Mide Yanmasını Önlemek İçin 10 Tavsiye
Mide yanması midede başlayıp yukarı doğru çıkan bir yanma hissidir, boğazda biter ve ağızda asidik veya acı bir tat bırakır. Genelde yemek yemeyi bitirdikten bir saat sonra başlar. Mide yanmasını önlemek için 10 tavsiyemizi okuyun…
Herkes ara sıra mide yanması yaşar, bu durum genelde belirli yiyecekleri yemeye ve bazı ilaçlara (tansiyon ilacı, doğum kontrol hapı, sinir hapları gibi) veya hamilelik gibi belirli durumlara bağlıdır. En büyük problem, eğer sık olur ve tedavi edilmezse asidin yemek borusunu tahrip etmesiyle hasara yol açması ve asit reflü hastalığına neden olmasıdır.
Mide yanmasını önlemek için
- Öncelikle kahve, alkollü içecekler, karbonatlı içecekler, turunçgiller, baharatlı yiyecekler, çikolata, domates, soğan ve midenizin yanmasına yol açan tüm yiyeceklerden kaçınmalısınız.
- Yemekten sonra aşırı egzersiz ve eğilme gibi pozisyonlardan kaçınmaya çalışın; yavaş ve yumuşak bir tempoda yürüyüş öneririz.
- Yemekten sonra yatmak için 2 veya 3 saat bekleyin, çünkü uzandığınızda yiyecekler yemek borusu sfinkterine baskı yapar, halbuki otururken ve ayakta durduğunuzda yiyecekler aşağı inerek yemek borusundan uzaklaşır.
- Öğünlerinizi hafif tutun, özellikle akşam yemeğinizi. Ağır yiyecekler daha çok mide yanması yaparlar, özellikle yağlı yiyecekler sindirimleri çok zor olduğundan sindiriminizi yavaşlatabilirler.
- Başınız 15 cm yukarıda olacak şekilde uyuyun. isterseniz karyola başını isterseniz yatağın baş kısmını yükseltebilirsiniz. Başınızı yemek borunuzdan daha yukarıda tutmak yemeğin mide asidiyle beraber geri kaçışını önler. Fazla yastık kullanmanızı önermiyoruz çünkü gece boyunca pek çok kez döneceksiniz ve bu yastıklar başınızın altında durmayacaktır.
- Eğer fazla kiloluysanız zayıflamaya çalışın. Obezite karın üzerindeki baskıyı arttırarak yiyeceklerin ve mide asidinin yemek borusuna doğru çıkmasına yol açar.
Keşfedin:
- Belinizi çok sıkan kemer ve çamaşır giymemeye çalışın.
- Sigara içmeyin. Eğer sigara kullanıyorsanız çeşitli nedenlerden dolayı bırakmanızı öneririz ama eğer bırakmanıza karar vermenizin nedeni buysa, harika.
- Fiziksel ve duygusal stresten kaçının. Eğer yapabilirseniz yoga ve thai-chi gibi rahatlatıcı egzersizler yapmaya çalışın.
- Eğer semptomlarınız devam ederse doktorunuzla konuşun çünkü eğer bunlar size yardımcı olmazsa size yardımcı olabilecek ilaçlar var. Eğer başka gastrointestinal sorunlarınız da varsa bunları da doktorunuzla konuşun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- American College of Gastroenterology (s.f.). ERGE. Recuperado de: https://gi.org/patients/recursos-en-espanol/erge/.
- Canadian Society of Intestinal Research (2012). Baking Soda for Heartburn. Recuperado de: https://badgut.org/information-centre/a-z-digestive-topics/baking-soda-for-heartburn/.
- Chari, S., Teyssen, S., Singer, M. V. (1993). Alcohol and gastric acid secretion in humans. Gut, 34(6), 843-7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1374273/.
- Divins, M. (2015). Control de la acidez gástrica. Farmacia Profesional, 29(4), 18-22. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-control-acidez-gastrica-X0213932415344797.
- Mahboubi, M. (2021). Aloe Vera (Aloe barbadensis) gel for the management of gastroesophageal reflux disease (GERD). The Natural Products Journal, 11(1), 13-20. https://www.ingentaconnect.com/content/ben/npj/2021/00000011/00000001/art00005
- Ortiz, F. G. D., Tixi, C. E. L., Vinueza, V. V. V., & Manzano, E. P. P. (2019). Enfermedad por reflujo gastroesofágico. RECIAMUC, 3(2), 572-596. https://reciamuc.com/index.php/RECIAMUC/article/view/354
- Parente, F., Lazzaroni, M., Sangaletti, O., Baroni, S., Bianchi, G. (1985). Cigarette smoking, gastric acid secretion, and serum pepsinogen I concentrations in duodenal ulcer patients. Gut, 26(12), 1327-32. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1433109/.
- Valezi, A. C., Herbella, F. A., Schlottmann, F., & Patti, M. G. (2018). Gastroesophageal reflux disease in obese patients. Journal of laparoendoscopic & advanced surgical techniques, 28(8), 949-952.