Mide Ağrısına İyi Gelen Yiyecekler
Mide ağrısı çok yaygın yaşanan bir semptomdur. Sindirim güçlüğünden ya da kötü alışkanlıklardan dolayı gelişebilir. Mide ağrısına iyi gelen yiyecekleri öğrenmek için makalemizi okumaya devam edin!
Bazı durumlarda da kronik enflamatuvar hastalıklardan kaynaklanır. Ayrıca sinir sisteminizdeki stres ve anksiyete kaynaklı değişimlerden de meydana gelebilir.
Bu sorun karın bölgesinde hissedilen bir enflamasyon hissiyle nitelendirilir. Neredeyse her zaman gaz, asit ve sindirim güçlüğünden kaynaklanan diğer semptomlarla birlikte kendini gösterir. Bu durumun gıda hassasiyetinden de kaynaklanabileceğini göz önünde bulundurursak, kabızlık ve ishal gibi belirtilerle beraber de yaşanabilir. Sağlıklı olmayan yiyecekler tüketmek ya da aşırı yemek tekrar yaşanma ihtimalini ve ağrının şiddetini artırır.
Mide Ağrısına İyi Gelen Yiyecekler
Mide ağrısı problemini ve bununla ilgili semptomları kontrol etmekte yardımcı olacak belirli yiyecekler bulmaktadır. Bu yazımızda mide ağrısına iyi gelen yiyecekleri paylaşmak istiyoruz.
Muz
Muz doğal lif ve anti-enflamatuvar bileşenlere sahiptir. Bunlar, hazımsızlıktan kaynaklanan mide ağrsını azaltmaya yarar.
Muz yiyerek mide-bağırsak kanalındaki asiti azaltabilirsiniz. Buna ek olarak, bağırsaklardaki sağlıklı bakterilerin çoğalmasını destekler. İçeriğindeki yüksek potasyum seviyesi, istifra ya da ishal yaşadıktan sonra vücudunuzdaki elektrolitleri düzene sokmak için gereklidir. Ayrıca doğal şeker bakımından da zengindir. Glikozunuzu etkilemek yerine enerji seviyenizi ve tokluk hissini artırır.
Pirinç
Pirinç, mide zarını koruyan nişasta ve doğal lifler bakımından zengindir. Bunlar mide salgı bezlerinin aşırı salgılamasına karşı sizi korur. Bu sindirim işlevlerine yardımcı olur. Ayrıca karın ağrısı ve enflamasyon üzerinde enteresan bir rahatlatıcı etkiye sahiptir.
Mide ağrısına iyi gelen pirincin avantajı sindiriminin çok uzun sürmemesidir. Bunun yanında, reflü ya da midede pH dengesizliklerine sebep olmaz.
Elma püresi
Lezzetli bir elma püresi mide ağrısına iyi gelir. Bu çözüm, gastrit, hazımsızlık ve ishal kaynaklı ağrılarda işe yarar. Bu yiyecek diyet yaparken gereken lifler, antioksidanlar ve temel besin maddeleri bakımından zengindir. Bunlar vücudunuzdaki atıklardan kurtulmak için sindirimi destekler.
Elma, yüksek pektin (doğal bir lif) konsantrasyonuna sahip olduğu için bağırsaklardaki enflamasyonu azaltır ve kabızlığı iyileştirerek tuvalete çıkmayı sağlar. Ayrıca yüksek oranda temel besin öğeleri içerir. Bunlar, kusmaktan ya da ishalden oluşan sıvı kaybının yol açtığı elektrolit dengesizlikleri kontrol altına almanıza yardımcı olur.
Sebze çorbası
Sebze çorbası sindirim problemleri yaşadığınız zamanlar için harika bir seçenektir. Ağrı ve sıvı kaybı için gerçekten çok yardımcıdır.
Sıvı, tuz ve sebzelerden gelen besin maddeleri vücudunuzun ihtiyacı olan suyu muhafaza etmesini sağlar. Bunun sebebi yüksek miktarda yağ içermemesidir. Bu çorba çok kolay bir şekilde hazmedilir ve istenmeyen etkilere sebebiyet vermez.
Ayrıca bakınız: Hangi Sebze Çorbası Daha Sağlıklıdır?
Bitkisel çay
Kafeinsiz bir bitki çayı mide enflamasyonunu azaltır. Aynı zamanda bağırsaklarınızda biriken kalıntıların giderilmesini destekler. Bunu yapanlardan biri papatya çayıdır. Bu çaylar düşük kalorili ve antioksidanlar bakımından zengindir, böylece mide ağrısını geçirmede faydalıdır. Ayrıca reflüyü önlemekte de başarılıdır.
