Mide Gazı: Dört Doğal Tedavi
Sindirim bozuklukları yaygın görülen şeylerdir. Bu yüzden bu durumları rahatlatmak için kullanılabilecek kanıtlanmış birçok doğal ilaç vardır. Aslında, mide gazı en sık görülen – ve en sinir bozucu olan – sindirim bozukluklarından biridir. Neyse ki, bu durumu rahatlatmanıza ve önlemenize yardımcı olabilecek bazı şifalı bitkiler vardır.
Mide Gazı Tedavisi İçin Kullanılabilecek Bitkiler
Gastointestinal sistemde biriken ekstra gaz genelde gaz, geğirme ve şişkinliğe neden olur. Sebepleri sayıca çok ve çeşitlidir. Örneğin, bazen gaz gıda intoleranslarının bir sonucudur. Diğer yandan, başka gaz tipleri ince bağırsakta çok fazla bakteri büyümesinden dolayı gerçekleşebilir.
Eğer sık sık gazınız oluyorsa bir doktora danışmalısınız. Ancak bu tedavileri de aklınızda tutun, çünkü herhangi bir tıbbi tedavi için iyi birer tamamlayıcı olacaklardır.
Mide gazı dolayısıyla ortaya çıkan acının geçmesini hızlandırmak açısından en çok işe yarayan dört bitki şunlardır: rezene, papatya, Seylan tarçını ve zencefil.
1. Rezene
Öncelikle, mide gazı tedavisi için kullanılan, en iyi bilinen tedavilerden biri rezenedir. Rezenenin tohumları, kökleri ve yaprakları birçok ülkede sindirimi iyileştirmek ve yemekten sonra ortaya çıkan şişkinliği azaltmak için yaygın bir şekilde kullanılır.
Rezene karminatif özelliklere sahiptir. Bu da, eğer gazınız varsa bu gazın sindirim sisteminizden atılmasına yardımcı olduğu anlamına gelir. Ayrıca, mide ağrısını azaltmaya yardımcı olur, bağırsak hareketlerini kolaylaştırır ve ishali durdurabilir.
Son olarak, rezene bebeklerde kolik hastalığını azaltmak için de idealdir. Bir çalışma, 12 haftadan küçük bebekler için rezene tohumu yağı kullanılmasını önerir. Bu tedavi bağırsak spazmlarını azaltmaya ve ince bağırsağın hareketini arttırmaya yardımcı olabilir.
Bu yazımızı da okuyun: Kilo Vermek İçin Rezene Tohumu İçmenin Üç Yolu
2. Mide Gazını Geçirmek İçin Papatya
Evinizde her zaman bir papatya infüzyonu olmalı. Bu tıbbi bitki sindirim sisteminizi rahatlatan bir bitkidir ve insanlar bu bitkinin çayını genelde -özellikle bu durum midelerini etkilediyse- sinirlerini yatıştırmak için içerler. Mide gazı dolayısıyla şişkinliğiniz olduğunda size yardım etmesinin yanında bu bitki aynı zamanda ishal, hazımsızlık, mide bulantısı, kusma ve hatta çocuklarda kolik hastalığı için de etkili bir tedavidir.
Sindirime ve gaz ve spazm gidermeye yardım etmesi ve sakinleştirici etkileri dolayısıyla eski zamanlardan beri insanlar bu bitkiyi gastrointestinal problemleri gidermek için kullanmaktadır.
- Bu bitkiyi bir infüzyon olarak içebilir ya da uçucu yağ formunda kullanabilirsiniz. Ancak, uçucu yağ formunda bu bitkiyi içmeyin. Onun yerine bir bitkisel yağ ile seyreltin ve karnınıza masaj yapmak için kullanın.
3. Seylan tarçını
Tarçını sindirimi iyileştirmek ve gazı engellemek için bir infüzyon olarak veya yemeklerinizde bir çeşni olarak kullanabilirsiniz.
Tarçının tüm çeşitleri arasında Cinnamomum verum‘u vurgulamak isteriz, ki bu tarçın gerçek veya Seylan tarçın ağacı olarak da bilinir. Bunun nedeni, bu tarçın türünün tıbbi açıdan ilgimizi çekmesidir. Bu aromatik baharat antienflamatuvar etkileri, antioksidan miktarı, ve antimikrobiyal ve antidiyabetik özellikleri ile öne çıkmaktadır.
Tarçın, bütün bu özellikleri sayesinde güçlü bir sindirim ilacı olarak öne çıkar. Hatta, şişkinlik ve hazımsızlığı önlemek konusunda son derece etkilidir. Ayrıca karaciğer fonksiyonlarınızı destekler ve bağırsakta parazit ortaya çıkmasını bile önleyebilir.
Peki tarçını nasıl tüketmelisiniz?
Tarçını hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde bir çeşni olarak kullanabilmemiz tarçının büyük bir avantajıdır. Tarçını, lezzetini arttırmak için yemeklerinize ve hatta yahnilerinize ekleyerek denemenizi öneririz. Tüm tatlılarınızda, ve hatta kahvenizin içinde bile harika bir dokunuş olabilir!
Bu yazımızı da okuyun: Seylan Tarçını ile Kan Şekerinizi Düzenleyin
4. Zencefil
Son olarak, Asya’da ortaya çıkmış ve şu an dünya çapında oldukça popüler hale gelmiş bir bitkiden bahsetmek isteriz. Zencefil yoğun, baharatlı ve ferahlatıcı tadı ile öne çıkar ve birçok yemekte yaygın bir şekilde kullanılır. Ancak, birçok durum için de harika bir tedavidir.
Zencefilin toprak altında kalan gövdesi mide gazı dolayısıyla ortaya çıkan rahatsızlığı sindirimsel bir seviyede geçirebilir. Ayrıca ishal tedavisinde ve mide ülserlerini engellemekte de çok etkilidir.
- Zencefili taze veya kuru olarak, infüzyon halinde, meyve suyu ile karıştırarak, ve hatta bir besin desteği olarak bile kullanabilirsiniz.
Şimdi bu harika tıbbi bitkilerin gazı engellemeyi veya rahatlatmayı sağlayan sindirime yardımcı özelliklerini biliyorsunuz. Bu bitkileri her zaman kilerinizde tuttuğunuzdan emin olun, ki sindiriminizi kolaylaştırmanız ve hayat kalitenizi arttırmanız gerektiğinde elinizin altında olsunlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377
- Kurbel, S., Kurbel, B., & Včev, A. (2006). Intestinal gases and flatulence: Possible causes of occurrence. Medical Hypotheses. https://doi.org/10.1016/j.mehy.2006.01.057
- Sharangi, A. B., & Datta, S. (2005). Medicinal properties of spices. Indian Journal of Arecanut Spices and Medicinal Plants.