Geçici İskemik Atak (Mini Felç) Nedir?
“Mini felç” ifadesi genellikle Geçici İskemik Ataklardan (TIA) bahsetmek için kullanılır. Bunlar, beyne giden kan akışının engellenmesiyle meydana gelen olaylardır. Çok daha tehlikeli sorunlara karşı bir uyarı işareti olabilirler.
İsminden de anlaşılacağı gibi, bu mesele geçici olarak tanımlanmaktadır, çünkü uzun sürmez.
Ancak bu, ufak bir sağlık sorunu olduğu anlamına gelmez: bu semptom, olası bir serebrovasküler kazanın (CVA) uyarısıdır.
Temel olarak, mini felcin ve CVA arasındaki fark, süredir. Her ikisi de son derece tehlikelidir, ancak ikincisi ciddi felç ve hatta ölümle sonuçlanabilir. Sorun şu ki, her iki durumda da derhal tıbbi yardım almazsanız, yüksek risklerle karşı karşıya kalırsınız.
Genel semptomları
Yüzün tek tarafındaki hissizlik ya da gözlerde iltihaplanma hissi, mini felç belirtisi olabilir. Baş dönmesi ve yoğun baş ağrıları da giderek şiddetleniyor ise direkt alarma geçmek gerekir. Bütün bunların yanı sıra kollar ve bacaklar zayıflayabilir ve konuşma zorluğu da görülebilir.Akılda tutulması gereken en ciddi şey, bu semptomların CVA(Serebrovasküler kaza)’nınkiler ile aynı olmasıdır. Doğal olarak, her ikisi de tıbbi müdahale gerektirir.
Bu geçici anomali, bir saatten az veya tüm bir gün boyunca sürebilir. Bununla birlikte, standart bir süre yoktur. Her duruma göre değişir.
Buna zamanında tepki vermek çok önemlidir, çünkü işaretlere dikkat edilmemesi ölümcül olabilir.
İlginizi çekebilir: Felçten Korunmak için Bilmeniz Gereken 7 Şey
TIA’nın (Geçici İskemik Atak) sebepleri
Beyne kan akışının bir anlığına bile askıya alınmasına neden olan her şey, bu meselenin olası bir sebebi olarak kabul edilir.
- Kan pıhtıları, bu tür bir olaya neden olabilen tetikleyicilerden biridir. Bu, arterlerin, kanın serebral kortekse akmasına izin vermeyecek şekilde tıkandığı zaman ortaya çıkar.
- Bu, kan basıncında önemli bir azalmaya sebep olur ve bu sebepten istenmeyen Geçici İskemik Kazaya neden olabilir. Bu, arterlerin incelmesiyle gelen tehlikedir.
- Kan damarlarının enflamasyonu ve diyabet ve anemi gibi hastalıklar da serebral iskeminin olası nedenleridir.
Bu nedenle, dolaşım sistemi dejenerasyonuna neden olabilecek bu tür faktörlerin tümünün farkında olmanız önemlidir.
Kimlerin mini felç geçirme riski daha fazladır?
Mini felçler hakkında başka bir yanlış inanış ise, sadece yaşlı insanların bunu yaşadığını düşünmektir. Elbette ki, 55 yaşından sonra daha fazla önlem almaya başlamalıyız. Fakat, başına bu rahatsızlık gelmiş çok sayıda genç insan da vardır.
Mini felç riski olanlar arasında şunlar vardır:
- Sigara içenler
- Obez kişiler
- Diyabetliler
- Aile öyküsünde benzer sorunlar yaşayan akrabaları olan insanlar
Kısacası, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, bu tehlikeli semptomları ve mini felcin etkilerini önlemenin en iyi yoludur.
Mini felci önlemek
Sonuçta, her şey, düşük yağlı bir beslenme takip etmenin ve tütünden uzak durmanın mini felçten kaçınmanın en iyi yolları olduğunu gösteriyor.
İç dolaşımı destekleyen aerobik egzersizler yapmak da harika bir fikirdir.
Bazı bilimsel çalışmalar, günde bir adet aspirin almanın bu serebrovasküler kazalardan muzdarip olma riskini azalttığını belirtmektedir.
Bu hapın vücut üzerinde oldukça hızlı bir önleyici etkiye sahip olabileceği doğrudur. Bu nedenle, mini felç görüldüğünde, CVA’dan kaçınmak için aspirin almanız önerilir.
Bir TIA sebebiyle meydana gelen işaretlerin, risklerin ve sonuçların bilinmesi önemlidir. Hafif baş dönmesi ile başlayabilen bir durum, eğer dikkat etmezseniz çok daha ciddi bir duruma dönüşebilir.
Bu tür bir kazayı yaşadığınızdan şüpheleniyorsanız, yapılacak en iyi şey; en yakın hastaneye olabildiğince hızlı ulaşmaktır. Her dakika önemlidir ve bu serebral kazanın sonuçları, doğru zamanda tedavi edilirse, ciddiliği azalabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Belén Rodrigo. (2010). ICTUS. https://doi.org/10.1016/j.ijheh.2012.12.002
- Young, J., & Forster, A. (2007). Rehabilitation after stroke. British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.39059.456794.68
- Ustrell-Roig, X., & Serena-Leal, J. (2007). Ictus. Diagnóstico y tratamiento de las enfermedades cerebrovasculares. Revista Espanola de Cardiologia. https://doi.org/10.1157/13108281