Dukan Diyeti Obeziteyle Mücadelede İşe Yarıyor Mu?

Dukan diyetiyle ilgili sorun bu diyetin çok genel olması ve kişilerin spesifik sorunlarını dikkate almamasıdır. Bu nedenle farklı insanlarda farklı sonuçlar görmek mümkündür.
Dukan Diyeti Obeziteyle Mücadelede İşe Yarıyor Mu?
Elisa Morales Lupayante

Yazan ve doğrulayan beden eğitimi pedagogu ve beslenme uzmanı Elisa Morales Lupayante.

Son Güncelleme: 06 Mart, 2019

Daha önce muhtemelen, Hollywood’daki pek çok kişinin uyguladığı “mucizevi” Dukan diyetini duymuşsunuzdur. Dukan diyeti, çok fazla çaba sarf etmeden kilo vermek isteyenler tarafından tercih edilmektedir. Herhangi bir egzersiz programı gerektirmez ve istediğiniz her şeyi yiyebilirsiniz.

Bu diyet üzerinde çalışan araştırmacılar, gözlemlerine göre bu diyetin uygulayan kişilerin %80’inde, özellikle obez insanlarda işe yaramadığını söylüyorlar. Bugünkü yazımızda bu diyetle ilgili daha fazla bilgi edinin.

Dukan diyetinin iddia edilen başarısı

tartılan kadın

Fransız bir doktor olan Dukan, bu mucizevi diyetle ilgili birkaç kitap yayınladı ve bu kitaplar çok sattı. İspanya’da yayınladığı üç kitabı yarım milyondan fazla kişi tarafından satın alındı ve “en çok satanlar” listesine girdi.

Bu diyetin çok ses getirdiği ve pek çok tartışma konusu olduğu inkar edilemez. İspanya Gıda Güvenliği ve Beslenme Kurulu tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, Dr. Dukan’ın yöntemi “dolandırıcı, yasadışı, kilo vermeye yardımcı olmuyor ve uygulayan kişiler için risk teşkil ediyor”.

Oyuncu Penelope Cruz’un oğlunu doğurduktan sonra çok çabuk bir şekilde kilo verdiğini gören pek çok insan bu diyete başladı. Ardından, Dr. Dukan’ın kitabının bir kopyasını Cambridge Düşesi Kate Middleton’ a gönderdiği ve kendisine güvendiği için ona teşekkür ettiği haberleri yazıldı. Bunların ardından da kitabın ve diyetin popülaritesi arttı.

Dukan diyeti obezite hastalığında işe yarıyor mu?

şişman kadın

Bazı insanlar bu diyetin obeziteyle mücadelede iyi bir yöntem olduğunu düşünürken bazıları da sadece birkaç kilo vermek isteyenler için ideal olduğunu söylüyor. Dukan diyeti, sonuçların hayat boyu kalıcı olacağını vadediyor ancak pek çok araştırmacı bu sözde mucizevi teknik hakkında aynı fikirde değil.

Dr. Dukan’a şiddetle karşı çıkan bir grup araştırmacı, bu diyetin neden işe yaramayacağını gösteren bir araştırma yaptı. Dukan diyetini uygulamış olan 5.000 kişi üzerinde bir araştırma yapıldı. Bu kişilerin pek çoğu bu diyetin başta etkili olduğunu söylerken sonrasında aşağıdaki durumları yaptı:

  • Kişilerin % 35’i bir yıl içerisinde verdikleri kiloyu geri aldı.
  • Kişilerin % 48’i bir yıl sonra başlangıçtaki ağırlığıklarına geri döndü.
  • Kişilerin %64’ü iki yıl boyunca bu diyeti uyguladıktan sonra diyete başladıkları kilonun üzerine çıktı.
  • Kişilerin % 70’i üç yılın içerisinde diyete başladığı kilonun üzerine çıktı.
  • Kişilerin % 80’i dört yıl sonra diyete başladığı kilonun üzerine çıktı.

Bu diyetin en belirgin ilkelerinden bir tanesi de beklenen sonuçları elde edememenin nedenini kişilerin diyete bağlı kalmamasına bağlamasıdır. Yani, kilo vermemeniz durumunda sorun yöntemde değil bunu uygulayan kişidedir.

