Mide Şişliği Yapabilecek 5 Alışkanlık

Mide Şişliği Yapabilecek 5 Alışkanlık

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Mide şişliği her zaman bir gaz birikmesi sonucu meydana gelmez. Yağlanma da mide şişliği yaşamak için bir sebepken, birçok kadın başka başka nedenlerden dolayı mide şişliği problemi yaşayabilir.

Büyük bir ihtimalle başınıza gelmiştir; sabahları karnınız düzdür; ancak saatler ilerledikçe midenin şiştiğini ve kıyafetlerinizin normalden daha dar geldiğini fark edersiniz. Peki problemin ne olduğunu biliyor musunuz?

Sindirim sisteminiz yeme alışkanlıklarınızdan dolayı ya da bazı belli başlı yiyecekleri tüketmenizden dolayı aşırı sıkışmış hava barındırıyor ve bu da canınızı sıkıyor olabilir. Bu rahatsız edici mide şişliği ile başa çıkabilmek için bu alışkanlıkları belirleyip bunları bırakmak çok önemlidir.

Mide Şişliği Yapan Alışkanlıklar: Gıda Hassasiyeti

Gıda hassasiyeti göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur; çünkü hem mide şişliğine sebep olur hem de başka sağlık problemlerine de sebebiyet verebilir.

Özellikle de midenizin şiş olduğunu fark ediyorsanız ve bir gıdaya alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız, bunu ciddiye almanız gerekir. Mesela, buğdaya hassasiyet gösteren kişiler gluteni sindiremezler ve sonucunda karın şişkinliği gibi sindirim problemleri yaşarlar. Buna benzer semptomları laktoz hassasiyeti olan kişiler de gösterir.

Bu konuda uygulayabileceğiniz çözüm ise bir doktora danışmak ve gıda hassasiyeti testi istemektir. Eğer sonuçlar pozitif çıkarsa diyetinizi değiştirmeniz ve hassasiyetiniz olan yiyecekleri yememeniz çok önemlidir.

İşlenmiş Gıdalar

abur cubur

İşlenmiş gıdalar yüksek miktarda sodyum ve başka maddeler içerdiklerinden mideye hiçbir fayda sağlamazlar. Sodyum, vücuttaki sıvı toplanmasını sağlayan ana maddelerden biridir ve mide şişliğine de sebep olur.

Bu, aynı zamanda “sağlıklı” olarak bilinen, örneğin “light” veya “zero” etiketiyle geçen ürünlerde de geçerlidir. Bu gibi ürünler diğer başka katkı maddeleri açısından noksan olsalar da, aslında yüksek miktarda sodyum içerirler.

Çözüm ise doğal ve ev yapımı yiyecekleri tercih etmektir. Daha fazla meyve, sebze ve tam tahıllı ürünler tüketin. Bu ürünler ya düşük sodyum değerlerine sahiptir ya da hiç sodyum içermez.

Çok Hızlı Yemek

Dengeli bir biçimde, iyice çiğneyerek yemek yemek çok önemlidir; çünkü aceleyle yemek, biz farkında olmadan hava yutmamıza neden olur. Bu da mide şişkinliğine yol açar.

Birçok kişi yemek yemeye sağlıklı bir düzende yeterince zaman ayırmaz; bu yüzden de bu kişilerin mideleri her daim şişkin görünür. Çözüm ise yemeği iyice çiğneyerek ve yavaş bir biçimde yemek, iyi bir sindirime sahip olmak ve hava yutmamaktır.

Aşırı Karbonlu Yiyecekler Tüketmek

bir bardak buzlu kola

Susadığımızda karbonatlı soda ve içecekler içmek bizi ferahlatıp rahatlatabilir. Ama bu içecekler vücudumuz için en iyi opsiyon değildir; çünkü besinsel hiçbir değere sahip değillerdir ve mideyi şişirecek maddeler bulundururlar. Bu nedenle bazı sindirim problemlerine neden olurlar.

Midenin fokurdaması hissini bize veren gaz, anında şişmeye yol açar. Buna ilaveten, yapay tatlandırıcılar da mideyi şişirirler. Çözümü ise, karbonatlı içecekler içmekten kaçınmak ve bunun yerine su ve doğal meyve suları içmeye özen göstermektir.

Uyumadan Hemen Önce Yemek Yemek

Herkes tarafından yapılan bir hata da yatmadan önce nasıl yemek yeneceğini bilmemektir. Akşam yemeği, yatmadan en az iki ya da üç saat evvel yenmesi gereken ana öğündür ve bu öğünde yenecek yemekler, hafif ve sindirimi kolay olan gıdalar olmalıdır.

Yatmadan önce yemek yemek kilo almaya ve vücutta şişmeye yol açabilecek bir alışkanlıktır. Bunun yanı sıra, bu alışkanlık sindirimi önler ve kabızlığa yol açabilir.

Çözümü ise yatmadan en az 3 saat önce yemek, her şeyden önce hafif yiyecekler tüketmek veya öyle bir seçeneğiniz yoksa, küçük bir porsiyon yoğurt ya da meyve yemektir. Unutmayın; günün en önemli öğünü kahvaltıdır. O yüzden, iyi bir sindirim için kuvvetli bir kahvaltı ve hafif bir akşam yemeği yiyin.

Unutmayın!

Eğer düz bir karın istiyorsanız, kötü olabilecek alışkanlıklarınızı değiştirmek çok önemlidir. Aynı zamanda diyetinizi de değiştirmeli, daha fazla fiziksel aktivite yapmalı ve daha çok su içmelisiniz. Daha sağlıklı bir yaşam şekli yalnızca düz bir karına sahip olmanızı değil; aynı zamanda daha iyi bir vücuda ve sağlığa sahip olmanızı sağlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


    • George A Bray, “How bad is fructose?”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 86, Issue 4, 1 October 2007, Pages 895–896
    • Bradley M. Appelhans, Maria E. Bleil, Molly E. Waring, Kristin L. Schneider, Lisa M. Nackers, Andrew M. Busch, Matthew C. Whited, Sherry L. Pagoto, “Beverages contribute extra calories to meals and daily energy intake in overweight and obese women”, Physiol Behav. Author manuscript; available in PMC 2014 Oct 2.
    • Elana Lavine, “Blood testing for sensitivity, allergy or intolerance to food”, CMAJ. 2012 Apr 3; 184(6): 666–668.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.