Menopozla Başa Çıkmak İçin 5 Doğal Ürün

Bu dönemde birtakım değişikliklerin gerçekleşmesi her ne kadar normal olsa da, rahatsız edici semptomlarını azaltmak için bu ürünleri göz önünde bulundurmanız tavsiye edilir.
Menopozla Başa Çıkmak İçin 5 Doğal Ürün
Nelton Abdon Ramos Rojas

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Nelton Abdon Ramos Rojas.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Menopoz, hormonal değişikliklerden kaynaklanan bir dizi semptomu beraberinde getirir. Her kadın için etkileri farklı olsa da, birçoğu, sinir bozucu ateş basmaları, uyku problemleri ve düşük enerjiye sahip olmakla karşı karşıya kalır. Menopozla başa çıkmak için en iyi 5 doğal alternatifi sizlerle paylaştık.

Günümüzde, kişinin yaşam kalitesini etkilememesi adına menopozla başa çıkmak için pek çok tedavi vardır. Bunlara ek olarak, yardımcı özelliklere sahip % 100 doğal ürünler de mevcuttur.

Menopoz nedir?

Menopoz, bir kadının üreme evresinin son bulduğunu işaret eden andır. Regl döneminin ve doğurganlığın sona eriş dönemidir. Menstrüasyon olmaksızın geçen birkaç ayın yaşanmasıyla teşhis edilir. Genel olarak, 40 ila 50 yaş arasında yaşanan bir süreçtir.

Bu dönemde, hormonal aktivitelerde değişiklikler meydana gelir; östrojen ve progesteron gibi üreme hormonlarının üretim miktarı azaltır. Bu da, nasıl başa çıkılacağı bilinmediği takdirde sarsıcı olabilecek birtakım fiziksel ve duygusal tepkinin oluşumunu tetikler.

Menopozun belirtileri

menopozda sıcak basması

Menopoz dönemine yaklaşılan aylarda, perimenopoz olarak adlandırılan bir süreç yaşanır. Bu süreçte kadınlar, aşağıda bahsi geçen semptomları yaşayabilir:
  • Düzensiz adet dönemleri,
  • Vajinal kuruluk,
  • Ürperme, sıcak basmaları ve gece terlemeleri,
  • Uyku bozuklukları,
  • Ani ruh hali değişimleri,
  • Kilo alımı ve yavaş metabolizma,
  • Saçın incelmesi ve kuru cilt,
  • Meme hacminin kaybı.

Bununla birlikte, bu belirtiler her kadında farklılık gösterebilir. Genellikle menstrüel dönem tamamen sona ermeden önce düzensizlikler yaşanır.

Daha fazlasını öğrenmek ister misiniz? Okuyun: Menopoz Döneminde Osteoporoz Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Menopozla başa çıkmak için doğal ürünler

Bazı doğal ürünleri tüketmek, vücuttaki hormonal değişikliklerin yol açtığı etkileri azaltmaya yardımcı olabilir. Bu tarz besinler, fiziksel ve zihinsel esenliği destekler. Aşağıdaki ürünler menopozla başa çıkmak için size yardımcı olabilir.

1. Maca kökü

baharat maca kökü

Son yıllarda maca kökü, menopoz için önerilen doğal bir ürün olarak çok önemli bir konuma gelmiştir. Temel besin ögelerinin yüksek konsantrasyonu, bu dönemde ortaya çıkan bazı semptomları en aza indirir.

Güney Amerika’dan gelen maca, söz konusu dengesizlikleri azaltmak için hormon aktivitelerini destekleyen bir köktür. Bununla birlikte, libidoyu artırır, anksiyeteyi kontrol altına almaya yardımcı olur ve menopoz sonrası dönem için şaşırtıcı bir destek sağlar.