Anketteki bazı yanıtlara bakmak yeterlidir. İnsanların% 60’ı çok fazla yediği için kilo veremediğini, diyetin ilk aylarında gereken özeni göstermediğini ya da yememesi gereken bir şeyi yediğini söylüyor. Bu suçluluk duygusu, Dukan diyetiyle ilişkili psikolojik sonuçlardan yalnızca bir tanesidir.

Buna ek olarak, Dukan diyeti yapanlar depresyon semptomlarından ve özgüven eksikliğinden muzdarip olabilirler. Bunun nedeni ise, bir gün aynaya baktıklarında görüntülerini çok beğenirlerken birkaç hafta sonra her şeyin eski haline döndüğünü görmek onlarda moral bozukluğu yaratabilir.

Ayrıca, Pierre Dukan’ın birkaç kilo fazlası olan insanları bile “hasta” olarak nitelendirdiğini belirtmek gerekir.

elinde tartıyla duran kadın

Daha fazlası…

Dünya Sağlık Örgütü, 1997 yılında obeziteyi kronik bir hastalık olarak tanımladığında benzer bir iddiada bulunmuştu. Ancak ne yazık ki, Dr. Dukan, belli bir incelikte olmayan herkese aynı muameleyi yapıyor.

Obez ya da aşırı kilolu insanların dukan diyeti ile birlikte bir ay içerisinde ortalama olarak 5 kilo verebildiği tahmin edilmektedir. Ancak, bu önemli bir miktar değildir. Uç durumlar göz önünde bulundurulduğunda, bu yöntemi uygulayabilmek için yemek tüketiminizde değişiklikler yapmanız gerekir.

İyi sonuçlar elde etmek için uygulayabileceğiniz daha etkili ve sağlıklı beslenme programları vardır.

İşlenmiş un, şeker ve yağ gibi besinleri daha az tüketerek, meyve ve sebze tüketiminizi artırırsanız kolaylıkla yap yakabilirsiniz. Ayrıca düzenli olarak egzersiz yapabilir ve sigara ve alkol tüketimi gibi kötü alışkanlıklardan kaçınabilirsiniz.

Yan etkileri olan yoğun diyet programlarına başvurmanıza gerek yoktur. Buna ek olarak, daha sağlıklı yöntemler uyguladığınızda verdiğiniz kiloları geri alma riskiniz de azalır.

Obez olsun ya da olmasın, Dukan diyetinin herkese uygun olmadığını savunanlar arasında İspanya’daki Navarra Üniversitesinden bir araştırmacı da vardır. Dr. Silva, bu yöntemi sayfa sayfa uygulayan insanların istedikleri sonuçları elde edeceklerinin bir garantisi olmadığını savunuyor.

Bir tıp merkezinin ya da bir beslenme uzmanının aksine, Dr. Dukan doğal olarak herhangi bir hastanın sonuçlarının takibinden sorumlu değildir. Ayrıca bir hastanın diyet anlayışını da kontrol edemez. Daha da kötüsü, yazdığı kitaplar biraz geneldir ve nüfusun belirli bir kesimini hedef almamaktadır.

Aşağıdaki farklılıklardan ötürü, herkesin aynı diyeti takip edemeyeceği açıktır:

  • Yaş farklılıkları
  • Kişinin fiziksel özellikleriyle barışık olup olmaması
  • Kilo farklılıkları
  • Alışkanlık ve aktivite farklılıkları
  • Genetik faktörler
  • Hastalıklar

Bu nedenle öncelikle kendi doktorunuza danışarak ve kendi vücudunuza en uygun olan programı seçerek sağlıklı bir şekilde kilo vermeniz önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ting R, Dugré N, Allan GM, Lindblad AJ. Ketogenic diet for weight loss. Can Fam Physician. 2018 Dec;64(12):906.
  • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70.
  • O’Neill B, Raggi P. The ketogenic diet: Pros and cons. Atherosclerosis. 2020 Jan;292:119-126

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.