Bunlara ek olarak spazm önleyici ve ağrı kesici özelliklere sahiptir. Böylece sindirim güçlüğünden kaynaklanan mide ağrısını dindirmeye yardımcı olur.
Hindistan cevizi suyu
Organik Hindistan cevizi suyu, sindirim güçlüğünün verdiği rahatsızlığı ve ağrıyı azaltmak için harika bir çözümdür. Bu içecek, sıvı kaybının etkilerini yok etmek için gerekli olan C vitamini ve potasyum gibi birçok temel besin maddeleri içerir.
Hindistan cevizi suyu çok az kalorisi olmasıyla beraber doğal lifler bakımından zengindir. Böylece tuvalete çıkmayı kolaylaştırarak enflamasyonu ve kabızlığı önler. Bu içecek ishal için de iyi bir çözümdür. Bunun sebebi içeriğindeki doğal elektrolitlerin mineral tuz dengesizliğini önlemesidir.
Ayrıca bakınız: Hindistan Cevizi Suyunun 8 Harika Faydası
Zencefil
Bu malzeme dünyanın her yerinde, sindirimi kolaylaştıran ve anti-enflamatuvar özellikleriyle bilinir. Zencefil her türlü ağrı için harika bir çözümdür. Aktif bileşeni gingerol, yalnızca o eşsiz tadını vermekle kalmaz, aynı zamanda da başlıca problemlerini kontrol altına almak için midenizi koruma kabiliyetini verir.
Zencefili smoothielerinize, çorbalarınıza ve diğer tariflerinize eklemek niteliklerinden faydalanmanın iyi bir yoludur. Bu şekilde mide sağlığınızı en iyi hale getirmeniz mümkün olur.
Doğal yoğurt
Probiyotikler bakımından zengin olan doğal yoğurt da mide sağlığınız için tüketmeniz gereken bir besindir. Bu, mide ağrısıyla mücadele etmenin ve ağrıyı önlemenin etkili bir yoludur. Bu yiyecek bağırsaklarınızdaki sağlıklı bakterilerin çoğalmasını teşvik eder. Ayrıca midenizin pH seviyesindeki dengesizliği de azaltır.
Yoğurt bağışıklık sisteminizi güçlendirir, zararlı bakteri ve parazitlerle savaşmanıza yardımcı olur.
Mide ağrısı yaşadığınız zamanlar için bu yiyecekleri aklınızda bulundurun. Semptomlarınızı kontrol altına almaya yardım etmesi için bunları tüketin. Eğer ağrı hala devam ediyorsa, doğru bir teşhis ve tedavi almak için doktorunuzla konuşun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- K. P. Sampath Kumar, Debjit Bhowmik, S. Duraivel, M. Umadevi. (2012). Traditional and Medicinal Uses of Banana. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry. http://www.phytojournal.com/vol1Issue3/Issue_sept_2012/9.1.pdf
- Moreno-Salazar, S. F., Robles-Zepeda, R. E., & Johnson, D. E. (2008). Plant folk medicines for gastrointestinal disorders among the main tribes of Sonora, Mexico. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2007.07.009
- Holtmann, G. (2010). Functional Gastroduodenal Disorders. In Practical Gastroenterology and Hepatology: Esophagus and Stomach. https://doi.org/10.1002/9781444327311.ch55
- Dulai, G. S., & Jensen, D. M. (2006). Treatment of watermelon stomach. Current Treatment Options in Gastroenterology. https://doi.org/10.1007/s11938-006-0036-1
- Jiang T, Gao X, Wu C, et al. Apple-Derived Pectin Modulates Gut Microbiota, Improves Gut Barrier Function, and Attenuates Metabolic Endotoxemia in Rats with Diet-Induced Obesity. Nutrients. 2016;8(3):126. Published 2016 Feb 29. doi:10.3390/nu8030126
- Salehi, M., Karegar-Borzi, H., Karimi, M., & Rahimi, R. (2017, February 1). Medicinal plants for management of gastroesophageal reflux disease: A review of animal and human studies. Journal of Alternative and Complementary Medicine. Mary Ann Liebert Inc. https://doi.org/10.1089/acm.2016.0233
- Kalman DS, Feldman S, Krieger DR, Bloomer RJ. Comparison of coconut water and a carbohydrate-electrolyte sport drink on measures of hydration and physical performance in exercise-trained men. J Int Soc Sports Nutr. 2012;9(1):1. Published 2012 Jan 18. doi:10.1186/1550-2783-9-1
- Nikkhah Bodagh M, Maleki I, Hekmatdoost A. Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food Sci Nutr. 2018;7(1):96–108. Published 2018 Nov 5. doi:10.1002/fsn3.807
- Adolfsson, O., Meydani, S. N., & Russell, R. M. (2004, August). Yogurt and gut function. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/80.2.245