2. Yeşil çay

yeşil çay

Sağlıklı içecekler arasında en üst konumlardan birine sahip olan yeşil çay, menopoz döneminde oluşan metabolik kargaşayı telafi etmek için mükemmel bir tamamlayıcıdır.
  • Vücut tarafından emilmesi halinde uyku bozuklukları ve gece terlemelerini kontrol altına alan, theanin olarak bilinen bir aminoasit içerir.
  • Yüksek antioksidan içeriği ve içeriğinde bulunan temel mineraller, beyin sağlığını korur ve bireyin dejeneratif hastalıkları geliştirme riskini azaltır.
  • Ayrıca, metabolizma hızını artırır ve böylelikle sağlıklı bir kiloda kalmanıza yardımcı olur.

3. Çuha çiçeği

takviye vitamin

Bu doğal ek gıda, sağlığınızı birçok açıdan geliştiren temel yağ asitleri ve antioksidan maddelerin zengin bir kaynağıdır. Menopoz öncesinde ve sonrasında meydana gelen kronik baş ağrılarını ve ani ruh hali değişimlerini yönetmek için tavsiye edilir.
  • İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller, dolaşımınızı ideal hale getirir ve konsantre olma yeteneğinizi artırır.
  • Göğüs ağrısı ve iltihaplanmalara yol açan hastalıklara karşı da etkilidir.

4.  Soya izoflavonları

soya takviyesi

Soya izoflavonları, menopoz dönemine giriş yapan kadınlara önerilen bir vitamin takviyesi olarak oldukça popüler bir hale gelmiştir. Bileşenleri arasında, doğal östrojenle benzerlik gösteren ilginç bir fitoöstrojen konsantrasyonu bulunur.
  • Tüketimi, vücudun hormonal aktivitelerini dengeler ve üreme hormonlarının düşük üretiminden kaynaklanan olumsuz etkileri azaltır.
  • Ayrıca gece terlemelerini önler ve bireyin fiziksel ve duygusal refahını artırmaya yardımcı olur.
  • Bu gıda türü, soya alerjisi olan ya da tiroid hastası olan kişiler için önerilmez. Tüketmeden önce bu konuda doktorunuza danışmanız çok önemlidir.

5. Kedi otu kökü

kedi otu kökü
  • Bu doğal ek gıda, menopoz döneminde geceleri meydana gelen rahatsızlıklardan dolayı uykusunu alamayan bireyler için mükemmeldir.
  • Yatıştırıcı özellikleri, vücudu rahatlatmanın yanı sıra endişe ve uykusuzluğu kontrol altına alır. 
  • Aynı şekilde, sıcak basmaları ve kas gerginliğine de iyi gelir.
  • Uyuşukluğa neden olabileceği için, sadece geceleri tüketmeniz önerilir.

Bu doğal bileşenlerin menopozla başa çıkmak için size yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz? Bu dönemde birtakım değişikliklerin gerçekleşmesi her ne kadar normal olsa da, rahatsız edici semptomları azaltmak için bu ürünleri göz önünde bulundurmanız tavsiye edilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Stojanovska, L., Brooks, N., & Ashton, J. (2009). The use of Lepidium meyenii (Maca) on hormone profile and sypmtoms in postmenopausal women. International Journal of Gynecology and Obstetrics107, S349–S350. https://doi.org/10.1016/S0020-7292(09)61273-X
  • Rogers, P. J., Smith, J. E., Heatherley, S. V., & Pleydell-Pearce, C. W. (2008). Time for tea: Mood, blood pressure and cognitive performance effects of caffeine and theanine administered alone and together. Psychopharmacology195(4), 569–577. https://doi.org/10.1007/s00213-007-0938-1
  • Bayles, B., & Usatine, R. (2009, December 15). Evening primrose oil. American Family Physician. American Academy of Family Physicians. https://doi.org/10.1136/bmj.309.6966.1437a
  • Messina, M. (2014). Soy foods, isoflavones, and the health of postmenopausal women. In American Journal of Clinical Nutrition (Vol. 100). American Society for Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.07146
  • Bent, S., Padula, A., Moore, D., Patterson, M., & Mehling, W. (2006, December). Valerian for Sleep: A Systematic Review and Meta-Analysis. American Journal of Medicine. https://doi.org/10.1016/j.amjmed.2006.02.026

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.