Mide Yanması Tetikleyici 8 Yiyecek
Her şey güzel giderken birdenbire kendinizi şişmiş bulabilirsiniz, kot pantolonlarınız ve diğer kıyafetleriniz dar gelmeye başlayabilir. Mide yanması, bazı yiyeceklerin sebep olduğu geçici bir durumdur.
Bazı kişiler bu ani şişkinliklerden rahatsız olmayabilir ancak bazıları ise görüntülerindeki bu değişiklikten hoşnut olmaz. Estetik görüntü bir yana, bu durum sindirim sisteminin aşırı fazla yemek yenmesi veya rahatsız edici bir besin yenmesinden dolayı aşırı çalışması sonucu ortaya çıkan bir enflamasyondur.
Daha da önemlisi, bu durum şişkinlik ve gaz gibi rahatsız edici belirtilerin yanı sıra ağrıya da neden olabilir. Bu yüzden, mide yanması tetikleyici yiyeceklerin hangileri olduğunu öğrenmeli ve bu yiyeceklere karşı dikkatli olmalısınız.
1- Yüksek oranda yağ içeren yiyecekler
Yüksek oranda yağ içeren yiyecekler, mide yanması görülmesinin baş nedenleri arasındadır. Bu tarz yiyecekler hem kilo almanıza neden olur hem de sindirim sisteminizi yavaşlatır ve kolesterol seviyelerinin yükselmesine neden olur.
O karşı konulmaz patates kızartmaları yüksek oranda yağ ve nişasta içerirler ve sindirim sistemimiz için aslında zararlıdırlar.
Bu yazımıza da bakın: Mide Şişliğine Yol Açan 5 Alışkanlık
2- Gazlı içecekler
Pek çok kişinin çok sevdiği kola ve benzeri gazlı içecekler içerdikleri yüksek şeker oranı sebebiyle bağımlılığa neden olurlar. Bu içeceklerin içindeki karbondioksit mideye çok sert gelir, mide yanması ve şişme gibi semptomlara neden olur.
3- Turpgiller
Bu gruptaki sebzeler diğer şeylerin yanı sıra, rafinoz olarak bilinen, zor sindirilen bir polisakkarit içerirler. Bağırsaktaki bakterilerle temasa geçtiğinde fermente olmaya başlar, karın ağrısı, gaz veya geğirme gibi durumlara neden olur.
Bu sebzelerin içerdiği yüksek lif oranı da göz önünde bulundurulduğunda, bu sebzeler mide yanmasına davetiye hazırlıyorlar. Bu durumdan sakınmak için, bu sebzeleri hem az miktarda tüketmelisiniz hem de bu etkilerini azaltacak diğer yiyeceklerle birlikte tüketmelisiniz.
4- Tuz
Fazla miktarda tuz tüketimi vücuttaki su birikmesinin ve ödemin baş nedenlerindendir ve enflamasyonlu sorunlarla bağlantılıdır.
Tuz tüketiminizi azaltmanız hem midenize iyi gelecek hem de genel olarak tüm beden sağlığınızın daha iyiye gitmesine yardımcı olacaktır.
5- Rafine karbonhidratlar
Rafine karbonhidratlar içlerindeki lifi kaybetmelerine neden olan bir işlemden geçerler ve sonuç olarak besin değeri düşük boş ve gereksiz kalorilere dönüşürler.
Buradaki baş suçlulardan birisi, pizza, ekmek, makarna ve daha bir çok şeyin yapımında kullanılan beyaz undur. Hatta bazı kişilerin bu yiyeceklere karşı hassasiyeti vardır ve tükettiklerinde alerjik reaksiyon gösterebilirler.
6- Baharatlı yiyecekler
Baharatlar sağlığınız için yararlı olabildikleri gibi doğru şekilde ve miktarda tüketilmezlerse enflamasyona ve rahatsızlıklara da neden olabilirler.
Bu rahatsızlık genelde fazladan üretilen asidin mide duvarını rahatsız etmesi ve enflamason benzeri bir tepkiye neden olmasıyla ortaya çıkar.
Çeşitli baharatları tüketirken aşırıya kaçmamaya dikkat etmelisiniz:
- Karabiber
- Muskatcevizi
- Çili biberi
- Hardal
- Sirke
7- Süt ürünleri
Laktoz intoleransı olan kişiler, ne kadar lezzetli görünse de süt ve süt ürünü tüketmemelidirler. Süt ürünleri sindirim sistemlerini rahatsız edip, şişmeye, kramplara ve ishale neden olabilir.
Bu yazımıza da bakın: Badem Sütünün Faydaları
8- Fasulyeler
Fasülyeler beslenme düzenimizde büyük yer kaplasalar da içerdikleri yüksek polisakkarit oranından dolayı en zor sindirilen besinlerin arasındadırlar. Bağırsakta gaz birikmesine neden olurlar ve bu da enflamasyona ve bazen de rahatsızlık verici gastrointestinal sorunlara neden olur.
Fasülyeleri beslenme düzeninden çıkartmak yerine, tükettiğiniz miktarları azaltmalı ve yemeden önce iyi piştiklerinden emin olmalısınız.
Bu 8 yiyeceğin hepsi şişkinliğe neden olduğundan dolayı, tüketirken aşırıya kaçmamalısınız. Eğer rahatsızlığınız devam ederse mutlaka bir doktora gitmelisiniz çünkü bu durum daha ciddi bir rahatsızlığın işareti olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Agrawal A, Whorwell PJ. Review article: abdominal bloating and distension in functional gastrointestinal disorders–epidemiology and exploration of possible mechanisms. Aliment Pharmacol Ther 2008; 27: 2-10.
- Azpiroz F, Malagelada JR. Abdominal bloating. Gastroenterology 2005; 129: 1060-78.
- Manichanh C, Eck A, Varela E, Roca J, Clemente JC, González A, et al. Anal gas evacuation and colonic microbiota in patients with flatulence: effect of diet. Gut 2014; 63: 401-8.
- Salvioli B, Serra J, Azpiroz F, Lorenzo C, Aguade S, Castell J, et al. Origin of gas retention and symptoms in patients with bloating. Gastroenterology 2005; 128: 574-9.