kuruluğu çok can sıkıcı olabilir ve yaşam kalitenizi değiştirebilir. Bununla birlikte, bu sorunla başa çıkmak için bazı harika terapötik seçenekler de bulunmaktadır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.